BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFacianın yaşandığı yurttaki yanlışlar----

Facianın yaşandığı yurttaki yanlışlar

Facianın yaşandığı yurttaki yanlışlar
01 Aralık 2016 - 04:40 www.finansgundem.com

11'i çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiği Adana'daki yurt yangını tüm ülkede yürekleri dağladı. Faciaya yol açan ihmal ve yanlışlar nelerdi?

Adana’daki yangın faciası gözleri bir kez daha yurtlara çevirdi. Gönül Koca ve Gülseven Özkan, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’ni inceleyerek, facianın yaşandığı yurttaki ihmal ve yanlışlarla ilgili araştırmalarını Hürriyet'teki haberlerinde paylaştı. İşte o haber:

AHŞAP ÖNEMLİ İHMAL: Bina ahşap, zemin de halı kaplı olduğu için alevlerin kısa sürede büyüdüğü belirtiliyor. Binanın içinin ahşap olması en önemli ihmal. Çünkü 2004 yılında yayımlanan ve 2009, 2011 ve 2012 yıllarında güncellemeler yapılan yönetmeliğe göre ortaöğretim yurt binalarının kagir, prefabrik, çelik veya betonarme olması gerekiyor.

YANGIN RAPORU İSTENİYOR: Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’ne göre, yurtların açılması ve işletilmesi Bakanlığın iznine tabi. Bakanlık, bu yetkisini valilikler aracılığı ile kullanabilir. Burada ahşap binaya yurt izni verilmesinde Milli Eğitim Bakanlığı ve Valiliğin de sorumlu olduğu ortaya çıkıyor. Yurt açmak için istenen belgeler arasında yangına karşı yeterli güvenliğe sahip olduğuna dair rapor da bulunuyor. Güvenliği sağlayamayan; öğrencilerin barınma, beslenme ve diğer sosyal ihtiyaçlarını karşılama yükümlülüklerini yerine getirmeyen yurtların kapatma işlemi Bakanlık veya valilikçe yapılıyor.

KOMİSYONLAR NET DEĞİL: Özel öğrenci yurtlarının denetimleri de Milli Eğitim Bakanlığı ve valiliklerde. Yönetmeliğe göre, yurtlar gerekli görüldüğünde bakanlıkça, mülki idare amirleri tarafından da hazırlanan plan doğrultusunda yılda iki defa denetlenebiliyor. Fakat 2004 yılına kadar MEB’in maarif müfettişleri tarafından yapılan denetim yetkisi, bu tarihten sonra ilçelerde oluşturulacak komisyonlara verildi. Komisyonlarda kimlerin yer alacağı ise net değil.

YAŞ GRUPLARI DA TARTIŞMALI: Yönetmeliğe göre yurtlar sadece lise ve üniversite öğrencileri için açılabiliyor. Fakat 2011’de eklenen madde ile 6, 7, ve 8’inci sınıf öğrencilerinin de kontenjan boşluğu ve ihtiyaç olması halinde yurtta kalmasına izin verildi. Yönetmelik değişikliği yapıldığı dönemde ilkokul kademesi 1, 2, 3, 4 ve 5, ortaokullar ise 6, 7 ve 8’inci sınıfları kapsıyordu. 4+4+4 sistemine geçilen 2012-2013 eğitim yılından sonra 5’ten 8’inci sınıf sonuna kadar ortaokul olarak adlandırılmaya başlandı ve yurt yönetmeliğinde 5’inci sınıflar için bir düzenlemeye gidilmediği görülüyor. Dolayısıyla yönetmelik 5’inci sınıfların durumunu tartışmalı hale getiriyor. Yurtta hayatını kaybeden çocuklardan ikisi 5’inci sınıf öğrencisiydi.

BAKAN YILMAZ: KÖYLERİ DOLAŞARAK AİLELERİ İKNA ETMİŞLER

MİLLİ Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Meclis’te milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Yanan yurdun 26 Ekim 2015’te bakanlık müfettişlerince, 26 Mayıs 2016’da ilçe milli eğitim müdürlüğünce denetlendiğini belirten Yılmaz, “Demek ki gereği gibi yapılmamış. Pekala iyi bir eğitim verilseydi kurtarılabilirdi” dedi.

Soruşturmanın neticesini beklediklerini belirten Yılmaz şunları söyledi: “Bu kardeşlerimizi Kozan’daki yatılı pansiyonlara yerleştirmişiz. Fakat bu yurdu işletenler köylere gitmişler, aileleriyle konuşmuşlar, dolayısıyla bir şekilde de ikna etmişler.”

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)