BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakEvi olanlar dikkat! Son iki gün----

Evi olanlar dikkat! Son iki gün

Evi olanlar dikkat! Son iki gün
05 Eylül 2017 - 16:55 www.finansgundem.com

Artış oranları çok tartışılan emlak vergisine itiraz süresi yarın akşam sona eriyor. Mağdur olduğunu düşünen vatandaş bu tarihe kadar dava açmazsa belirlenen rayiç değerler kesinlik kazanacak.

Belediyelerce ilan edilen ve önümüzdeki 4 yıl boyunca vergilendirmeye esas olacak olan metrekare birim değerlerine itiraz süresi 7 Eylül 2017 tarihine uzatılmıştı. Bu tarih aralığında dava açılmaz ise belirlenen rayiç değerler kesinlik kazanacak.

Mazars Denge vergi ortağı Dr. Numan Emre Ergin, "2018 yılı ve sonrasında temel alınacak vergi değerlerine ilişkin takdir komisyonu kararları haziran ayı sonu itibariyle ilgili muhtarlıklara bildirilmiş durumda. Bazı büyük şehirlerde özellikle bazı ilçelerde takdir komisyonlarınca belirlenen değerlerin önceki yıllara oranla oldukça yüksek olduğu görülmektedir" dedi.

7 Eylül'e kadar dava açılmalı

Söz konusu takdir komisyonu kararlarına karşı 30 gün içinde dava açılmazsa tespit edilen bu değerlerin kesinleşeceğini aktaran Dr. Ergin, "Takdir komisyonlarınca belirlenen bu değerler Maliye Bakanlığı’nın 2017/1 sayılı İç genelgesi uyarınca 30 Haziran 2017 tarihine kadar ilgili ticaret odaları, ziraat odaları, muhtarlıklar ve belediyelere bildirilmiştir. Dolayısıyla takdir komisyonu kararlarına karşı 30 Temmuz’a kadar dava açılması gerekmekteydi. Ancak bu tarihin adli tatile denk gelmesi nedeniyle dava açma süresi adli tatilin son bulmasını mütekaip 7 gün uzamıştır. Dolayısıyla davaların en geç 7 Eylül 2017 tarihi mesai bitimine kadar açılması gerekmektedir. Dava, taşınmazın bulunduğu yerdeki vergi mahkemesinde açılmalıdır. Ayrıca davanın açılması takdir komisyonu kararının uygulanmasını durdurmadığından açılacak davalarda yürütmenin durdurulması talep edilmelidir. Binalar için takdir komisyonları arsa (payı) bedellerini sokak ve caddeler itibariyle belirlediğinden bir cadde veya sokakta bir kişinin açtığı davadan bütün sokak/cadde sakinleri yararlanabilir. Dava açma maliyeti ise 31,40 TL’lik başvuru harcından ibarettir" diye konuştu.

'Tapu harcı için de önemli'

Emlak Vergisi'nin diğer vergilerden farklı olarak merkezi hükümet tarafından değil, belediyeler tarafından tahsil edildiğini ve söz konusu vergilerin belediye gelirleri içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Dr. Ergin, "Emlak Vergisi Kanunu uyarınca bina ve arazi vergilerinin matrahı vergi değeridir. Vergi değeri takdir komisyonlarınca her dört yılda bir belirlenmekte, ilerleyen yıllarda ise Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılmaktadır. Şunu da belirtmek gerekir ki, takdir komisyonlarınca belirlenen vergi değeri sadece emlak vergisi açısından değil aynı zamanda gayrimenkul alım satımında ortaya çıkan tapu harcı açısından da önemlidir. Zira Harçlar Kanunu uyarınca taşınmaz satışlarında tapu harcına esas satış bedeli vergi değerinden az olamamaktadır" ifadelerini kullandı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)