BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatŞirketlerin alacaklarını güvence altına alması hayati önem taşıyor----

Şirketlerin alacaklarını güvence altına alması hayati önem taşıyor

Şirketlerin alacaklarını güvence altına alması hayati önem taşıyor
16 Mayıs 2016 - 09:12 www.finansgundem.com

İşte müthiş güvence… Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner ‘şirketlerin hayat sigortası’ dediği ‘alacak sigortası’nın önemini anlatıyor

1) Alacak sigortası nedir?

- Alacak sigortasını ticari işletmeleri, ticari alacakların tahsilat riskine karşı koruyan bir mekanizma olarak tanımlayabiliriz. Bu ürün, alacak yönetiminin yanısıra sektör risklerinin de güvenilir bir şekilde takip edilmesini ve yönetilmesini sağlıyor, yanısıra ödenmeme halinde ortaya çıkabilecek büyük ölçekli kayıplardan korumayı, kayıpları en aza indirmeyi hedefliyor.
Üç fonksiyonlu bir ürün olan alacak sigortası, hem vadeli açık satışlardan doğan alacağı güvence altına alıyor, hem riski önlüyor, hem de riskin gerçekleşmesi durumunda tazminat ödeyerek işletmelere şüpheli alacak sebepli sermaye kayıplarını önlüyor. Açık hesaptan kasıt peşin, banka teminat mektubu ve doğrudan borçlandırma sistemleri dışında kalan tüm vadeli alacaklardır.
“Şirketlerin hayat sigortası” olarak da tanımlayabileceğimiz alacak sigortasının önemi özellikle içinde bulunduğumuz kırılgan makro ekonomik koşullarda daha da artıyor. Euler Hermes olarak global büyümenin yüzde 3’ün altında seyredeceğini öngörüyoruz. Türkiye’nin 2016’daki GSYİH büyümesinin ise ılımlı bir iyileşme ile yüzde 3,6 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Türkiye’de yaşanabilecek kurumsal iflaslara yönelik öngörümüz ise 2016’da yüzde 6’lık artış gerçekleşebilecek olması. Bu görünümde şirketlerin alacaklarını güvence altına alması çok önemli.

2) Kimler alacak sigortası yaptırabilir? Daha çok hangi sektörler için daha uygun bir üründür?

- Müşterileriyle açık hesap çalışan her şirket, ticari alacak sigortasından faydalanabiliyor. Euler Hermes olarak farklı ölçekler ve sektörlerden oluşan geniş bir müşteri portföyümüz bulunuyor. Alacakların, bir şirketin bilançosunun yüzde 30-40’ını oluşturduğunu göz önünde bulundurduğumuzda her ölçekten şirket için sabit kıymetler kadar alacaklarının sigortalanmasının ne kadar önemli olduğunu açıkça görebiliyoruz.
Gerek yurtiçi gerek yurtdışı alacaklarınıza yönelik sigorta poliçe hizmetimiz bulunmaktadır ve 2016, ihracatçı şirketlere özellikle odaklandığımız bir yıl olacak.

3) Alacak sigortası ile ne tür alacaklar teminat altına alınır?

- Euler Hermes olarak müşterilerimizin alıcılarının ayrı ayrı finansal tablolarını analiz ederek her bir alıcı için ayrı bir kredi limiti tahsis ediyoruz. Bu limit, sigortalılarımızın alacaklarını tahsil edememesi durumunda azami yüzde 90’a kadar tazmin edeceğimiz miktar oluyor.
İhtiyaç doğması durumunda, poliçenin geçerlilik süresi boyunca, sigortalılarımız alıcılarından herhangi biri ile ticari işlem gerçekleştirmek için ilave teminat talep edebiliyor. Sigortalılarımızın alıcılarının her birini Euler Hermes olarak sürekli olarak izlemeye devam ederken talepleri doğrultusunda teminat artışına ilişkin riski değerlendiriyor, ilave kredi limit talebini onaylıyor ya da gerekçeli, net ve zamanında bir cevap ile reddediyoruz. Diğer taraftan, çalışmak istenilen yeni bir alıcı için de kredi limiti talep edilebiliyor.
Alıcı izleme sürecimizde alıcıları ziyaret etmek, kamuya açık kayıtları incelemek, aynı alıcıya satış yapan firmaların diğer sigortalılardan bilgi almak, finansal tabloları temin ve analiz etmek ve geçmiş dönem ödeme raporlarını incelemek de dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan firmalar hakkında bilgi derliyoruz.
Derlediğimiz bilgiler sürekli bir şekilde güncelleniyor ve çapraz referanslarla kontrol ediliyor. Elimizdeki veriler, alıcılardan birinin finansal bir zorlukla karşı karşıya olduğuna işaret ediyorsa risk durumunu Sigortalılarımıza hemen bildiriyor, olası kayıpları azaltmak ve önüne geçmek üzere bir aksiyon planı oluşturmalarına yardımcı oluyoruz.

4) Alacak sigortası ürününü satın alanlar almayan rakiplerine göre ne tür avantajlar elde ederler?

- Alacak sigortasının getirdiği en önemli avantajlardan biri, alıcılarına güvenli bir şekilde ilave satış imkanı elde ederek şirketlerin cirolarını büyütmelerine yardımcı olmasıdır. Alacak sigortası yaptıran Türk şirketlerinin ciro büyümesinde yaklaşık yüzde 15’lik bir artış görülüyor ve bazı şirketlerde bu artış yüzde 50’nin üzerine çıkabiliyor.
Bunlara ek olarak, içinde bulunduğumuz ortamda Avrupa gibi geleneksel pazarlara ek olarak global rekabette öne çıkabilmek için yeni pazarlara giren ihracatçı şirketlere Euler Hermes’in 50den fazla ülkedeki 100 yılı aşan deneyimi ile sigorta yaptırarak ekonomik olumsuzluklar, sistematik riskler ve ithalatçının ödeme acze düşmesi veya iflası gibi durumlardan doğacak riskleri büyük ölçüde bertaraf etmiş oluyorlar.

5) İçinde bulunduğumuz ekonomik durum bu tür sigortalara ilgiyi artırıyor mu?

- Özellikle içinde bulunduğumuz gibi ekonomik durumlarda alacak sigortasının önemi daha da artıyor. Euler Hermes olarak global ekonominin 2015-2016’da yüzde 3’ün altında seyredeceğini öngörüyoruz. Türkiye’nin 2016’daki GSYİH büyümesinin ise ılımlı bir iyileşme ile yüzde 3,6 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Kurumsal iflaslara yönelik öngörümüz ise 2016’da yüzde 6’lık artış gerçekleşebilecek olması. Bu görünümde şirketlerin alacaklarını güvence altına alması çok önemli.

6) Faaliyet alanlarınızdan biri olan Kefalet Sigortası nedir, nelere teminat verir, kimler bu sigorta ürününü alabilir?

- Kefalet sigortası, firmalar, holdingler ve çokuluslu firmaları hedefleyen, katma değerli bir ürün olduğundan dolayı her türü ticari ilişkide ihtiyaç duyulan bir araçtır. Bu doğrultuda her sektörden kefalet sigortası talebi gelebiliyor. Öncelikli olarak ise inşaat, enerji, altyapı projeleri ve üretim tarafından montanlı işler yapan firmaları sayabiliriz.
Yurtdışında, Amerika ve Avrupa’da, şahıslar bireysel kredi amaçlı sigorta şirketlerinden kefalet sigortası alabiliyor. Ancak Euler Hermes olarak Türkiye’de bu uygulamayı şu aşamada sunmuyoruz. Bizim uzmanlık alanımız ve yapmak istediğimiz iş kurumsal firmaların ticari ilişkilerinde ihtiyaç duyduğu teminatı vererek yurt içi ve yurt dışı iş ortaklıkların daha sağlam temellere oturtulmasına katkıda bulunmak ve tüm işleyişi hızlandırmada katalizör görevi görmek.
Türk sigorta sektöründe hayat dışı grubun yeni branşlarından “Kefalet Sigortası” ; “Doğrudan Kefalet“ ve “Dolaylı Kefalet” olmak üzere ikiye ayrılarak, Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB), sigorta branşları listesindeki yerini aldı. Kefalet sigortası satan bir sigorta şirketi, sigortalı için direkt garantör olduğunda bu doğrudan kefalet, sigorta şirketi, sigortaladığı şirkete kendisi değil de bir başka banka ya da sigorta şirketi aracılığıyla kefalet verdiğinde bu da dolaylı kefalet anlamına geliyor.  Sözgelimi, dolaylı kefalette, yurtdışında iş yapan bir taahhüt firması (Türk firma) için Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketi, yurtdışında faaliyet gösteren aynı gruba ait sigorta şirketi üzerinden kefaleti sağlayabilir.

7) Üst üste en iyi alacak sigortası şirketi seçildiniz, bunun sırrı nedir?

- Euler Hermes Türkiye olarak başarılı bulunduğumuz alanlar arasında yetkin ve profesyonel çalışanlar, poliçe sahibi müşterilerimizin ihtiyaçlarını ve önceliklerini iyi ve doğru anlayıp kişiselleştirilebilir ürünlerle karşılanması ile güçlü müşteri ilişkileri; ana pazarlar, ülkeler ve bölgelerde risk ofisleriyle global ağ, kapsamlı risk veritabanı ve uluslararası risk platformu, bulunuyor. Aynı zamanda Türkiye’de kefalet sigortasını sunan ilk şirket olarak da dikkat çekiyoruz.
Euler Hermes Türkiye olarak hem sektöre öncülük ediyor, hem de müşterilerimizin ve piyasanın ihtiyaçlarını yakından takip ederek şirketlerin büyümesini destekliyoruz.

8) Kısaca Euler Hermes’den bahseder misiniz? Dünya’da ve Türkiye’de ne tür faaliyetlerde bulunuyor, her yıl kaç kişiyi ya da firmayı sigortalıyor?

- Euler Hermes’in dünya genelinde 52 binden fazla müşterisi ve 6 binin üzerinde çalışanı bulunuyor. Her gün karşıladığı ortalama kredi limiti sayısı ise 20 binin üzerinde.
Euler Hermes Türkiye olarak biz de 2010 yılında Türkiye pazarına hızlı bir giriş yaptık ve kısa sürede ciddi teminat rakamlarına ulaştık. Müşterilerimize sağladığımız en önemli avantajlardan biri, onlara kredi yönetiminin tüm alanlarında destek olmamız. Dünyanın lider alacak sigortası firması olarak risk uzmanlarımız ile kredi analizi sunarken, müşterilerimizle yakın temas içerisinde çalışıyoruz. Müşterilerimizi olası kredi riskleri zarara dönüşmeden uyarıyoruz. Günlük kredi taleplerinin yüzde 85’ini 48 saatten az sürede yanıtlıyoruz. Müşterilerimiz, kredi limit ve taleplerini online sistemimiz aracılığıyla kolaylıkla takip edebiliyor. Bunlara ek olarak global ekonomik araştırma ekibimizin hazırladığı, ekonomideki güncel durumların değerlendirildiği raporla da hem müşterilerimizi, hem de kamuyu bilgilendirmeye devam ediyoruz.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • murat erdoğan16 Mayıs 2016 23:01

    wwwwwbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb

  • abc16 Mayıs 2016 18:51

    teminatın teminatının teminatı..güvencenin güvencesinin güvencesi..türevinin türevinin türevi..tahvilinin tahvilinin tahvili..dünya finans piyasaları uçuruma sürükleniyor..