BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkErtem: KGF'nin yeniden yapılanması gündeme gelebilir----

Ertem: KGF'nin yeniden yapılanması gündeme gelebilir

Ertem: KGF'nin yeniden yapılanması gündeme gelebilir
16 Mayıs 2017 - 01:15 www.finansgundem.com

KGF uygulamasının başarılı olduğunu belirten Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, "KGF'nin kalıcı olarak yeniden yapılanması gündeme gelebilir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, rakamların Kredi Garanti Fonu (KGF) uygulamasının başarılı olduğunu gösterdiğini belirterek, önümüzdeki dönemde KGF'nin kalıcı bir kurum olarak yeniden yapılanması, Türkiye Varlık Fonu ve yeni dönem kurumlarıyla işbirliği içerisinde çalışmasının gündeme gelebileceğini söyledi.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Ertem, "KGF'yi Türk banka sistemi ve mali sistem içinde bu sistemleri derinleştiren bir kurum olarak ortaya çıkaracağız" dedi.

Bankaların kredilerini canlandırmak için yapılan çalışmalar kapsamında, geçen yıl BDDK bankaların bazı kredilerde genel karşılıkları düşürmüş ve bazı kredilerde yeniden yapılandırmaya imkan vermiş; ayrıca, KGF'nin sağladığı kefalet tutarı da 250 milyar TL olarak belirlenmişti.

Türk banka sisteminde ipotek ve teminatlandırma sitemini "çağ dışı" olarak tanımlayan Ertem, "Bunu değiştirmemiz lazım.

Teminatlandırmayı, proje risklerini kredi risklerine dönüştürerek yapmak ve esasında girişim sermayesi ve KOBİ odaklı yeni dinamik bir ekonomi oluşturmak amacı var. KGF de bunun en temel araçlarından biri" diye konuştu.

Şu anda TOBB bünyesinde olan KGF'nin muhtemel yeni oluşumuyla ilgili Ertem, "Çatısı nerede olur bilmiyorum... Daha kurumsal hale getirmek lazım. Şu anda bununla ilgili bir çalışma yapılabilir" dedi.

KGF kapsamında şu ana kadar 160 milyar lira kredi hacmine ulaşıldığını ifade eden Ertem, "Sene sonunda 180 milyar TL'ye kadar çıkabilir. Kullandırılan krediler kurumsal firmalara gidiyor. Burada da iyi bir reyting sistemi var. Bu para dışarı çıktı diye bir şey yok. Öyle olsa bunun enflasyona dönüşünü görürüz zaten" diye konuştu.

"Ekonomide uyuyan bir kurum daha var, o da KOBİ AŞ" diyen Ertem, KOBİ AŞ'nin de KGF gibi çok kısa sürede işler bir kurum haline getirilmesi gerektiğini belirterek, bununla ilgili çalışma olmasını umut ettiğini söyledi.

Ertem ayrıca, Türkiye Varlık Fonu'nun kurulmasının önemine de dikkat çekerek, "Mesela bir Türk Körfez Fonu da kurulabilir.Varlık Fonu'ndan bağımsız bir fon olabilir" dedi.

GIDA FİYATLARINDA CİDDİ MONOPOL VAR

Ertem, gıda fiyatlarında ciddi bir monopol olduğunu belirterek, Rekabet Kurulu'nun bu konuyu yeterince ele almadığını belirtti.

"Bu monopolü Rekabet Kurulu yeterince ele alıyor mu? Bence almıyor" diyen Ertem, "Hal Yasası denetimine giren, enflasyon sepetindeki gıda mallarının yüzde 70'i, Hal Yasası denetimi dışındaki mallar. Demek ki, Hal Yasası yeterli bir regülasyon sağlamıyor. Yasa yetersizse Rekabet Kurulu'nun buraya bakması gerekmiyor mu?... Ben bunu eleştiriyorum. Tarladan çıkıp buraya gelene kadar yüzde 600-700 fiyatlanan ürünler var" diye konuştu.

SWAP MEKANİZMASI

TCMB'nin swap mekanizmasını çok etkin olarak kullanmaya başladığını ve hatta bunu daha önceden kullanması gerektiğini kaydeden Ertem, bu enstrümanların bankanın araç bağımsızlığının en büyük işareti olduğunu belirtti.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • recai16 Mayıs 2017 07:57

    bu adam hangi dünyada yaşıyor? enflasyon %12ye çıkmış, hala "Bu para dışarı çıktı diye bir şey yok. Öyle olsa bunun enflasyona dönüşünü görürüz zaten" diyor.

  • Kamil16 Mayıs 2017 02:17

    Enflasyon pşyada kontrolü denetimin etkinliği yerinde ve sürekliliği ile gerçek anlamda denetim ile bir çok piyasa kontrol dışı iken KGF yi kalıcı hale getirmek Türkiye gibi bir piyasada kredi verme şartlarında teminatı gevşetirsen olası şok veya dalgalanmada kırılan zincirle domino etkisi olabilir.