BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnflasyon nereden besleniyor----

Enflasyon nereden besleniyor

Enflasyon nereden besleniyor
04 Mart 2017 - 06:50 www.finansgundem.com

Milliyet yazarı Güngör Uras, bugünkü köşesinde enflasyonu besleyen nedenleri yazdı. İşte Uras'ın o yazısı:

Tüketici fiyatlarındaki (enflasyonun) arkasında üretici fiyatlarındaki (Yurt içi üretici fiyatlarındaki) artış var.

Tüketici fiyatları 2 nedenle artar:

Üretici fiyatları artmıştır. Toptancı, perakendeci artışı tüketici fiyatına yansıtır. Tüketici fiyatı (enflasyon) artar.

Mal ve hizmet arzı (artışı) sınırlı iken, tüketicinin harcanabilir geliri artar. (Halk anlatımıyla, piyasa canlanır, coşar). Toptancı ve perakendeci fiyatları imkân ölçüsünde yukarıya iter. Tüketici fiyatı (enflasyon) artar.

Üretici ve tüketici, talep yetersizliğinden, belli süre maliyet artışlarını üretici ve tüketici fiyatlarına yansıtmayabilir. Bunun için (1) ya kârdan fedakârlık eder, (2) ya da hazmedilebilir ölçüde zararına satışa razı olur. Ama belli süre sonunda hem üretici, hem tüketici fiyatları zorunlu olarak artar.

Şimdilerde, tüketicinin harcanabilir gelirinde artış çok sınırlı. Gelir dağılımındaki yapısal bozukluk nedeniyle alt ve orta gelir grubunun tüketim harcamaları artamıyor. Açık anlatımıyla, tüketici talebi canlı değil.

Maliyetler artıyor

Enflasyonu tüketici talebi değil, üretici fiyatlarındaki artış yukarıya itiyor.

Üretici fiyatlarındaki artış ise (1) İç ve dış talepteki daralma sonucu satışlardaki gerileme nedeniyle üretimin düşmesinin maliyetler üzerindeki baskısından kaynaklanıyor. (2) Tarım ve sanayide yüksek ölçüde kullanılan ithal girdi maliyetlerinin döviz fiyatlarındaki artış sonucu yükselmesinden kaynaklanıyor.

Şubat ayında:

Üretici fiyatları (ÜFE) %1.29 artarken, tüketici fiyatları (TÜFE) %0.81 arttı.

Yılın ilk 2 ayında ÜFE artışı % 5.29 oranında iken, TÜFE artışı % 3.29 oldu.

Yıllık fiyat artışı ÜFE’de % 15.36 oranında iken, TÜFE’de % 10.13 oranında.

Bu tablo şunu gösteriyor:

Toptancı ve perakendeci, üretici fiyatlarındaki artışı henüz tüketici fiyatlarına yansıtamamış durumda. Talep yetersizliği, piyasanın durgun olması üretici fiyatı ile tüketici fiyatı arasındaki makasın açılmasına yol açmış. (Bu açık, önümüzdeki dönemde TÜFE’de artışla kapatılacak.)

2017 yılının ilk 2 ayında üretici fiyatlarının % 5.29 oranında, tüketici fiyatlarının % 3.29 oranında artması yılın kalan ayları için tehlike işareti veriyor.

Halkımız gıda fiyatlarındaki artıştan çok etkilenir. 2017 yılının ilk 2 ayında, tüketici fiyatları % 7.27 oranında arttı. Gıdada üretici fiyatlar artışı genel artış oranının çok altında, % 3.26 oranında.

Herkesin farklı

Unutmayalım, bu artış ülke genelinde tüm gıda maddelerindeki ortalama artıştır. Her tüketicinin gıda harcaması farklıdır. O nedenle, çok kişi gıda maddelerindeki artışın daha yüksek olduğundan yakınıyor.

Son bir not: Hükümet, beyaz eşya ve mobilya sektörlerini canlandırmak, beyaz eşya ve mobilyaya talep, artırma için vergi muafiyeti ile fiyatların aşağıya çekilmesini sağladı.

Ne var ki ev eşyasında fiyat artışları göreceli olarak diğer sektörlerdeki fiyat artışlarının gerisinde.

2017 yılının ilk 2 ayında gıdada üretici fiyatları % 3.26 artarken, ev eşyasında fiyat artışı % 1.07 oranında arttı. Gıdada yıllık üretici fiyatı artışı % 9.09 iken, ev eşyasında % 4.93 oranında. Açık anlatımıyla, vergi teşvikiyle fiyatı aşağıya çekilen beyaz eşya ve mobilya sektörlerinde fiyat artışları daha önce de diğer sektörlerdeki artışın ve genel fiyat artışının gerisindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hahahah05 Mart 2017 13:28

    akp 3 milyon suriyelilyi aldı , suriyelilier yüzünden enflasyon artıyor, o kadar adamı beslemek kolay mı 3 milyon diyorum tam 3 milyon. tüketimi deli gibi artırıyorlar, almayın diyoruz dinlemiyorlar.

  • Gevrek Simit04 Mart 2017 13:39

    Kimse eveleyip gevelemesin formul basit kardesim..tl fazlalsiyor doviz azaliyor yani tl degersizlesiyor iyi ama nasil ve neden tl dolasimda fazlalasiyor? Bu sorunun cevabi onemli....adres tl varliklari..birileri tl sokarak tl varliklarini desteklyor bu destekle de

  • tacun acun04 Mart 2017 11:26

    boşverin televizyon izleyin su için. kafanıza takmayın. Kıskanan almanlar anten taksın

  • sezai04 Mart 2017 11:26

    son 15 yılın en kötü ekonomi yönetimi varken hiç süpriz değil

  • Sdk 04 Mart 2017 09:58

    Dolar euro artı herşey artar basit analiz

  • sezai04 Mart 2017 09:11

    bi şey olmaz. bu halk tezek yakar, patates yer yine de anlamaz

  • İşçi Emeklisi04 Mart 2017 08:22

    sn.Yazar iyi tespit etmiş... 3 emekliden birinin evi kira artı aldığı maaş 1000 TL olunca harcama yapamıyor mecburen... Bence acilen en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çıkarılması... Hem piyasa canlanır hem fakir fukara emekli dua eder...