BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnflasyon baskısı azaltılmalı----

Enflasyon baskısı azaltılmalı

Enflasyon baskısı azaltılmalı
19 Ocak 2018 - 11:19 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Doç. Dr. Hatice Karahan, en önemli sorunun enflasyon olduğunu söyledi

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Doç. Dr. Hatice Karahan Bloomberg HT'de Yatırım Kulübü programına konuk oldu.

Merkez Bankası'nın dünkü faiz değiştirmeme kararının sürpriz olmadığını belirten Karahan metinde yer alan ifadelere dikkat çekti. Karahan "Merkez Bankası baz etkisinde düşüşe rağmen sıkı duruşun devam edeceği sinyali vermiş oldu. Beklenti anketinde de hedeflerden daha uzak bir beklenti görüyoruz. Merkez Bankası öncekilere göre daha güçlü mesaj verdi.." şeklinde değerlendirme yaptı.

MB'nin duruşunun yanı sıra hükümetin gıda başta olmak üzere enflasyonu çözücü tedbirler alacağını kaydeden Karahan Merkez Bankası ve hükümet politikalarının enflasyon problemini giderme açısından önemli bir duruş sergileyeceğini söyledi. 2017'nin genişletici maliye politikası uygulandığı bir yıl olduğunu kaydeden Karahan "Ben her zaman maliye ve para politikasının uyumlu olması gerektiğine inanıyorum.. Hükümetimiz de bu yıl uyumlu politika izleyecektir. Para politikası ve maliye politikasının uyumlu ilerlemesi enflasyon baskılarını azaltmak açısından önemli olacaktır" diye konuştu.

Karahan Türkiye'nin bu yıl %5 civarlarında büyümesini beklediğini belirtti. Tüketimin geçen sene büyümede güçlü rol oynadığını, bu yıl da yavaş ama önemli katkı yapacağını söyledi.

Güçlü büyümenin hanehalkına yansımamasına dair "firmalarla konuşunca pozitif duyumlar alıyoruz. Ancak hanehalkını değerlendirirken farklı dinamikle bakmak lazım. Enflasyonun yaşam standartlarını etkileyici faktör olduğu kesin o yüzden hissedilmeme durumu var. Ama hanehalkı tüketimin büyümeye destek verdiğini görüyoruz..Gelirler yöntemiyle hesaplara bakınca kesimler arasında dengesizlikler olabilir, bu da hissedilmeme söylemini açıklıyor olabilir ama tüketimin canlı olduğuna dair sinyal var" ifadesini kullandı.

"EN ÖNEMLİ SORUN ENFLASYON"

Karahan "Cumhurbaşkanımızın da altını çizdiği gibi enflasyon Türkiye'nin şu andaki en önemli sorunlarından biri, diğeri de işsizlik. Enflasyonu kontrol edici dengeyi bulmamız gerekiyor umarım 2'si için de daha iyi bir yıl olacak" dedi.

FITCH KARARI

Karahan "Fitch'in notumuzu düşürme sebeplerinin doğru çıkmadığını görmedik. 2016'da güvenlik riskleri, terör saldırılarını ve bunların devam edecek olmasının ciddi bir kredibilite kaybına sebep olduğunu iddia etmişti. 2016-2018'de %2.3 büyümesini beklediğini belirtmişti. Bu da olmadı.

Not indirimi haksızlıktı, bunu düzeltmesi de sorumluluk olarak karşımıza çıkıyor. Haksızlığın tedafi edilmes gerekir ama edilir mi cevabım yok" dedi.

"ABD İLE ZOR DÖNEM"

ABD ile zor bir dönemde olunduğunu belirterek "Türkiye çıkarları çerçevesinde sınırlıarını korumakla mükelleftir. ABD'nin YPG'ye desteği kabul edilemez, gerekli aksiyon neyse alınacaktır." dedi. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)