BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakEmekliye sıfır vergi----

Emekliye sıfır vergi

Emekliye sıfır vergi
31 Ocak 2015 - 08:29 www.finansgundem.com

Tek evi bulunan emekliler vergi vermiyor. Ama 5 milyon liralık ev ile 150 bin liralık evin aynı sayılması haksızlık..

Emekliler için mevzuatımızda bazı avantajlar bulunuyor. Bunlardan birisi de emlak vergisi ile ilgili. Üzerinde tek evi olan ve emeklilikten başka geliri olmayan vatandaşlar emlak vergisinden muaf tutuluyor. Burada kriter olarak evin büyüklüğü alınıyor. Buna göre; 200 metrekareye kadar ev olması gerekiyor. Hukukçular, bunun anayasaya aykırı olduğunu belirtip, "5 milyon liralık ev ile 150 bin liralık evin aynı sayılması haksızlık" ifadesini kullanıyor. Oysa ev değerine göre bir kriter konulsa, daha ucuz evi olan emekliler için 2 evi de olsa vergi muafiyeti doğuyor. 

GELİRİ AZ OLAN ZORDA 
Avukat Umut Metin, emekli aylığıyla geçimini sağlamak durumunda olan vatandaşların Türkiye sınırları içinde 200 metrekarenin altındaki tek bir evlerinin olması halinde bu meskenlerin vergi oranlarının sıfıra kadar indirilebileceği ifadesinin sonuçlarını şu sözlerle değerlendirdi: "5 milyon liralık tek evi olan emekli emlak vergisi vermezken; örneğin 75 ya da 100 bin lira değerinde 2 adet evi olan veya toplamda 200 bin lira değerinde 3 evi olan emekli emlak vergisi ödemektedir. Bu tabloya göre, vergi ödeyen mükellefler arasında çok bariz bir şekilde eşitsizlik ortaya çıkmaktadır. Diğer yandan da diyelim ki ailenizden kalma eski bir eviniz var. Hem tarihi eser olduğu için bir şey yapamıyorsunuz; hem de 200 metrekareden büyük ama değeri 200 bin lira.... Yaşadığınız yerdeki bu evin değerine bakılmaksızın vergi muafiyeti ortadan kalkıyor. Oysa İstanbul'da lüks bir siteden 60-90 metrekarelik ev alıyorsunuz, fiyatı 2 milyon dolar ve vergiden muafsınız ..." 

DEĞER ÖNEMLİ 
Vergilendirmede olduğu kadar muafiyette de adil olmanın önemine dikkat çeken Avukat Umut Metin, şunları kaydetti: "Herhangi bir sayı belirtilmeden ya herkes evinin değerine göre çok cüzi bir vergi ödemelidir ya da emekli olan herkes bu muafiyetten yararlanmalıdır. Bir başka yöntem de belirli bir değer belirlenerek bu değerin altında gayrimenkulün vergiden muaf olması; üzerindeki miktarın da vergilendirilmesi olabilir."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)