BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis´Goldman Sachs Kongre´yi de aldattı´----

´Goldman Sachs Kongre´yi de aldattı´

´Goldman Sachs Kongre´yi de aldattı´
14 Nisan 2011 - 09:21 www.finansgundem.com

Rapor en sert eleştirilerini yatırım bankalarına, özellikle Goldman Sachs ve Deutsche Bank’a yöneltiyor.

Goldman Sachs’ın son mali krizdeki rolünü soruşturan Kongre komisyonu başkanı Carl Levin, bankanın sattığı CDO’ların karşısında aldığı pozisyonlar konusunda müşterileri ve ABD Kongresi’ni yanılttığını söyledi.
Komisyonun iki yıllık çalışması sonucunda hazırladığı raporu açıklayan Levin, Adalet Bakanlığı ve ABD Sermaye piyasası Kurulu’nun (SEC) Goldman Sachs’ın CDO’lar düşünce para kazanacağı yolunda müşterilerine bilgi vermeden satış yapmasının yasalara aykırı olup olmadığını incelemesini istedi.
Demokrat Parti Michigan Senatorü olan Levin, ayrıca Golman Sachs CEO’su Lloyd Blankfein ve diğer eski banka çalışanlarının “yalan yere yemin etme” suçunu işleyip işlemediklerinin saptanması için savcıları göreve çağırdı. Levin, banka yöneticilerinin Kongre’deki yeminli ifadelerinde, ipotek piyasasına karşı kendi karları için pozisyon aldıklarını inkar ettiklerini, bunun da doğru olmadığının ortaya çıktığını söyledi.
Levin, Kongre’deki Sürekli Araştırma Alt Komisyonu’nun kendisi ve Cumhuriyetçi Parti Oklohama Senatörü Tom Coburn tarafından hazırlanan 640 sayfalık raporu açıklarken,”benim görüşüme göre Goldman açıkça müşterilerini ve Kongreyi yanıltmıştır.” dedi.
Levin-Coburn raporu olarak anılan araştırma dokümanlarında, 2008 mali krizinin suçlusu olarak, konut piyasasına bağlı olarak çıkartılan ve konut piyasasının çökmesiyle yerle bir olan enstrümanların satışından milyarlarca dolar kar eden bankalar gösteriliyor.
Rapor en sert eleştirilerini yatırım bankalarına, özellikle Goldman Sachs ve Deutsche Bank’a yöneltiyor.
Goldman Sachs sözcüsü Lucas Van Praag ise, Levin’in suçlamalarını kabul etmeyerek, bankanın faaliyetleri konusunda kimseyi aldatmadığını söyledi. Praag, “Bizim verdiğimiz ifade doğrudur ve bu alt komisyonun kendi raporunda yer almaktadır.” dedi.
Deutsche Bank sözcüsü Michele Allisaon da “Alt komisyon raporunda kaydedildiği gibi, Banka içinde ABD konut piyasası ile ilgili olarak farklı görüşler vardı. Ayrıca Bankanın görüşleri piyasaya, araştırma raporları, analistlerle toplantılar, basın ve işlem yorumlarıyla aktarılmıştı. Deutsche Bank konut piyasasında uzun pozisyon almıştı ve bundan büyük zarara uğradı.” dedi.
Levin-Coburn raporunda ayrıca kredi derecelendirme kuruluşlarının, Washington’daki piyasa gözetim kurumlarının ve bankaların çöküşüne neden olan konut balonunu hazırlayan kredi verme standartlarının düşmesinin mali krizdeki rolü de ele alındı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)