BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomistlerden çarpıcı enflasyon yorumu----

Ekonomistlerden çarpıcı enflasyon yorumu

Ekonomistlerden çarpıcı enflasyon yorumu
03 Ağustos 2018 - 14:46 www.finansgundem.com

Ekonomistler temmuz enflasyonunun beklenti altında artmasında gıda fiyatlarındaki düşüşün etkili olduğunu belirtti

Tüketici fiyatları geçen ay enflasyonda yaşanan sert yükselişte belirleyici olan gıda fiyatlarının temmuz ayında tahminlerin aksine düşüş göstermesiyle birlikte yüzde 0.55 artarak beklentilerin altında kaldı. Ekonomistlere göre gıda fiyatlarının seyrinin enflasyonun yılı çift hanenin ne kadar üzerinde bitireceği konusunda belirleyicilerinden biri olacak.

Nihan Ziya Erdem: Enflasyon görünümü için risklerin hala yüksek

Garanti Yatırım Başekonomisti Nihan Ziya Erdem, "Enflasyonun beklentimizin altında gerçekleşmesinde artış beklediğimiz gıda enflasyonunda aylık bazda düşüş olması etkili oldu. Gıda dışındaki kalemlerde TL'deki değer kaybının hem tüketici hem de üretici fiyatlarında yarattığı etkiler nedeniyle fiyat artış baskısı devam ediyor. Gıda enflasyonundaki eğilimin normalleşmesi olumlu olsa da veri, enflasyon görünümü için risklerin hâlâ yüksek olduğuna işaret ediyor" dedi.

Banu Kıvci Tokalı: Yıllık enflasyondaki yükseliş ağustosta devam eder

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı da temmuz ayı enflasyonunun kendi beklentileri olan yüzde 0,61'in altında kaldığına işaret etti. Süt, elektrik ve doğal gaz gibi yukarı yönlü fiyat ayarlamaları ile kurda yaşanan ek değer kaybı doğrultusunda, yıllık enflasyondaki yükselişin ağustosta devam edebileceğine dikkati çeken Tokalı, şunları kaydetti:

"Gıda fiyatlarında sert bir düşüş olmadığı sürece, yıllık enflasyonun ağustos-ekim döneminde yüzde 16,5-17 bandına çıkabileceğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda, yıl sonuna ait TÜFE enflasyon tahminimizi yüzde 14,3'ten yüzde 15,3'e, 2019 tahminimizi de yüzde 11'den yüzde 11,5'e çıkarıyoruz. TCMB'nin son enflasyon raporu tahminleri doğrultusunda, 2018 ve 2019 tahminleri sırasıyla yüzde 13,4 ve yüzde 9,3 seviyelerinde bulunuyor.

Yıllık enflasyondaki yükselişin sadece manşet değil, çekirdek ve hizmet enflasyonunda da hız kesmiş olması bir ölçüde rahatlatıcı görünmekle birlikte, mevcut yüksek seviyeler ve kur etkisi orta vadeli görünümle ilgili riskleri gündemde tutuyor. Bu durumda, TCMB’nin son açıklamalarında da altını çizdiği üzere, para politikasındaki sıkı duruşun uzun dönem korunmasını bekliyoruz."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)