BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEkonomistler sanayi verisi için ne dedi?----

Ekonomistler sanayi verisi için ne dedi?

Ekonomistler sanayi verisi için ne dedi?
08 Aralık 2016 - 12:38 www.finansgundem.com

Sanayi üretimi verisi ekonomik aktivitenin dördüncü çeyreğe bir miktar toparlanma ile başlandığını gösterirken, toparlanmanın kuvvetine ilişkin soru işaretleri ise devam ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretimi ekimde arındırılmamış bazda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.2 arttı.

Üçüncü çeyrek sanayi üretimi yüzde 3.2 daralma gösterirken, bu çeyreğe ilişkin büyüme verileri ise önümüzdeki hafta açıklanacak. Ekonomistlerin büyük bölümü bu dönemde bir daralma olacağını öngörüyor.

Ekonomi yetkilileri üçüncü çeyrekte büyümenin sıfır ya da negatif olacağını belirtirken, dördüncü çeyrekteki toparlanma ile birlikte bu yıl büyümenin yüzde 2.8 ile OVP'deki yüzde 3.2 olan tahminin altında kalacağını belirtiyorlar. Yetkililer, dördüncü çeyrekteki toparlanmanın kuvvetine göre yüzde 2.8 üzerinde de riskler olduğunu kabul ediyorlar.

'Güçlü bir büyümeye götürmez'

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Sanayi üretiminde eylüldeki keskin düşüş sonrası ekimde bir toparlanma görmek son çeyrek adına sevindirici. Ancak eylüldeki düşüşe kıyasla bakılınca, ekimdeki toparlanmanın sınırlı kaldığını belirtmek lazım... Bugünküne benzer bir sanayi üretimi trendi son çeyrekte bir toparlanma yaşanmasını sağlar ancak bizi güçlü bir büyümeye götürmez" dedi.

'Büyüme olumlu etkilenebilir'

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, bugün açıklanan sanayi üretimi verisiyle birlikte son çeyrekte büyüme verisinin olumlu yönde etkilenebileceğini söyledi. Yazılı bir açıklama yapan Çekçen, "Açıklanan veriyle birlikte TL varlıklarının yükselişini koruduğunu görüyoruz." dedi.

Çekçen, şunları söyledi:

Aylık sanayi üretimi artışı yüzde 4 beklentinin altında kalsa da, bir önceki aya göre yüzde 3.7 artış kaydetmesi olumlu karşılanabilir. Kasım ayı Tüketici Güven Endeksi yüzde 68.9 ile zayıflığa işaret etse de, imalat sanayi kapasite kullanım oranın yüzde 76.4 seviyelerinde seyretmesi, sanayi üretim verisinde ki artış ile birlikte büyüme tarafını destekleyebilir. Yani bu ay açıklanan sanayi üretimi verisiyle birlikte son çeyrekte büyüme verisi olumlu yönde etkilenebilir.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretimi ekimde arındırılmamış bazda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.2 arttı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)