BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolarını boz kampanyası işe yarar mı?----

Dolarını boz kampanyası işe yarar mı?

Dolarını boz kampanyası işe yarar mı?
29 Kasım 2016 - 15:48 www.finansgundem.com

Twitter'da #BozDoları kampanyası gündem oldu. 15 Temmuz ardından yatırım ve kur artışını sınırlamak amaçlı 19.3 milyar dolarlık satış yapıldı. Uzmanlar ne dedi?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ABD’nin faiz artımını beklentileriyle birlikte çok sert yükselen dolar ekonominin bir numaralı gündem maddesi.

Vatandaş 15 Temmuz’dan bu yana 19 milyar dolarlık döviz satışı yapmasına rağmen iç ve dış gelişmelerin etkisiyle dolar yukarı doğru eğilimini sürdürdü.

Son günlerde ise Twitter’da #BozDoları kampanyası yapılıyor. Uzmanlara göre kampanya Türk Lirası’nı dolar karşısında güçlendirmek adına iyi niyetli fakat şu an çare olmaktan uzak.

Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbantlı Türk Lirası’nın Trump’ın başkanlığından sonra en çok değer kaybeden para biriminin Türk Lirası olduğuna dikkat çekti.

Nalbantlı, “Dün sosyal medyada başlatılan “Dolarını boz Türkiye'ye sahip çık” kampanyası medyada büyük yer tuttu. Hafta sonu Başbakan Yıldırım'ın döviz kuru ve OHAL konusunda yaptığı açıklamalar Türk Lirasının değer kazanmasını sağlamış ve kur haftaya düşüş ile başlamıştı. Yıldırım, kamunun döviz cinsi alacaklarını Türk lirası üzerinden tahsil ederek döviz talebini azaltmak istediklerini açıkladı. Yapılmak istenen hamle efektif döviz talebini azaltabilir. Ancak bu küresel olarak değer kazanan dolara karşı ne kadar etkili olabilir?” dedi."

15 Temmuz’un ardından bankaların döviz hesaplarında 19.3 milyar dolar satış yapıldığına dikkat çeken Nalbantlı, “Geçtiğimiz dönemlerdeki DTH hesaplarını incelediğimizde kurda yükseliş olduğunda dövizden çıkma, döviz ucuzladığında ise tekrar DTH miktarlarında artış görüyorduk. 11 Kasım itibariyle döviz tevdiat hesapları 171.8 milyar dolardır. 15 Temmuz’da ise DTH’ler 191.1 milyar dolardı. Bazı vatandaşlar TL'ye sahip çıkmak için bazıları ise dolar değer kazanması ile 19.3 milyar dolar satış yapmış. Kurda ise geldiğimiz nokta ortada. Yani döviz satarak kurdaki yükselişi engellemek mümkün değil. ABD'de faizlerin yükselmesi ve FED'in faiz artırım kararlarını sürdürmesi, doların önümüzdeki yılda yükseliş trendine devam edeceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Döviz satışının kurun yukarı yönünü sınırlamasında pek etkili olmadığnı vurgulayan Nalbantlı, “Gelişmekte olan ülke para birimlerine baktığımızda, Trump'ın Başkanlığından en çok etkilenen para birimi olan Meksika Peso'sundan bile daha çok değer kaybetmiş durumdayız. Kasım ayında TL , %10.55 ile en çok değer kaybeden para birimi olurken, onu %9 ise Peso, %6.8 ile Brezilya Real'i, %6.4 ile Malezya Ringgit'i ve %2.86 Güney Afrika Rand'ı izledi. Buda demek oluyor ki TL'deki değer kaybı sadece doların küresel yükselişinden değil. Onun için politik tansiyonun düşmesi ve risklerin azaltılması için adımlar atılması ve TL'ye bu şekilde güç kazandırılması gerekiyor” diye konuştu.

‘İYİ NİYETLİ BİR KAMPANYA’

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise vatandaşın #BozDoları kampanyasını iyi niyetli bulduğunu belirtti. Erkan, “Son günlerde sosyal medyadaki “dövizini bozdur” kampanyası, niyet olarak iyi şekilde de nitelendirilebilir. Sonuçta Türkiye'nin dolarizasyona dönmemesi de oldukça önemlidir. Ülke olarak neredeyse her türlü fiyatın, en başta kiraların, USD'ye endekslendiği bir dönemi de geçirdik sonuçta ve bu dönem 10-15 yıl geride kaldı” dedi.

Yastık altındaki dolarların tutarının 150 milyar dolar olduğunun tahmin elindiğini belirten Erkan, ” Hane halklarının yastık altında tuttuğu USD miktarı tam olarak bilinmiyor, tahmini olarak 150 milyar USD olarak tahmin ediliyor. Ancak şu noktayı es geçmemek gerekiyor: Türkiye yüksek cari açık veren bir ülke. Sürekli olarak USD girişine ihtiyaç duyan bir ülkeyiz. Bugünkü durumda siyasi ve jeopolitik risklerin bu kadar büyümüş olduğu bir ortamda doğrudan yatırım girişi sağlamakta zorlanıyoruz, portföy girişi sağlamakta zorlanıyoruz ve fonların pozisyon ayarlamalarında Türk varlıklarının ağırlığı sürekli olarak azalıyor. Fed'in de Faiz artıracağı bir ortamda Türkiye kendi lokal durumu nedeniyle sıcak para girişi sağlayamamakta, ayrıca not indirimleri sonrasında portföy çıkışları da hız kazanmıştır. Yabancının bakış açısını düzeltemeyip, sürekli para girişini sağlayamadığımız sürece döviz bozdurmanın bir etkisi olamaz” şeklinde konuştu.

Erkan sözlerini şöyle noktaladı: Temel faktörleri düzeltebildiğimiz zaman zaten dolarizasyon eğilimi de kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Halen daha döviz tevdiat hesaplarında (DTH) artış eğilimi görülmektedir ve toplam mevduat içerisinde DTH payının daha da artması olasıdır. Kurun günlük bazda gerilemiş olası USD'nin küresel bazdaki hareketinden ileri gelmektedir. USD'deki küresel bazda güçlenmeden en çok etkilenen para birimleri arasında yer almış olan TRY'nin, USD uzun pozisyonlardaki kar realizasyonundan da en iyi etkilenen para birimlerinden biri olduğu görülmektedir.

Sözcü

ETİKETLER :
YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • şanslı adam12 Ağustos 2018 15:55

    "Tezek yakın"

  • adas05 Ocak 2017 22:47

    dolarını sat kampanyası milleti fakirleştirmekten başka bir işe yaramaz. dolarını satma bekle dursun. sen satınca memleket kurtulmayacak.

  • Vatan sevdalisi05 Aralık 2016 03:01

    Hadi bu millet ekonomisi icin elinde olan dolarini satiyor.vatani icin vatan bizde namus tur.namusumuzu korumak icin.namussuzlar anlamaz bu durumu.

  • Fakir adam 05 Aralık 2016 00:59

    Dolarım olsada bozdursam keşke ohhh...

  • serdar k30 Kasım 2016 15:07

    onu bilmem de dolarını boz euroya geç kampanyası kesin işe yarar

  • yatırımcı29 Kasım 2016 23:08

    millette bozacak dolar kaldımıki.herkes zaten darbe girişiminde 2,90 da satmıştı.haberlerde öyle diyordu.

  • Serhad akyüz 29 Kasım 2016 21:38

    Sevgilim seni görünce gözlerim dolar$ kulaklarım euro€ burnum döviz bürosu kapitalistlerde aşk başkadır dolar$ üç büçük atıyor

  • HADİ HAYIRLISI.29 Kasım 2016 18:48

    Partiye yağ çekenler bozdurur ama parasını korumak isteyenler kazanır.şimdi parti içinde birçok insan bedavadan paralar kazandılar ALLAH ,tan dilerim acılarını şimdi hep beraber çekerler. aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.

  • Derli ozan29 Kasım 2016 18:45

    Hani benim dolarlarim nerede Eurolarım Satayım onları ülkemi kurtarayım

  • Ali Ergül29 Kasım 2016 17:57

    Bu kampanyadan sonra, Tüm malını sat Başkanlığa yatır kampanyası yapalım. Sonra, Binaliden sonra kim Başbakan olacak? Sonra Bülent Ersoy'un çocuğu olur mu? Kampanya bitmez bizde. Evelallah Türküz biz.

  • Acele edin29 Kasım 2016 17:24

    Kenarda köşede üç beş milyar doları olanlar varsa bir an önce bozsun yabancı alıp gidecek

  • şimdi oldu29 Kasım 2016 17:23

    Dolar nedir ki bozayım. telefon mu, araba mı, neyse bana vermeyin yoksa bozarım. elimde kalır.

  • vatandaş29 Kasım 2016 17:20

    Bu öneriye kafa yorup cevap verenler başta uzman değil. saçma bir öneri.

  • Ekonomide kalıcı çözümler 29 Kasım 2016 17:14

    Yumurta ve süt fiyatları da arttı herkes ya yumurtlasın satsın ya balkonda tavuk beslesin inek beslesin

  • Ver dolarımı 29 Kasım 2016 17:12

    Benimde kişi başına düşen dolarımı verin anında bozmayan namerttir

  • alp29 Kasım 2016 16:29

    yav kardeşim ..en azından..ülke insanı duyarlı kolay kolay pes etmez...hafife niye alıyorsun...geyik...bu iş moral işi..

  • Vatandaş29 Kasım 2016 16:12

    Haa şimdi anladım, bunlar şu hep diyorlar ya ülke zenginleşti, kişi başı geliri 10,000 $ civarına yükselttik diye, o dolarları bozdurun diyorlar herhalde. Tamam verin siz bize o dolarları, hemen bozduracağız söz.

  • Vatandaş29 Kasım 2016 16:10

    "Dolarını" derken? Bir an kendimden şüphe duydum, acaba gizli bir yerde dolarım mı var diye?

  • kerim29 Kasım 2016 16:08

    ötv den dolayı arabalarda çok pahalandı arabanızı satın.

  • erol29 Kasım 2016 16:07

    bir ayakkabı kutusu kadar dolarımız olsada bozdursak

  • Yetmez29 Kasım 2016 16:03

    Elektrik fiyatları aldı başını gitti herkes elektrik satsın

  • işe yarar çünkü düşecek 29 Kasım 2016 16:02

    Doları bozun euroya geçin dolar çok çıktı

  • sait29 Kasım 2016 15:54

    ev fiyatları çok yükseldi.bundan sonraki kampanya evini sat...