BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDoların geldiği seviye Türkiye için fırsat!----

Doların geldiği seviye Türkiye için fırsat!

Doların geldiği seviye Türkiye için fırsat!
27 Aralık 2016 - 06:10 www.finansgundem.com

Petkim Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan ayrıldıktan sonra bir danışmanlık şirketi kuran Kenan Yavuz, Türkiye’nin dev yatırımları çekebilmesi için yeni bir model öneriyor

Petkim Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan ayrıldıktan sonra aile şirketinin başına geçen ve bir danışmanlık şirketi kuran Kenan Yavuz, Türkiye’nin çıkışının sadece ve sadece üretimle olacağına inanıyor.

Kenan Yavuz, Türkiye’nin dev projeler çekmesi gerektiğini düşünüyor. Yavuz, büyük avantajlar sunan Cazibe Merkezleri projesinin dahi Anadolu’da dev yatırımları çekemeyeceğini belirterek, “Burada devletin yatırım fonu gibi çalışacağı bir yapıya geçmek gerekiyor. Cazibe merkezlerinde 100 milyon doların, diğer bölgelerde 500 milyon doların üzerindeki yatırımlarda devlet yüzde 49 ortak olmalı. Öncelik ithal ikamesi olmalı” dedi.

İthal ikamesi öcü değildir

Kenan Yavuz ithal ikamesinin öcü gibi algılandığını oysa Türkiye’nin tüm ekonomik problemleri cari açığı olduğu için yaşadığını, cari açığın çözümünün ise ithal ikamesinden geçtiğini vurguladı. “İthal ettiğimiz büyük kalemleri yerlileştirmek mecburiyetindeyiz” diyen Kenan Yavuz, bölgesel dağılımı öncelleyen, ihraç da edilebilecek ürünlere odaklanılması gerektiğini belirtti.

Altyapı devrimi tamam ama

Türkiye’nin müthiş bir altyapı devrimi gerçekleştirdiğini vurguladı Kenan Yavuz. Erzurum’dan Rize’ye yapılan tünel projesinden İzmir otobanına, tüm Anadolu’daki havalimanlarına... Ancak şimdi bu altyapı devrimini üretim devrimi ile buluşturma zamanı. “Madrid havalimanına gidiyorsunuz, bizim Erzincan havalimanı çok daha güzeldir oradan, metruk bir bina” diyen Kenan Yavuz, şu anda Erzurum’da üretip İstanbul’da satmanın önünde hiçbir engel olmadığını söyledi. Yavuz, “Türkiye’nin artık büyük ölçekli yatırıma, ölçek ekonomisine ihtiyacı var” dedi. Bunun için ise entegrasyona dayalı üretim kümeleri oluşturulması gerektiğini, devletin de burada taşın altına elini koyması gerektiğini belirtti.

Çıkış yöntemi baştan netleşmeli

Devletin bir yatırım fonu gibi davranarak, istihdam yaratıp ithal ikamesi getirecek yatırımlarda iş sahibinin önünü açması gerektiğini ancak işe asla karışmamasının çok önemli olduğunu düşünüyor Kenan Yavuz. Yönetim kurulunda devletten 1 isim bile olmaması gerektiğini, denetimin dahi bağımsız olarak yapılması gerektiğini belirten Yavuz, “Kamunun yatırımdan örneğin 10 yıl sonra nasıl çıkacağı da baştan netleştirilmeli. Bu halka arz ile de, diğer ortağa hisse satışı ile de, özelleştirme ile de olabilir. Burada batan olur mu, olur ama sen çıkanlara bakacaksın. Ben içinden geliyorum biliyorum, şu anda büyük ölçekli yatırımın riskini yüklenebilecek kimse yok” dedi.

Doların geldiği seviye büyük fırsat

“Türkiye bugün büyük bir fırsat yakaladı. Aşırı değerli TL, Türkiye’nin ithalat cazibesinin en önemli zeminini oluşturmuştu. Şimdi TL değer kaybetti ve üretim açısından çok avantajlı bir konuma geldi. İşçilik, enerji ve diğer tüm maliyetimiz dolar bazında geriledi. Bu maliyet avantajını yerli üretimi destekleyerek kullanamamız lazım. Aksi haldi bir süre sonra TL yeniden değerlenmeye başlayacak ve yine ithalat cazip olacak. Bunu daha önce de yaşadık. Üretim kabiliyetiniz olmalı ki bu dönemde ihracat yapabilin. Üretimin ve ihracatın biraraya gelebilmesi için büyük bir fırsat var, mutlaka bu fırsatı değerlendirmek gerekiyor.”

Portekiz sahneye çıktı ve elimizdeki yatırımı çekti

Kenan Yavuz dünyada tüm ülkelerin bugün yatırım çekme yarışında elinde hangi silah varsa onu kullandığını anlatıyor. Trump’ın programının da bu yönde olduğunu vurguluyor. Bir örnek veriyor. Yıl 2005. Kenan Yavuz Petkim Genel Müdürü. Çok büyük bir projeye imza atmak üzere yola çıkılmış. 1 milyar dolarlık bir proje. Ancak son anda proje, Portekiz’e gitmeyi tercih etmiş. “Çünkü” dedi Kenan Yavuz, “Portekiz bir Avrupa ülkesi olmasına rağmen o şirkete nakit 200 milyon dolar destek verdi ve bünyesine çekti.” Bu örneği, büyük ölçekli yatırımları çekmek için atılması gereken adımlar olduğunu ortaya koymak için veriyor Kenan Yavuz. Büyük yatırımları çekme konusunda Türkiye’nin sorun yaşadığı gerçeğini vurgulayan Yavuz, “Bunun nedeni çok kolay girilen, ithalat yapılması çok kolay bir ülkeyiz. İthalatçı çok rahat, bir ithalat lobisi var. Çin’de, Hindistan’da üretip burada rahatça satabiliyor” diyor.

Dünya

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)