BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDoları bırak, asıl faize bak----

Doları bırak, asıl faize bak

Doları bırak, asıl faize bak
05 Kasım 2017 - 07:47 www.finansgundem.com

Milliyet'ten Zeynep Aktaş, dolardaki yükselişe rağmen borsanın 120 bin hedefini koruduğunu yazdı

Dünya piyasalarında iyimserlik zirve yaparken borsalar rekor seviyelerde. Türkiye’de borsa, faiz, döviz, altın ve CDS (risk primi) tırmanışta. Faizdeki yeni artış trendi ise endişe verici...

Küresel piyasalarda iyimserlik zirve yaptı. Korku endeksi (VIX) 9.14’lü dip seviyelere gerilerken borsalar atağa kalktı. ABD borsalarındaki ralli diğer gelişmekte olan ülkelere de yansıdı ve BIST 100 Endeksi 114.539 puana kadar yükseldi. Ağustosta yüzde 66.08’i gören yabancı payı eylül sonu yüzde 65.20’ye kadar gerilemişken tekrar gelen alımlarla birlikte yüzde 65.5 seviyesine yükseldi.

Trump’ın Fed Başkanlığı için Powell’ı aday göstermesi ile 3.80 TL’nin altını test eden dolar kuru ise enflasyon verisinin dokuz yılın en yüksek seviyesini görmesi, Rıza Sarraf davasına ilişkin iddialar nedeniyle yeninden hareketlenerek 3.8889 ile 11 Ocak’taki 3.94 zirvesine doğru bir adım daha yaklaştı.

Borsada teknik olarak 120 bin hedefi korunuyor. Fakat ABD’deki gelişmeler izlenecek. Kur yükselmesine rağmen borsada yükseliş devam edebilir. Ancak Türkiye’ye yönelik gerek ABD, gerek Avrupa ve Ortadoğu kanadından beklenmedik gelişmeler yaşanması zirvede hisse sirkülasyonunu, bu durumdan yararlanmak isteyenlerin otomatik satış emirlerini hızlandırabilir. Dolar kurunda hedef çok daha yükseklerde ancak kısa vadede 3.94’e doğru her harekette satışlar artacaktır.

ABD ile vize krizine yönelik yeni gelişmelere odaklanan piyasalar, öte yandan  piyasalar kapandıktan sonra kurda yaşanan sert atağı ve sığ hareketleri takip ediyor. Türkiye’nin kredi risk primi 198 seviyesine yükselmesine rağmen hâlâ 11 Ocak’taki zirvesi 289’un altında ve önemli bir baraj olan 200’ün üzerine çıkmadı.

Sıçramaya dikkat!

Gösterge faiz grafiğinde gözlenen ters omuz baş omuz formasyonu ve direncin kırılması önümüzdeki dönemde faizlerde sıçrama yaşanabileceğine ve zor günlere işaret ediyor. Grafikler erken uyarı sinyalleri verir. Formasyonlar ise hedef fiyatları için ipuçlarıdır. Gösterge faiz 13.29 seviyesine çıktı ve ters omuz baş omuz formasyonunda boyun çizgisi kırıldı. Bu durum % 18’lere doğru faizin önünün açılması anlamına geliyor.

Kredi kuruluşları ve yabancı yatırım bankaları olumsuz rapor üretmeye devam ediyor. Standard & Poor’s, Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu “BB”, yerli para cinsinden notunu “BB+” olarak teyit ederken, ülkenin not görünümünün “negatif” olduğunu belirtti. Kurum, Türkiye’de para politikalarının enflasyon ve döviz baskılarını durdurmakta yetersiz kalması durumunda, ülkenin ekonomik ve finansal istikrar gücünü kaybedebileceği hakkında uyarıda bulunmakta.

Merkez Bankası ne yapacak?

Dolardaki hız kesmeyen yükseliş ve faizlerin seyri gözlerin Merkez Bankası’na çevrilmesine neden oldu. Dolar cuma günü yüzde 2.41 değer kazanarak 3.8889 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası’nın devreye girmesi yönünde beklentiler arttı. Morgan Stanley, “TCMB, Reel Efektif Kur Endeksi’nin uzun vadeli trendinden ayrışması çift hanelere ulaştığında tepki veriyor” diyor. Kurum, raporunda, “TCMB, dolar/TL 3.88-3.90’ı aştıktan sonra müdahaleyi değerlendirebilir. Ancak herhangi bir Faiz artırımından önce Merkez Bankası’nın faiz ve likidite konusunda tercih edebileceği başka birçok aracı var” yönünde değerlendirmede bulundu.

Alman Commerzbank, 2017 sonu dolar beklentisini 3.50 TL’den 3.85 TL’ye çıkardı. Banka, 2018 için kur beklentisini 4 TL’den 4.1 TL’ye yükseltti. Deutsche Bank ise oldukça yüksek seviyede döviz mevduatı bulunduran yurtiçi yerleşiklerin mevcut seviyelerden dolar/TL’de satışa geçebileceği öngörüsünde bulunuyor.

‘Yerliler’ 8 milyar $ ‘sattılar’

Dolar kurunda yerli yatırımcıların satışı 8 milyara dayandı. Yurtiçindeki yerleşik yatırımcılar 15 Eylül-27 Ekim haftasında 7 milyar 942 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Yurtiçi yerleşiklerin döviz pozisyonu 15 Eylül’de 167 milyar dolar seviyesindeyken 27 Ekim’e gelindiğinde 159 milyar 865 milyon TL’ye geriledi. 

* SAYFADA YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Ergül 06 Kasım 2017 09:00

    Şu yandaş gazeteleri okuyorum, içim açılıyor, ülkemiz her konuda çağ atlıyor, ekonomimiz kıskanılıyor, uçağımız, tankımız, milli arabamız bu dış mihraklar bizi çekemiyor. Teog zaten fetö yapımıydı şimdi yerli bulduk, et' de ithal edildi yesinler sırp kasabı ama ne yapalım en ucuzunu orda bulduk, helal haram sorma yesen sonra oyunu bozacağız büyük düşünün..

  • South Park05 Kasım 2017 23:06

    Bilanço dönemi bitmek üzere, yerli araba mevzusu da tamam. Birkaç hisse hariç borsa satış yiyebilir.

  • Bika05 Kasım 2017 19:42

    Ekonomiyi kim yönetiyor ? Şef kim belli değil, danışmanlar ayrı telden çalıyor ve TCMB edilgen olmuş durumda. Ekonominin çöküşünden kim sorumlu tutulacak ?

  • Ali Ergül 05 Kasım 2017 12:08

    C.Başkanı , Başbakan hala algı operasyonu ile bu zavallı halkı kandırıyor.. ülke bir krize sürükleniyor.. ama bu halk bunu malesef hak ediyor. Faizler yüksek diye bağıran bu adamları alkışlayan insanlar var ama sormuyorlar 15yıldır bu ülkede hükümet kim? Yandaşlarınız ne kadar zengin oldu, sermaye kendi yandaşlarına transfer edildi.. ama C.Mevlam bunları kimsenin yanına bırakmaz..

  • Dursun 05 Kasım 2017 11:51

    Faizler sıfır olmalı,,çok yüksek.

  • fatm05 Kasım 2017 11:43

    yeter artık yıllardır jkur tepe ye cıkınca faız verıuoz bız oduyozzz yeterrrrrr.

  • e.göy05 Kasım 2017 10:09

    DOLAR DA BORSAMIZ DA YÜKSELİŞİNE DEVAN EDEBİLİR ARALIK AYI GELMEDEN BİR DOLAR 4 TL Yİ AŞABİLİR

  • e.göy05 Kasım 2017 09:53

    Merkez Bankası faizleri yükselterek dövizin değerlenmesini önleme yerine BORÇ ALMA FAİZİNİ SABİT TUTUP BORÇ VERME FAİZİNİ BİR PUAN DÜŞÜREREK PİYASAYA NAKİT TL SAĞLAMALI

  • Yorum05 Kasım 2017 09:50

    Ayrıca babacanı ekonominin en tepesine oturtmak lazım ne istiyorsa yapmak lazım adama bi kere piyasa güveniyor halk itimat ediyor zaten bunlar varsa gerisi hikaye

  • Yorum05 Kasım 2017 09:47

    Sanayide kullanılan ara mal haricinde tüm ithalat yasaklansın ikincisi türkiye gaz ve petrol aldığı tüm ülkelerden fiyat indirimi iştesin yüzsüzlük etmek lazım gaz ve perimdeki artış hem döviz ihtiyacımızı arttırıyor hemde enflasyonu tetikliyor buna çözüm bulunduğu an herşey rayına oturur

  • Martı05 Kasım 2017 08:59

    Yerliler dolar sattıysa yabancılar almıştır. Sonuç dolar yine yükseliyor. İtfaiye gelinceye kadar yükselecek.

  • Qwery05 Kasım 2017 08:00

    Biz buna halk dilinde fakirlestik diyoruz