BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolardaki 1.5 TL'lik düşüşte ne etkili oldu----

Dolardaki 1.5 TL'lik düşüşte ne etkili oldu

Dolardaki 1.5 TL'lik düşüşte ne etkili oldu
17 Ağustos 2018 - 06:13 www.finansgundem.com

Dolar, 7.25 lirayı gördükten sonra son iki gündür düşüş trendinde. Milliyet yazarı Zeynep Aktaş, dolarda son iki gündeki yaklaşık 1.5 liralık düşüşü değerlendirdi. İşte Aktaş'ın o yazısı:

Dolar, test ettiği 7.24 TL’den 5.75 TL civarına geriledi. Bu düşüşte BDDK’nın swap hamlesi etkili oldu. Yabancı büyük fonlar TL alamadı, TL için borsada hisse sattı. Şimdi bayramda sığ piyasada spekülatif ataklara dikkat.

Dolar kurundaki hareketli seyir sürüyor. Dolar/TL’de pazar akşamı piyasalar kapalı iken test edilen 7.24 seviyesinin ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Merkez Bankası’nın aldığı tedbirler ve aktif hamlelere, Katar’la yapılan 15 milyar dolarlık anlaşma eklenince kurda 5.75’e kadar gerileme yaşandı.

Gelişmelere ve arkasında yatan spekülasyona baktığımızda ise hareketlerin nedeni anlaşılıyor. Kurdaki hareketlenme ile birlikte pozisyon alan yabancı birkaç büyük fon, BDDK’nın swap operasyonları nedeniyle milyonlarca dolar zarar yazdı. Fonlar BDDK’nın bu hareketi nedeniyle sıkıştı ve Türk Lirası’na muhtaç kaldı.

Trader’lar Londra’da TL’ye aşırı talep olduğunu dile getiriyor. Sıkışan fonlar, para bulamadıkları için borsadadaki TL varlıklarını satmaya başladılar. Önceki gün en güçlü hisselerde bile çok sert satışların yaşandığı görüldü.

Fonlar direniyor

Bu fonlar, TL’leri olmadığı halde ‘sonradan swap yaparak tamamlarız’ diyerek Asya piyasalarından dolar almış ve bununla da açığa işlem yapmışlar. Bu arada dolar/TL’ye aşırı talep gelince sert bir atakla dolar kuru 7.24’lere kadar yukarı yönlü hareket etti.

Tam bu sırada BDDK’nın swap hamlesi geldi. Böyle olunca da sıkıştılar. Şimdi TL açıklarını kapatmak istiyorlar ama TL alamıyorlar çünkü bankalar swap yapmıyor. BIST’deki hisse senetlerini satıp TL alıyorlar. Bu nedenle de borsa da düşüyor. TL arayan fonlar zararına pozisyonlarını bozmamak için direniyor.

Şimdi yeni bir strateji uygulayıp uygulamayacakları bekleniyor. Bu strateji zarar yazan pozisyonların son bir hamle ile yukarı çekilme hamlesi olabilir. Bunun için piyasanın sığ olması en uygun ortamı yaratır. Bayramda piyasalar kapalı iken yurtdışı piyasalar açık olacak. TL üzerindeki spekülatif ataklar, fonlar pozisyonlarını kapayıncaya kadar sürebilir. Kapatamazlarsa zararına satış yapacaklardır ki bu da kuru aşağı çekecektir. Fakat zarar pozisyonlarının kapanmaması için direneceklerdir.

Türkiye’nin istikrarı tüm dünya için önemli

Dolar kurunda gerileme var. Bu, devam da edebilir. Fakat çıkış hızında bir düşüş beklemek için erken. Kasım ayında ABD ara seçimlerine kadar yüksek volatil seyir devam edecek. ABD, kasıma kadar yüksek gerilimi gündemde tutmak için beklenmeyen hamlelerle de gelebilir.

Bu nedenle kur zirvede fakat oynak bir seyir izleyebilir. Kurdaki yükseliş şoku sonrası normalleşme süreci zaman alacak. Burada Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın küresel yatırımcılarla telekonferansı, yabancıların direkt birinci ağızdan Türkiye ekonomisini ve atılacak adımları dinlemesine olanak tanıdı.

6100 civarı katılımcı ile gerçekleşen bu konferans tüm dünyada gözlerin Türkiye’de olduğunu gösteriyor. Türkiye’de meydana gelebilecek bir ekonomik sıkıntı şimdiden Euro Bölgesi’ni ve gelişmekte olan ülkeleri etkiledi bile.

Türkiye’de kur oynaklığının durulması ve ekonomide istikrar hem bulunduğu coğrafya, hem de gelişmekte olan ülkeler için önemli. Para hareketlerinin gölgesi kısa olacaktır. Ancak ekonomik etkilerinin yarattığı tahribat için çok ciddi çalışmalar gerekmeye devam edecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ben18 Ağustos 2018 02:36

    bir kaç gün sonrada dolarda çok sert düşüş dersiniz.ALLAH islah etsin sizi bir haftada dolar yüzde 30 artı .yani fakirleştik.doların 4 liradan fazla etmez.ama ne yazık ki 7 leri gördü.ve hala gözü yukarılarda.Allah 3 bin tl ile kirada oturanlara yardım.etsin zengin yine zengin 1 milyon doları iki milyon oldu.

  • toner17 Ağustos 2018 12:21

    dolar tekrar 6'yı geçti, demek analiz yanlış

  • SOner17 Ağustos 2018 17:10

    Atak bayramdan önce geldi yazı doğru

  • Bennn17 Ağustos 2018 11:32

    TL ye sahip çıksak vermesek yabancının eline böyle speküle edemez. Nerden TL alabilecekleri nekadar alabilecekleri belli

  • fatih17 Ağustos 2018 09:19

    3,5 tl artan dolar da 1.5 i inmiş diye haber mi olur ? üstelik bu gün artışta....

  • DOĞRU17 Ağustos 2018 08:18

    dolar yükselirken zam yapan vatansever kardeşlerimiz ,acaba dolar düştüğünde fiyatları neden indirmiyor,biz haini dışarıda aramayalım içerdekiler dışarıdan daha beter...

  • murat geçgel17 Ağustos 2018 14:19

    serbest piyasayı kaldırmak lazım o zaman böyle fırsatcılara gün doğmaz

  • Birlik zamani17 Ağustos 2018 07:38

    Hukumetin pek cok isini sevmesem de... donem birlik donemi.. baska evimiz yok.. herkes elini tasin altina sokmali.. firtina gectikten sonra kendi ic hesaplasmamizi yapariz....bir yandan da iyi oldu bu kriz en azindan o kadar da kofti olmadigimizi gormus oldu emperyalist kuduzlar

  • Akbabaları unutmayalım!!17 Ağustos 2018 07:11

    Doları fırsat bilip zam yapan akbabalar(insan değil onlar) ne olacak, biz zam yapanları protesto etmeyecek miyiz???

  • Hayri17 Ağustos 2018 10:54

    Mhp bile almış

  • şakamısın17 Ağustos 2018 09:18

    devlet kendi yapıyor zammını kimden hesap soracak 50 kuruş yedin dün benzine unuttun mu ???

  • Hesap sorulsun17 Ağustos 2018 07:36

    Devlet sorsun hesabini.. kimlerin ne yaptigi biliniyor...