BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yılın en yüksek seviyesinden düşüşe geçti----

Dolar yılın en yüksek seviyesinden düşüşe geçti

Dolar yılın en yüksek seviyesinden düşüşe geçti
16 Ocak 2018 - 08:26 www.finansgundem.com

Jeopolitik gelişmeleri takip eden dolar/TL 3.8340'ı aşarak yılın en yükseğine tırmandı, gün ortasından itibaren düşüşe geçti

Jeopolitik risklerdeki artış ve ABD ile ilişkilerin daha da gerileyeceği endişeleriyle dolar/TL 3.82'yi aşarak yılın en yüksek seviyesinde güne başladı. Kurda dün başlayan benzer para birimlerinden negatif ayrışma trendi de bu sabah da devam etti. Küresel piyasalarda dolar, piyasaların küresel toparlanmanın ABD büyümesini aşacağına ve ECB liderliğindeki diğer büyük merkez bankalarının gevşek para stratejisini beklenenden daha hızlı bir şekilde sıkılaştırmaya teşvik edeceğine gittikçe daha fazla güvenmesiyle değer kaybediyor. Dolar endeksi dün Ocak 2015'ten bu yana en düşük seviye olan 90.279'u gördükten sonra bugün 90.540 seviyesinde bulunuyor. Dolardaki değer kaybı gelişmekte olan ülke para birimlerine olan risk iştahını artırıyor. Ancak jeopolitik gelişmeler nedeniyle benzer para birimlerinde yaşanan iyimserlik TL'ye yansımıyor. ABD önderliğindeki İslam Devleti Örgütü (İD) ile mücadele koalisyonu, Suriye'de işbirliği yaptığı milislerle birlikte 30,000 kişiden oluşan sınır güvenlik gücü kurmak için çalışma yürüttüğünü açıklarken; sınır gücünün varlığı Türkiye ile ABD arasındaki gerilimi artırdı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün ABD'nin Türkiye sınırları boyunca bir terör ordusu kurduğunu ikrar ettiğini Türkiye'ye düşenin ise bu terör ordusunu daha doğmadan boğmak olduğunu söyledi. Suriye'de 2011'den bu yana süregelen iç savaşın az sayıda kazananı arasında ülkenin büyük kesiminde özerklik sağlamaya çalışan Suriyeli Kürt gruplar bulunuyor. ABD'nin SDG'ye olan desteği YPG'yi terör örgütü olarak niteleyen Türkiye ile ilişkilerinde büyük baskı yaratıyor. Bankacılar, Suriye sınırında yaşanabileceklere ilişkin endişelerin artmasının Türkiye piyasalarına da yansıdığını; dolar endeksinde yaşanan düşüşlere karşın jeopolitik endişelerin TL'de bu etkinin görülmemesindeki en önemli belirleyici olduğunu söylediler. TL dün dolar karşısında yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti. Dolar/TL dün 3.79 civarında günü tamamlarken bu sabah 3.8340'a kadar yükselerek 29 Aralık 2017'den beri en yüksek seviyede işlem gördü.

Saat 18:10 itibariyle dolar 3.7882 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 3.7852 lira, en yüksek 3.8340 lira seviyesi görüldü.

Euro ise 4.6302 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2226 seviyesinde. Gram altın 162.5 liradan alıcı buluyor.

Küresel ve jeopolitik gelişmelerin yön verdiği piyasalarda bu hafta Perşembe günkü açıklanacak olan PPK kararları ve Cuma günkü Fitch'in Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesi de izleniyor. Reuters anketine göre TCMB'nin TL'deki sert değer kaybı ile enflasyondaki yükselişin sürmesini önlemek adına Aralık ayında gerçekleştirdiği 50 baz puanlık geç likidite penceresi (GLP) ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti artışının ardından Ocak ayında kısa vadeli faizleri sabit tutması bekleniyor. 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)