BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolarda sert düşüş görülür mü, BİST ralli yapar mı?----

Dolarda sert düşüş görülür mü, BİST ralli yapar mı?

Dolarda sert düşüş görülür mü, BİST ralli yapar mı?
25 Haziran 2018 - 07:15 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda kazanması piyasaları nasıl etkileyecek? Borsada yukarı yönlü hareket yaşanır mı? Dolarda gerileme sürecek mi? Ekonominin ünlü ismi Ali Ağaoğlu, Vatan'daki yazısında bu soruların yanıtlarını verdi. İşte o yazı:

Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçlandı. Anadolu Ajansı’nın duyurduğu sonuçlara göre, özellikle Cumhurbaşkanlığı’nın ikinci tura kalmamış olması piyasalar için belirsizliğin uzun sürmemesi açısından önemliydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık sisteminin ilk Cumhurbaşkanı oldu. Her ne kadar eskisi kadar önemli olmasa da MHP ile birlikte AK Parti’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı; Parlamento’da da çoğunluğu elde etmeyi başardı.

Şimdi sırada bakanların kimler olacağı, ekonominin başında kim(ler)in olacağına bakılacak. Yeni dönemde ekonomiyi çok da kolay günler beklemiyor. Bir yandan faizler konusunda Cumhurbaşkanı’nın seçim dönemi öncesinde Londra’daki ve sonrasındaki seçim konuşmaları sırasındaki açıklamalarının genel kabul gören ekonomik söylemlerle uyumunun sorgulanması, diğer yandan seçim ekonomisinin yaratacağı yüklerin nasıl sonuçlar doğuracağı merakla izlenecek. Seçim öncesinde petrol fiyatlarına yapılması gereken zamların, vergi indirimleri ile dengelenmişti. Seçim sonrasında bu “vergi kayıplarının” nasıl telafi edileceği önemle takip edilecek.

Vitrinde kimler görünecek?

Ha keza Hazine’nin nakit akışı ve olası borçlanma ihtiyacında artış olup olmayacağı da yakından takip edilecek. Hülasası seçim bitti, sıra ekonomiye geldi.

Ekonominin dümeninde kimin olacağı netleşmeden piyasalarda önemli bir hareket olması beklenmiyor. Her ne kadar ilk aşamada istikrarın devamı olarak algılanacak bu sonuç kısa vadede piyasalarda iyimser bir hava estirse de “patronun” kim olacağı önemli olacaktır. Piyasa dostu, piyasalar ile iyi anlaşabilecek isimlerin vitrinde olması durumunda ilk anda yaşanabilecek iyimserliğin ne kadar uzun süreli, kalıcı olacağı izlenecek. Özellikle ilk 100 günde atılacak adımlar önümüzdeki yıllar için gösterge olacağından önemle izlenecektir.

Dolar/TL’de sert düşüş görülür mü?

Uzun vadede ortaya çıkabilecek riskleri ilk aşamada bir yana bıraktığımızda kurlar tarafında gerileme yaşanmasını beklemek hatalı olmayacaktır. Teknik olarak bakıldığında ilk aşamada 4.5555 seviyesine kadar devam edebilecek bir hareket beklenebilir. Seçim öncesinde Erdoğan-Cumhur seçeneğinin dolar/TL kurunu 4.50-4.60 bandına getirebileceğini tahmin ediyordum. Ancak bunun çok uzun süre kalıcı olma ihtimalinin de düşük olacağını da ekliyordum. Seçim sonuçlarından sonra dolar/TL 4.5868 seviyesini gördüğünü not etmekte fayda var.

Teknik olarak bakıldığında 23 Mayıs’taki 4.9282 zirvesinin kısa zamanda aşılması zor olduğu varsayımıyla, 25 Ocak’taki 3.7161 dip seviyesi ile kıyaslandığında 4.5555’in görülmesi teknik olarak ihtimal dahilinde. Bu seviye aşağı kırılacak olursa 4.4675 resmin içine girecektir.
Diğer yandan yurt dışı piyasalarının; seçim öncesi ister ilk, ister ikinci turda olsun Erdoğan-Cumhur seçeneğinin “temel senaryoları” olduğuna raporlarında yer vermişlerdi; nasıl tepki vereceği, ne kadar bir “kredi açacakları” önemli olacaktır.

BIST ralli yapar mı?

BORSA İstanbul (BIST) cephesinde boşluklu bir yükselişle açılış olması ihtimali hayli yüksek. Geçtiğimiz Cuma gününü 95.852 seviyesinden kapatan BIST 100 endeksinde 99.200 seviyesine kadar hızlı bir hareket olabilir. Devamı gelirse 102.300 ve ardından da 103.450 seviyelerinin görülme ihtimali artacaktır. İlk gün(ler)deki olumlu havanın ne kadar kalıcı olacağını yakından izlemekte fayda var. Eğer bu hava kalıcı olmazsa piyasalarının hızla dönmesi ihtimali hızla artabilir.

Faiz için CDS’te kritik seviye ne?

“İstikrar” olarak algılanabilecek bu durumun faizlerin düşmesinin de önünü açması beklenir. Seçim sonuçlarının yurt dışında nasıl algılanacağına bağlı olarak faiz düşüşünün ne kadar olacağına bakmakta fayda var. Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin Kredi Risk Primi olarak adlandırabileceğimiz CDS seviyeleri 335 puanların üzerine çıkmıştı.

CDS seviyelerinin 300 baz puanın altına inmesi durumunda faizlerde kalıcı diyebileceğimiz bir durum hasıl olabilir. Eğer böylesi bir düşüş olmazsa, faizlerde kalıcı bir düşüş olması ihtimalinin de düşeceğini hatırlatmakta fayda var. Eğer 300 baz puanın altına inilirse ilk aşamada 10 yıllık tahvil getirilerinde 15.80, ardından da 15.05 bileşik seviyelerine kadar bir gerileme ihtimali artacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)