BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolarda kâr satışları görülebilir----

Dolarda kâr satışları görülebilir

Dolarda kâr satışları görülebilir
08 Ocak 2017 - 07:31 www.finansgundem.com

Yeni yılda da piyasaların gözü doların seyrinde. Dolar/TL kurunda 3.64 TL’nin üzerinde yükselişin devamıyla birlikte 3.70 ve 3.75 ilk direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Geri çekilmelerde ilk destek noktaları ise 3.58-3.55 seviyeleri.

Yeni yıla piyasalar dalgalı bir seyirle girdi. Döviz kurlarındaki yükselişin sürüyor olması borsaya baskı yapan bir durum. Gösterge tahvil faiz oranları da yükseliş eğiliminde. Bu açıdan sermaye piyasalarının para piyasalarına göre geçen yıldan devraldığı iyimserliğini koruma çabası zayıflamaya başladı. Diğer yandan piyasaları taşıyacak beklenti eksikliği hissediliyor. Anayasa değişikliği paketinin pazartesi TBMM genel kuruluna gelmesi siyaset tekrar gündemin ilk sıralarına taşıyabilir. Son FED tutanaklarında, üyelerin yeni başkan Trump ile para politikalarında “genişleme” varsayımını dikkate alması dolara dış piyasalarda değer kaybettirirken iç piyasalarda dolar/TL kuruna etkisi çok sınırlı kaldı. Tedirginliğe neden olan terör eylemleri, Türkiye’nin yaklaşımında bir değişme olup olmayacağı yönüyle daha yakından izlenen Suriye kaynaklı gelişmeler, OHAL’in uzatılması diğer gündem konuları. Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verileri kur atışlarının fiyatlara yansıdığını göstermesi açısından önemli. Bu gelişmenin merkez bankası faiz kararına nasıl yansıyacağı konusu önümüzdeki toplantıda netlik kazanacak. FED Faiz kararları için önemli referanslardan biri olarak görülen ABD tarım dışı istihdamı beklentilerin altında kaldı. Ancak saatlik kazançlardaki artış doların toparlanmasına neden olurken borsaya etkisi zayıftı. Piyasaların gözü yine içeride ve dışarıda doların seyrinde olmaya devam edecek. Temkinli görünüm korunuyor.

KÂR SATIŞI GÖRÜLEBİLİR
Dolar/TL kurunda çıkış trendi devam ediyor. Uzun dönem trend direnci 3.64 olarak görülüyor. Bu seviyenin üzerinde yükselişin devamıyla birlikte 3.70-3.75 ve 3.80 sonraki direnç seviyeleri. Geri çekilmelerde ilk destek noktaları ise 3.58-3.55 seviyelerinde. Direnç seviyelerinde kâr satışları görülse de çıkış hareketi gücünü koruyabilir.

BORSA TEKRAR TOPLANMA ÇABASINDA
Kâr satışlarının etkisiyle kısa dönem çıkış trend desteğinin altına salınım gösteren endekste ilk destek 75.600 seviyesinde oluştu. Sonraki destek noktası 74.500 seviyesinde. Yukarı yönlü çıkış denemelerinde ise ilk dirençler 78.000-78.400 olarak görülüyor. Çıkışın devamı ve endeksin güç kazanması için 78.400 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Düşüş sonrası tepki yükselişi görülmekle birlikte direnç seviyelerinde satışla karşılaşılabilir.

KUR ARTIYOR, İHRACAT DÜŞÜYOR
Döviz kurlarındaki artışın ihracat üzerindeki etkisi tartışma konusudur. Doğal olarak kur artışının ihracata olumlu etkisi beklenir. 2006-2016 gerçekleşmelerine bakıldığında bu varsayımın çok doğru olmadığı görülüyor. Veya kur artışının ihracatı artırmaya yetmediği sonucuna varılabilir.
Özellikle son iki yıl döviz kurlarındaki yükselişe rağmen Türkiye’nin ihracatında düşüş var. Diğer yandan TÜFE Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru düşerken ihracattaki gerileme ayrıca dikkat çekici. Kısaca özetleyecek olursak, Türkiye’nin ağırlıklı olarak ihracat yaptığı ülkelerle fiyat düzeyinin değişimini gösteren TÜFE Reel Efektif Döviz Kurunun düşmesi TL’nin reel olarak değer kaybettiğini ve Türk mallarının fiyatlarının gerilediğini gösterir.




Kur ve fiyat avantajına rağmen ihracattaki gerilemede başka sebeplere bakmak gerekecek. Dünya ticaretindeki genel gerilemenin etkisi dışında ihracatın yapısı, ihracat içindeki yüksek teknolojili ürün payının düşüklüğü, ihracat yaptığımız bazı ülkelerle yaşanan sorunlar gibi faktörlerin öne çıktığı görülüyor.

Zeynel Balcı - Hürriyet

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • eyyp197808 Ocak 2017 14:27

    şü bim e ne oldu bilen varmı ..hiç bir yere gitmiyor o kadar yabancılar al diyor yoksa satıyorlarmı......2014 yılıda altın dolar bozdurup borsaya girerek hatamı yaptık.........

  • Bika08 Ocak 2017 08:35

    TL % 50 değer kaybetmiş ihracat hiç artmamış.