BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yükseldikçe yabancı çıkıyor!----

Dolar yükseldikçe yabancı çıkıyor!

Dolar yükseldikçe yabancı çıkıyor!
02 Aralık 2016 - 08:22 www.finansgundem.com

Dünya yazarı Alaattin Aktaş bugünkü köşesinde yabancı yatırımcıların işlemlerine dikkat çekti. Tablo pek iç açıcı değil bunu tersine döndürmek mümkün mü? İşte Aktaş'ın o yazısı;

Ekimden sonra kasım ayında çok daha olumsuz bir tabloyla karşılaştık. Ekim ayında yabancılar hisse senedinde 470 milyon dolarlık alım yapmış, devlet iç borçlanma senedindeki 1.2 milyar dolarlık çıkışla net çıkış 730 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

Kasımda durum çok daha olumsuza döndü. Yabancı yatırımcılar kasım ayında 491 milyon dolarlık hisse senedi, 2.1 milyar dolarlık da devlet iç borçlanma senedi sattılar. Böylece kasım ayındaki toplam çıkış 2.6 milyar dolara ulaştı.

Devlet iç borçlanma senedine ilişkin giriş-çıkışta ilk dokuz ay ile son iki ay kıyaslamasında çok dramatik bir tabloyla karşı karşıyayız. Yabancı yatırımcılar yılın ilk dokuz ayında 4.2 milyar dolarlık DİBS almışlardı. Ama eylülde 1.2 milyar, ekimde 2.1 milyar dolar olmak üzere son iki ayda 3.3 milyar dolarlık satış gerçekleştirildi. Böylece yabancıların ilk on bir aydaki net DİBS alımı 913 milyon dolara indi.

Hisse senedinde ilk dokuz ayda 655 milyon dolarlık alım yapan yabancılar, son iki ayda ise yalnızca 21 milyon dolarlık satış yaptılar.

Hisse senedi ve DİBS toplamında oluşan tablo ise şöyle: Yabancı yatırımcılar ilk dokuz ayda 4.9 milyar dolarlık hisse senedi ve DİBS aldılar. Son iki ayda ise 3.3 milyar dolarlık satış gerçekleştirildi. Dolayısıyla yılın ilk on bir ayındaki net alım 1.5 milyar dolara geriledi.

Tabloyu tersine döndürmek zor

Kulaklara kar suyu çok fena bir şekilde kaçtı bir kere. Yabancı yatırımcı Türk parasının durumuna bakıyor, çok dalgalı ve eğilim de giderek artışa işaret ediyor. Burada kazanılacak faizi silip süpürecek ve anaparayı yok edecek bir kur artışı söz konusu. Bu en başta gelen kaygı ve bundan dolayı Türk menkul kıymetlerinden uzak durma eğilimi artıyor.

Türk parasının değer kaybediyor olmasında tek başına dış etkenler rol oynuyor da değil. Elbette uluslararası konjonktürün çok büyük etkisi var TL'nin bu hızlı değer kaybında ama biz de deyim yerindeyse bu kaybı körüklemek için içeride elimizden geleni yapıyoruz.

Dolayısıyla önümüzdeki dönemde yabancı yatırımcının Türkiye'ye öyle geçmiş dönemlerdeki gibi yüklü miktarda döviz getireceğini beklemek hayalcilik olur. Kaldı ki dünyada artık eskisi gibi yüzer gezer trilyonlarca dolar yok artık. Hele hele FED faiz artırdıktan sonra bu para anavatanına dönecek.

Bunu göz önünde bulundurup ona göre davranacağımıza biz hala "Bize bir şey olmaz"ı oynamaya devam ediyoruz. Bize çok şey oluyor da, görmemek işimize geliyor.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KIRIMLI02 Aralık 2016 14:03

    Bize bir şeyler oluyor elbette ama,sarhoş sürücünün çarptığı yaya durumundayız.Herkes bize sürücünün sarhoş olabileceğini hesap etmen lazımdı kabahat sende modunda yaklaşıyor.Dolar da 3,60 ın üzeri yok zaten …Ayrıca son faiz artırımında da gördük ki Baba ile Merkez bankası arasında danışıklı dövüş var.TL yi zayıflatmanın devletin son dönemdeki politikası olduğu gayet açık.Rekabetçi kurlara ihtiyacımız var bunda anlaşılmayan ne ?Daha fazla faiz artırılmayacak,dolar çıkabileceği yere kadar çıktı zaten bundan sonra döngü ters çalışır risk iştahı arttığında da Baba çıkar dedim ben size hadi bakalım faiz indirmeye devam der ne kadar akademisyen varsa uzun bir haydaaa çeker durur…

  • talip ışık02 Aralık 2016 12:25

    Dereye atılan taş,da kurbağayı ürkütmeye yetmedi.Siyasilerin talimatla faiz indirtmesi sonucu bu günlere gelindi.

  • emekci02 Aralık 2016 12:23

    kötü değil hala para girişi var gibi gözüküyor. asıl sorun çıkış olursa