BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar ne kar dinliyor ne de kış----

Dolar ne kar dinliyor ne de kış

Dolar ne kar dinliyor ne de kış
10 Ocak 2017 - 05:37 www.finansgundem.com

Yılın henüz üçüncü haftasında dolar 3.74 lirayı aştı. Başkanlık sistemine ilişkin Anayasa değişikliğinin Meclis’te görüşmelerinin başlaması ile doların küresel çapta değerlenmesi rekorlara neden oldu

Küresel gelişmelerin yanı sıra yurtiçinde de Anayasa değişikliği teklifinin Meclis Genel Kurulu'na gelmesi TL'nin dolar karşısında güç kaybetmesine yol açtı. Şebnem Turhan, Hürriyet'teki haberinde doların haftanın ilk günündeki hareketini değerlendirdi, analistlerin görüşlerine yer verdi. İşte o haber:

Dolar, yeni haftaya rekorla başladı. Cuma günü 3.64 lira seviyelerinden kapanan dolar kuru haftanın ilk işlem günü üst üste rekorlar kırarak 3.7387 lira ile tarihi zirvesini gördü. Bir günde tam yüzde 2 yükselen doların rekoruna Euro da eşlik etti. Euro, 3.9336 lira ile zirveyi gördü. Peki neden bir günde böylesi hızlı yükseliş yaşadık? Analistler, öncelikle küresel bazda dolarda bir güçlenme olduğuna dikkat çekerken iç siyasi gündemin rekorda etkili olduğunu vurguluyor. Analistlerin ilk çeyrek kur hedefi olan 3.70 lira üçüncü haftada aşıldı, yıl sonu hedefi ise 3.85 lira. Korkulan bu hedefe de ocak ayı bitmeden ulaşılması riski. Analistler, 3.75 lirayı aşan bir kur hareketinde ise hedefin 3.90 lira olabileceğini belirtiyor. Türk Lirası, dünün en çok kaybeden para birimi de oldu. Bankalararası piyasada dolar günü 3.7269 liradan kapattı. Ancak Türkiye piyasaları kapandıktan sonra uluslararası işlemlerde hem dolar hem de Euro’da yeni rekorlar kırıldı. Dolar, 3.7440 liraya çıkarken, Euro 3.9525 lirayı gördü.

Gedik Portföy Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, geçen salı beklentilerin çok üzerinde bir gerçekleşmeye işaret eden aralık enflasyonunu takiben Türk Lirası’nın negatif ayrışmaya başladığını hatırlatarak şöyle konuştu:

YABANCI DEĞİŞTİRECEK

“Bu seyir yeni haftanın ilk işlemlerinde de sürüyor. Piyasanın Merkez Bankası’nın 24 Ocak tarihli toplantıda faiz artırımına gitmeyeceği beklentisi içinde olması, 27 Ocak tarihli uluslararası kredi derecelendirme kurulu Fitch not değerlendirmesi ve gün içinde Moody’s cephesinden gelen açıklamalar bu eğilimi besleyen faktörler. Hareket son derece sert gelişiyor ve alıcı kalabalığından ziyade ben satıcı eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum. Fiyat yakın zamanda güçlü bir satıcı bloğunun oyuna dahil olmasını sağlayacak ve muhtemelen bu oyun değiştirici yabancı fonlar olacaktır. Ancak bunun zamanlamasını öngörmek kolay değil. Aşırı iskonto içeren TL’de pozisyon almak için yabancı fonlar var olan fiyat düzeyini yeterli bulabileceği gibi ocak sonuna kadar beklemeyi de tercih edebilirler.”

MERKEZ BEKLENİYOR

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Türkiye ekonomisi üzerinde ve sermaye giriş ve çıkışları üzerinde geniş vadede risk yaratan unsurların fiyatlamalarda etkili olduğunu vurgulayarak “Anayasa değişikliği görüşmelerinde ikinci maraton başladı. Siyasi sisteme ilişkin tartışmalar ve ileriye dönük referandum / erken seçim belirsizliği ile jeopolitik risklerin güvenlik riski ile iç içe olması Türk finansal varlıkları üzerinde baskı unsuru oluyor. 27 Ocak’ta Fitch’in not açıklaması öncesinde, bir not indirimi olabileceği endişelerinin de TL’nin değer kaybında etkili olduğu görülmektedir” dedi. 24 Ocak’taki Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde Merkez Bankası’ndan bir proaktivite sinyali gelmemesi ve faiz artırımı konusunun ikilem içerisinde kalması algısıyla TL’deki değer kaybının derinleştiğini belirten Erkan, “Bu durum Trump’ın ekonomi paketi ve Fed’in hareketlerine karşı da TL’yi en zayıf para birimlerinden biri yapıyor” dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)