BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar kurundaki yükseliş kalıcı mı----

Dolar kurundaki yükseliş kalıcı mı

Dolar kurundaki yükseliş kalıcı mı
12 Nisan 2018 - 07:54 www.finansgundem.com

ABD’nin Suriye’ye müdahale ihtimali jeopolitik endişeleri yükseltirken Trump’ın Twitter mesajlarıyla dövize yönelim arttı. Dolar 4.1815 TL ile rekor tazeledi. Peki dolar tekrar 4 liranın altına iner mi?

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'yi tehdit ettiği tweet'lerinde Rusya'yı da hedef alması piyasalarda şok etkisi yarattı. Dolar 4.1815 lira ile rekor tazeledi. Zeynep Aktaş, Milliyet'teki haberinde "Dolar 4 liranın altına döner mi" sorusuna yanıt aradı. İşte o haber: 

Piyasalardaki yüksek oynaklık devam ediyor. Dolar kuru yeni bir rekor kırarak 4.1815 seviyesine tırmanırken euro da 5.1812 ile tarihi zirvesini yineledi.

10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 14.70 ile rekor tazeledi. Yabancıların TL’deki pozisyonlarını azaltarak dövize geçmeleri, kurun da yükselişine ivme kazandırıyor. Suriye’de kimyasal silah kullanımı söylemlerine ABD’nin tepki vereceğini açıklaması sonrasında Trump’ın Twitter’da “Hazırlan Rusya, füzeler Suriye’ye geliyor” yazması piyasalarda sert dalgalanma getirdi. BIST 100 Endeksi 106.624 seviyesine kadar geriledi.

Zorlu bir süreç...

Kurdaki yükselişin kalıcı olup olmadığı ve tekrar 4 liranın altına inip inmeyeceği merak edilen en önemli konu. Görüntü, önümüzde zorlu bir sürecin olduğu yönünde. Merkez Bankası’nın nisan toplantısı önemli. Yabancılar enflasyonun yükseleceği ve faizlerin artmayacağı beklentisiyle TL’den çıkarak alternatiflerini değerlendiriyor.

Bu da TL varlıklarında sert fiyat hareketlerini getiriyor. Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz, “Faizleri baskı altında tutarsanız hem döviz kuru, hem de döviz talebi artar. Bunu son yıllarda yeniden tırmanışa geçen döviz mevduat hesaplarından da görmekteyiz” diyor.

Yabancı baskısı devam edecek...

Görünen o ki, faizler artıncaya kadar yabancıların baskısı devam edecek. Bu nedenle kurda hemen sakinleşme zor görünüyor. Küresel gelişmeler bu kadar sıcakken güvenli liman olarak döviz kurlarına sığınanlar bir süre daha canlı kur hareketlerine neden olabilecek.

Dolar/TL’de ilk ciddi direnç 4.20’de. Riskler arttıkça hareketin 4.5 TL’ye kadar gerçekleşme ihtimali söz konusu. Ancak bu olasılık gerçekleşse dahi yıl sonuna doğru 4.20’li seviyelerde dengelenme görebiliriz.

Belirsizliklerin kalkması önemli

Kısa vadede Merkez Bankası’nın atacağı adımlar, küresel jeopolitik gelişmelerdeki tansiyon düşüşü ile birlikte kurun 4 liranın altına doğru çekilmesini sağlayabilir. Türkiye’ye sıcak para girişi de kurda geri çekilmeyi destekleyecek unsurlar arasında. Ancak yabancıların para kazanma iştahının sürmesi TL’nin baskı altında kalmasına yol açacaktır. Öte yandan belirsizlikleri ortadan kaldıracak her gelişme fiyat hareketlerine olumlu yönde yansıyacaktır.

‘Suni hareket, geçecek’

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dövizdeki hareketliliğe ilişkin, “Bunlar hiçbir şekilde Türkiye’nin gerçeğini yansıtmıyor. Bu suni hareketlenmeler bir şekilde mutlaka geçecektir ve Türkiye yoluna devam edecek” dedi.

Zeybekci, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği’nin (OYDER) düzenlediği Otomotiv Kongresi’nde yaptığı konuşmada, kur hareketlerine de değinerek, “Türkiye’nin bir yıllık vadeli mükellefiyetlerini göz önüne alın. Merkez Bankası stoklarına bakın. Türkiye’nin döviz teminat hesaplarındaki özel sektöre ait kaynak ve imkanlarına bakın. Yine ödeyeceği mükellefiyetlere bakın. Türkiye’nin fazlası var. Kasada fazlası var. Buna rağmen yaşadığımız şeyler, Türkiye’nin gerçeklerini yansıtmıyor” dedi.

OYDER Başkanı Murat Şahsuvaroğlu ise, “Hem faizlerin düşürülmesi hem taşıt kredilerindeki sınırlamaların kaldırılması iç pazarın ve yatırımların canlanmasına neden olacaktır” diye konuştu.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HAKAN12 Nisan 2018 16:14

    40 yıldır karşılıksız basılan doların rezerv para olarak kalması için Amerika'nın yapamayacağı rezillik yoktur.Ayrıca faiz artarsa kim kazanacak?Parayı elinde tutanlar.Peki kim onlar?

  • HESMEN12 Nisan 2018 10:23

    valla her sene aynı tantana sonra sizlere güveniyor.%25-30 değer kayıpları dövizde artık hükümete hiç bir güvenim kalmadı.

  • savaşaçak12 Nisan 2018 10:14

    devletin para birimi değerleniyor.Abd-Rus savaşı ihtimali var dolar ve ruble çöp olur.Sadece altın ayakta kalır.Dolar veya ruble olsa elimde satar altına geçerim.

  • enayi 12 Nisan 2018 09:38

    kalıcı değil dahada yükselir