BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar 3 TL'nin altına iner mi?----

Dolar 3 TL'nin altına iner mi?

Dolar 3 TL'nin altına iner mi?
26 Ekim 2016 - 12:46 www.finansgundem.com

Uzmanlar dolarda yeni normalin 3 TL'ler olduğunu söylüyor. İşte uzmanların beklentileri;

Hafta içinde 3.11 TL'ye kadar yükselen doların faiz indirimine ara veren Merkez Bankası düşürdü. Dolarda yeni normalin 3 TL'ler olduğunu söyleyen uzmanlar, "Dolar almayı düşünenler fiyatların inmesini beklesin" uyarısında bulunuyor...

Artan iç ve dış belirsizlikler kurların özellikle de doların ateşini yeniden yükseltti. Hafta içinde rekor düzeyde yükselişle 3.11 seviyesini de kıran dolar kuru nedeniyle gözler yeniden döviz piyasasına çevrildi.

Özellikle son dönemde Türkiye'nin kredi notunun indirilmesi, Suriye ve Musul gerginliği, başkanlık sistemi tartışmaları, ABD Merkez Bankası FED'in faiz artırımına neredeyse kesin gözüyle bakılması gibi çok sayıda neden TL'deki kan kaybını hızlandırdı. Hafta içinde 3.11'e kadar yükselen doların ateşi-ni ise Merkez Bankası düşürdü. 20 Ekim tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 0.25'lik bir Faiz indirimi yapacağına neredeyse kesin gözüyle bakılan Merkez Bankası bu kez sürpriz yaptı. Ve banka faiz oranlarını değiştirmeyerek kurlardaki yükselişe fren oldu. Bu sayede haftayı dolar 3.08 TL, euro ise 3.35 TL'den tamamladı.

3 TL'NIN ALTINA İNER Mİ?

Uzmanlar, 3.11 seviyesinden 3.05Tere kadar gerileyen kurlarda önümüzdeki günlerde önemli bir düşüş beklemiyor. Dolar 3 TL'nin altına iner mi sorusuna ise ağırlıklı "hayır" yanıtı veriliyor. Dolar için yeni normalin 3 TL seviyelerine oturduğu öne sürülüyor. Yine de bugünlerde herkes TL'deki değer kaybı sürecek mi, yükseliş nereye kadar sürer, bu yüksek seviyelerden portföylere döviz alınır mı, alınırsa euro mu, dolar mı alınır sorusunu birbirine sormaya başladı. Biz de tüm bu soruları uzmanlara sorduk. İşte yanıtlar...

DÖVİZDE MALİYETE DİKKAT

Odeabank Bireysel Bankacılık Yatırım Ürünleri Stratejisti Atilla Yenihayat ise kısa vadede dolar/TL kurunun ilk olarak 3.0600 seviyesini daha sonra da 3.0250 seviyesini test etmesini bekliyor. Bu beklentisini gerek global ekonomilerdeki gelişmeler, gerekse Merkez Bankası'nın faiz indirimine ara vermesine bağlayan Yenihayat, "Kısa vadede dolar/TL kurunun ilk olarak 3.0600 seviyesini, daha sonra da 3.025 seviyesini test etmesi bizce muhtemel diyor. Yenihayat sürpriz gelişmeler olmazsa önümüzdeki bir aylık dönemde ise dolar kurunun 3.0000-3.0750 gibi geniş bir bantta dalgalanacağı görüşünde. Yenihayat euro/dolar parkesinde ise düşüşün süreceği görüşünde. Bu nedenle euro/TL kurunun da tasa vadede düşeceğini öngören Yenihayat, konuşmasını şöyle sürdürüyor: "Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyonda elle tutulur bir gelişme olmaması sebebiyle varlık alım programının vadesini Mart 2017 sonrasında da uzatması yönünde bir beklentimiz bulunuyor. Bu beklentiye paralel olarak euro/dolar paritesinde orta vadede düşüşün devam etmesini bekliyoruz. Dolayısıyla euro/TL kurunun da kısa ve orta vadede gerilemesini bekliyoruz. 3.3650 'nin ilk hedef olduğu kurda hareketin devamında 3.325 ve 3.290 seviyeleri. Beklentimiz sebebiyle bu seviyelerden döviz alımlarının portföyde maliyet yaratacağını, dolar/TL kurunda 3.050 altından ve euro/TL kurunda 3.350 altından portföyler için kısmi döviz alımları yapılabileceğini düşünüyoruz."

'TL'DEKİ BASKI SÜRECEK"

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise TL cinsi varlıklarda kısa dönemde baskının süreceği görüşünde. Dolar kuru için yeni normalin 3 TL'nin üzerinde olduğunu belirten Erkan, "Bu nedenle kurda ana fiyatlama önümüzdeki dönemde 3.10-3.12 ekseninde gerçekleşebilecek. Pozitif senaryoda 3.02, negatif senaryoda 3.17 seviyelerine hareket olmasını bekliyoruz. Hem jeopolitik ve siyasi faktörlerin kırılganlık oluşturucu etkisi, hem de başta ABD olmak üzere küresel bazda belirsizlikler TRY finansal varlıkları üzerinde uzun sürede baskı oluşturabilir. Bu dönemde dolar/TL için direnç seviyeleri 3.07-3.11, destekler ise 3.04-3.03-3.00. Euro/TL'de ise dirençler 3.38-3.40-3.44 destek seviyeleri 3.34-3.29'ta görülüyor" diyor.

Erkan, euro/dolar paritesinin ise 1.10 civarında hareketini sürdüreceği görüşünde. Bu nedenle euro kurundaki hareketin biraz daha sınırlı bir marj içinde kalmasını bekleyen Erkan, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Parkenin zayıf kalmasında ECB'nin varlık alım programını Mart 2017 sonrasına bırakma ihtimali ve FED'in Aralık ayında faiz artırma ihtimali etkili olacaktır. ECB, şahinleşse bile FED'in politika duruşu euro/dolar paritesinde yukarı hareketi sınırlayabilir. Bu çerçevede euro/TL kurunun çok sınırlı bir marjı olduğunu düşünüyoruz.

Bu nedenle döviz portföylerinde halen doları euroya göre daha çok tercih ediyoruz. Ancak kurların çok yüksek seviyelerinden alım yapılmamasını öneririz. Genel olarak düşüşlerin kurda uzun dönemde alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Portföyde bulunan döviz ise tutulmaya devam edilebilir, realize edilmesi için erken olduğunu düşünüyoruz. Kaldıraçlı alım satımda ise 3.05 veya duruma göre 3.02 seviyeleri alım fırsatı oluşturabilir."

"DOLARIN ENFLASYONA ETKİSİ 0.4-0.5"

Enver Erkan / Kapital FX Araştırma Uzmanı

Kur artışının enflasyona ithal malların maliyeti üzerinden etkisi bulunuyor. TL'nin yabancı paralara karşı değer kaybetmesi elbette ithal malların fiyatını yükseltecektir. Eğer dolar/TL paritesi yüzde 10 yükseliş kaydederse, TL dolara karşı yüzde 10 değer kaybetmiş demektir. Bu da maliyeti dolar olan bir malın yüzde 10 pahalılaşması anlamına gelir. Son 12 ayda TL'nin dolara karşı değer kaybı yüzde 5.25, yılbaşından beri ise yüzde 4.70 oldu. Bunun enflasyona etkisi kabaca 0.4-0.5 puan şeklinde gerçekleşti. Türkiye'de ilk dokuz ay ortalama enflasyon oranı da yüzde 7.90 oldu. Kurun 2.70

olması enflasyonun muhtemelen yüzde 7 altında olmasını sağlayacaktı. Aynı zamanda euro da muhtemelen 2.95-3.00 olacaktı. (Esin Çetinel/Para Dergisi)

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)