BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDev projelere Hazine garantisi tartışılıyor----

Dev projelere Hazine garantisi tartışılıyor

Dev projelere Hazine garantisi tartışılıyor
23 Nisan 2014 - 21:38 www.finansgundem.com

Tartışma büyüyor. Ortak kanı, "Fatura vatandaşa çıkacak" oldu. Ercan Kumcu ise çarpıcı bir öneri getirdi

Türkiye, daha doğrusu Türk ekonomisi şok bir gelişmeye kitlendi. Haber şuydu: Asgari yatırım tutarı bir milyar liranın üzerinde olan Yap-İşlet-Devret projeleri ile Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarınca yürütülen 500 milyon doların üzerindeki projelere Hazine garantisi verilecek...
Tabi bu garanti beraberinde soruları da, kuşkuları da getirdi.
Tepkinin ortak noktası ise, "Kamu projelerinin finansörü belli oldu: Vatandaşlar" şeklindeydi. Herkesin görüş bildirdiği bir noktada, dev proje ihalelerine giren şirketlere, "Biz size sonradan destek çıkarız sözü verilmiş" iddiaları da gündeme oturdu. İşte bu noktada, Habertürk yazarı Ercan Kumcu, çarpıcı bir öneri sundu. Hazine garantisi kapsamına giren daha önceden ihalesi yapılmış projeler için "İptal edilmeli, yeniden ihaleye verilmeli" dedi. İşte Kumcu'nun önerisi:
"Gelelim konunun ayrıntılarına. Anlaşıldığı kadarıyla daha önce ihalesi yapılmış projelerin finansmanına da Hazine garantisi vermek söz konusu olabilecek. Öyleyse, bu projeler yeniden ihale edilmeli. Hazine garantisi, projenin yapılabilirliğini ve maliyetini önemli ölçüde değiştiren bir etken. Yeni parametrelerle açılacak ihalelere yepyeni oyuncular çok farklı fiyatlarla katılabilir. Bu olanağın önü açılmak zorunda. Aksi takdirde, Hazine garantisi sisteminin kötü kullanıldığı izlenimi herkesi yaralar. Devlet garantisi ancak Meclis kararıyla verilebilmeli. Çünkü, bugün verilen garanti, yarın devletin gerçek yükümlülüğü haline gelebilir. Bütçe kanununda torba yetki alarak neye, ne kadar ve hangi şartlarda devlet garantisi verileceği bilinmeden Hazine’nin Meclis’in bilgisi dışında özel sektörün borçlarına garanti vermesi doğru olmaz. Sistem herkesin bilgisi dahilinde şeffaf olmak zorunda..."
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • nice24 Nisan 2014 08:05

    şu kısım çok doğru: "ne kadar ve hangi şartlarda devlet garantisi verileceği bilinmeden Hazine’nin Meclis’in bilgisi dışında özel sektörün borçlarına garanti vermesi doğru olmaz. Sistem herkesin bilgisi dahilinde şeffaf olmak zorunda"

  • kumçcu mumcu24 Nisan 2014 07:12

    kendin çal kendin oyna. nerden kırparım diye uğraşıyonuz bee.bir laf vardır it ülür kervan yürür diye. vira bismillah yürü be kervanım.

  • deniz24 Nisan 2014 05:52

    sorun yok ,niyeti ückagit olmayanlar kazandi. dogru buluyorum bu projeler acil bitmeli.

  • Borsacı23 Nisan 2014 23:50

    Doğru söylemiş. Ama çok geç. Başlamış işlerin bitirilmesi gerekiyor.

  • işte 23 Nisan 2014 23:34

    para vatandaştan çıkacaksa züğürt olan ben de 3. köprü ihalesine gire ve kazanabilirim. ne de olsa para kredi, kredi bankadan, garantisi devletten oh... birilerinin sırtını devlet sıvazlayarak zengin olurken vatandaş vergi ödesin ve tüketsin...

  • kazım23 Nisan 2014 22:05

    şirketler güçlü ve güvenilir olsaydı zaten gereken krediyi alırlardı.belli ki ülkenin kaynaklarını yandaş işadamlarına peşkeş çekerek geleceğimizi ipotek altına alıyorlar.hem son on senedir amerikanın bastığı yurdumuza giren 500 milyar dolar nerede.

  • KARTALY32323 Nisan 2014 21:57

    HER KURUŞUN HESABINI VERECEK VE DENETİMLER YAPACAK KURUMLAR GEREK..SPK BUNUN ARACISI VE DENETLEYİSİCİ OLAMAZ..ÇÜNKÜ TARAFSIZ BİR YAPILŞMA DEĞİLDİR.KARMA OLUŞUM DEĞİLDİR.

  • KARTALY32323 Nisan 2014 21:55

    BU DENETİM KURUMLARI KARMA SİYASİ PARTİ VE BIR ÇOK YAPILAŞMAYA SAHİP DERNEK YADA ÖRGÜTLERDEN OLMALI