BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinDarüşşafaka’ya İsviçre piyangosu----

Darüşşafaka’ya İsviçre piyangosu

Darüşşafaka’ya İsviçre piyangosu
07 Şubat 2016 - 10:15 www.finansgundem.com

Kurumun eski ve büyük bağışçısı Satvet Lütfi Tozan’a ait bir hesabı ve kasası olduğu ortaya çıktı…

İsviçre Banka Ombudsmanlığı, 60 yıl dokunulmayan banka hesap ve kasalarını internet üzerinden açıkladı. Buna göre, eğer İsviçre Bankacılar Derneği ile Aralık 2020’ye kadar iletişime geçilmezse hesaptaki tüm varlıklar İsviçre devletine aktarılacak.
Gülseven Özkan'ın Hürriyet'teki haberine göre bu hesaplardan biri de tüm malvarlığını ailesi ve maddi durumu olmayan çocuklara eğitim veren Darüşşafaka’ya bağışlayan ve 45 yıl önce ölen işadamı Satvet Lütfi Tozan’a ait. İsviçre’de yaşayan bir avukatın haber vermesiyle kurumun avukatları harekete geçerek hesaptakilerin Darüşşafaka’ya aktarılması için başvuruda bulundu. Hesapta ne kadar olduğu ise henüz bilinmiyor. 

EMİRGAN KORUSU BİLE ONUNDU

Mal varlığını Darüşşafaka’ya bağışlayan işadamı ve koleksiyoner Satvet Lütfi Tozan, 1889 yılında Bosna Hersek’te köklü bir ailenin çocuğu olarak doğdu. 1908’de İttahat ve Terakki Partisi’nin muhalifi olan bir gruba üye olan Tozan, üye olduğu grup Balkan Harbi sırasında hükümeti devirmek için harekete geçip başarılı olamayınca 1913’te tutuklandı. Prens Sabahattin sayesinde kurtulan Tozan, Cumhuriyet’in ilanıyla siyasetten çekilerek ticarete atıldı. Bir Alman silah fabrikatörünün kızı olan Regger (Zeynep) ile evlendi. Petrol ve silah ticaretine girdi. Bu yıllarda yüklü bir servet sahibi olan Tozan, Mısır Hidiv Hanedanı’ndan satın aldığı Emirgan Korusu’nu 1940’ta İstanbul Belediyesi’ne devretti. Kadıköy’de geniş bir arazisi, Teşvikiye’de Hüsrev Gerede Caddesi üzerinde kendi yaptırdığı Tozan Apartmanı ile 20 odalı ve bahçeli evi bulunmaktaydı.
 
'VASİYETİYLE CİDDİ KATKILARI OLDU'

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, “Satvet Lütfi Tozan, Darüşşafaka tarihinde çok önemli biri ve bıraktığı vasiyeti ile ciddi anlamda katkı sağlayan uluslararası bir ticaret adamı. Kasanın içerisinde ne olduğuna ilişkin bilgimiz yok. Bu gelişme bizi heyecanlandırdı ve umut verdi. Belki de bağışçımıza ilişkin önemli belgeler çıkacak” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)