BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCreditwest Bank’ın gözü Avrupa’da----

Creditwest Bank’ın gözü Avrupa’da

Creditwest Bank’ın gözü Avrupa’da
06 Mayıs 2016 - 09:47 www.finansgundem.com

Altınbaş Holding’e ait Creditwest Bank, Kıbrıs'ta olası çözüm sonrasında Türklerin yoğun yaşadığı Avrupa Birliği ülkelerinde şubeleşmeyi planlıyor

Altınbaş Holding’in Kuzey Kıbrıs ve Ukrayna'da faaliyet göste­ren Creditwest Bank, hedeflerini büyüttü. Kıbrıs'ta olası bir çözüm sonrasında burada faaliyet gösteren şirketlere ve bankalara Avrupa Birliği (AB) yolunu açacak. Ayfer Yıldız’ın Fortune Türkiye’deki haberine göre Creditwest Bank, ilk etapta Türklerin yoğun yaşadığı İngiltere başta olmak üzere Almanya, Fransa, Hollanda gibi AB ülkelerinde şubeleşmeyi planlıyor.

Bilindiği gibi Altınbaş Holding'in Creditwest markasıyla Türkiye mer­kezli bölgesel bir finansal network oluşturma stratejisi bulunuyor. Bu amaçla, holdingin Türkiye'de banka satın alma iştahı her fırsatta dile getiriliyordu. Ancak, şimdi Kıbrıs'taki çözüm sürecinin dünyaya açılmak için bir fırsat penceresi açtığı dü­şünülüyor. Çünkü, çözüm süreciyle birlikte finans sektörü de Avrupa finans sistemine entegre olacak.

Güney Kıbrıs'taki bankalar global kriz nedeniyle ciddi hasar almış durumda. Ayrıca, bir de güven kaybı yaşadılar. Bu durumun Kuzey'deki bankalar için avantaj yarattığı dile getiriliyor. Kuzey Kıbrıs'ta şu anda 22 banka faaliyet gösteriyor. Bunların yedisi Türkiye'de de faaliyet gösteren bankalar.

Altınbaş Holding İcra Kurulu Başkanı Cengiz Biçer, Avrupa'daki finansal sisteme en hazır bankanın Creditwest olduğunu belirterek, "Bi­zim 150 milyon TL'ye yakın özkaynağımız var. İlave kaynağa ihtiyaç olması durumunda ise grubun bunu karşılama gücü var. Sermaye sıkıntı­mız yok" diyor.

Turizm ve tarımda yatırım fırsatları Şu anda 14 şubesi bulunan ve 1,8 mil­yar TL aktif büyüklüğüne sahip olan Creditwest Bank'in pazar payı yüzde 10,5 seviyelerinde. Creditwest Bank Genel Müdürü Süleyman Erol da, son 10 yıldır pazar payı elde etmeye ve büyümeye odaklandıklarım belirterek, "Her sene yüzde 1 pazar payı kazana­rak 10 yılda yüzde 10,5 paya ulaştık. Bugün itibariyle Kuzey Kıbrıs'ın en büyük özel bankasıyız" diyor. Diğer yandan, çözüm süreci sonrasında Av­rupa'daki bankalarla rekabet edeme­yecek bankalar arasında konsolidasyonlar yaşanabileceği belirtiliyor.

Öte yandan, Kuzey Kıbrıs'ta herkesin gözü kulağı çözüm sürecine yönelik gelişmelerde. Öğrendiğimi­ze göre, birçok Türk yatırımcı da Kıbrıs'a giderek yatırım fırsatlarıyla ilgili araştırmalar yapıyor. Çünkü, Kıbrıs'ın AB üyesi olması sadece bankalar için avantajlar getirmeyecek. Başta turizm olmak üzere tarım ve eğitim konusunda da yatırımların artması bekleniyor. Ayrıca, geçen yıl hayata geçirilen ve asrın projesi olarak adlandırılan Kıbrıs Su Temini Projesi'nin adanın kaderini değişti­receği ifade ediliyor. 1,6 milyar TL'ye mal olan projeyle içme suyunun sağ­lanmasının yanı sıra şu anda nadasa bırakılmış birçok tarım arazisinin de verimli hale geleceği düşünülüyor. Projeyle Kıbrıs'ın 50 yıllık su ihtiyacı­nın karşılanacağı belirtiliyor.

Ancak, tarım alanında da bir stratejinin belirlenebilmesi için yine çözüm süreci bekleniyor. Ayrıca, yatırım cazibesinin artırılabilmesi için mevzuat ve altyapı konusunda iyileştirmeler gerekiyor. Cengiz Biçer, Kıbrıs'ta yatırım yapmak isteyen yatırımcılara kredi vermeye hazır olduklarını kaydediyor.

Son beş yıldır durgunluk yaşanan Kıbrıs'ta çözüm süreciyle yeşeren umutlara Türkiye'den suyun da git­mesinin ekonomisine bir ivme sağla­yacağı öngörülüyor. Creditwest Bank de bu süreçte finansal kaynaklarını yatırımların artırılmasında kullandır­mak için hazırlıklarını tamamlamış.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)