BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaÇöpte ithalat tartışması! Bir milyon ton...----

Çöpte ithalat tartışması! Bir milyon ton...

Çöpte ithalat tartışması! Bir milyon ton...
30 Haziran 2018 - 08:17 www.finansgundem.com

Sokak Atık Toplayıcıları Derneği’nin çöpte ithalata sınırlama istemesinden sonra Selüloz ve Kâğıt Sanayi ise bu yıl bir milyon ton atık kâğıt ithalatına gerek olduğunu açıkladı.

Selüloz ve Kâğıt Sanayi Vakfı Başkanı Erdal Sükan, gelecek yılla birlikte ithalatgereksiniminin 2 milyon tona çıkabileceğini söyledi. Sükan, Hürriyet’in sorularını yanıtlarken, kâğıt atıkların geri dönüşümünde önemli sorunlardan birinin yemek atıklarıyla birlikte atılan kâğıtlar olduğunu söyledi. Bu durumda kağıdın hammadde olarak kullanılma özelliğinin kaybedildiğini belirten Sükan, “Toplama sisteminde kayıtdışı ve kurumsal yapıdan uzak halkalar olduğu için örneğin sokak toplayıcılarının denetlenme ve geliştirilme imkanı olmuyor. Ayrıca ağırlaştırmak için, toplanan kâğıtlar ıslatılıyor. Islatılmış stokta bekleyen kâğıtların geri dönüşüm verimi düşüyor. Sistem gereksiz aracılar nedeniyle dünya piyasalarıyla rekabet edecek maliyet koşullarına ulaşamıyor. Sistemin çarpıklığı bu dengesizliği yaratıyor ve sektör de gelişemiyor” dedi.

300 BİN TON İHTİYAÇ
2017 yılında sektörün 753 bin ton hurda kâğıt ithal ettiğini ve mevcut tesislerin yüzde 85 kapasiteyle çalıştığını söyleyen Sükan şöyle devam etti: “Bu tesislerin üretim kapasitelerini yüzde 10 daha arttırmaları için yaklaşık 300 bin ton daha hammaddeye ihtiyaç var. Diğer bir deyişle 2018 senesinde bir milyon ton hurda (atık) kâğıt ithalatı gerekecek. İki üyemizin yatırımlarıyla önümüzdeki senelerde ise bir milyon ton ilave atık kâğıt hammaddesi ihtiyacı olacak. İki milyon tonluk ithalata ihtiyaç var. Küçük şehirlerde atık toplamak daha zor. Atık kağıda da hammadde gibi bakmak gerekiyor. Bir veriyorsunuz, 4-5 katma değer oluşturuyorsunuz. Hammaddenin niteliği kötüyse de ithalat söz yapılmalı.”(Hürriyet/Hacer Boyacıoğlu)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)