BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCode.Yapıkredi paranın geçmişi ile geleceğini buluşturdu----

Code.Yapıkredi paranın geçmişi ile geleceğini buluşturdu

Code.Yapıkredi paranın geçmişi ile geleceğini buluşturdu
21 Mart 2018 - 15:57 www.finansgundem.com

Code.YapıKredi programı, “Geleceğin Kültürel Kodları”nın ilki gerçekleştirildi.

Yapı Kredi’nin, fintech ekosisteminin büyümesini ve kodlamayı geniş kitlelere öğretmeyi hedefleyen Code.YapıKredi programı, “Geleceğin Kültürel Kodları” adlı etkinlik dizisini başlattı. Yapı Kredi Kültür Sanat Binası’nda gerçekleştirilen etkinlikler dizisinin ilk seminerinde “Lidyalılardan, Kripto Paraya Yeni Dijital Ekonomi” konusu ele alındı. Yoğun bir katılımcı kitlesinin bulunduğu seminerin konuşmacıları Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi Yöneticisi Nihat Tekdemir ve kriptopara.io Kurucusu Fatih Güner oldu.

Para medeniyetlerin gelişiminin en önemli sembollerinden biri

Seminerde öncelikle insanların ekonomik davranışları, beklentileri ile alışveriş araçlarının değişmesi ve bunun sonucu olarak da paranın yüzyıllar içerisindeki gelişimi anlatıldı. Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi Yöneticisi Nihat Tekdemir, yaptığı sunumda ticaretin ilk örneklerinin yaşandığı Mezopotamya’dan başlayarak MÖ 600’lü yıllarda Lidyalılar tarafından keşfedilen paranın kronolojik dönüşümünü katılımcılarla paylaştı. Tekdemir, Lidyalılardan önce Mezopotamya’da bir sikke basma girişiminin yaşandığını ancak bu girişimin yaygınlaşamadığı için başarısız olduğunu söyledi. Parayı Lidyalılar keşfetse de ona asıl kimlik kazandıranların Efes ve Milet gibi Anadolu’daki İyon Şehir Devletleri olduğunu, para darp etmenin Anadolu’nun ticaretine olan olumlu etkisini anlattı. Tekdemir ayrıca Roma döneminde sikkelerin ön yüzüne imparatorun portresinin, arka yüzüne ise yaptığı yardımların, önemli olayların basıldığını ve bu şekilde paranın dönemin propaganda aracı, gazetesi ve haber ajansı gibi kullanıldığını anlattı.

Paranın bir ticaret aracı olmanın çok ötesinde medeniyetlerin gelişiminin en önemli sembollerinden biri olduğunu anlatan Tekdemir, blockchain teknolojisindeki dağıtık yapıyla Eskiçağ’da tutulan muhasebe kayıt defterleri ve tüccarlar arasında imzalanan prokoller arasında mantıksal bağlar kurarak geçmişle günümüzü birbirine bağladı.  

Dijital dönüşümde Estonya, Güney Kore, Japonya ve Amerika öne çıkıyor

Nihat Tekdemir’den sonra söz alan kriptopara.io Kurucusu Fatih Güner ise bitcoin’in, Oyun Teorisi ile bilinen ünlü matematikçi John Forbes Nash Jr.’la 1955’lere dayanan tarihsel bağlamından başlayarak günümüze kadar olan gelişimini dinleyicilerle paylaştı.  Bitcoin’in ilk temellerinin “ideal para” kavramından geldiğini belirten Güner, ideal paranın aslında global bir ölçü birimi olma amacıyla ortaya atıldığını belirtti. Güner sunumunda dijital dönüşümde önde gelen ülkeleri Estonya, Güney Kore, Japonya ve Amerika olarak sıraladı. Noterden gerçekleştirilmesi gereken işlemlerin dijitalleşmesi gibi basit, hayatı kolaylaştıran blockchain  uygulamalarının gelecekte hayatta kalacağını söyleyen Fatih Güner, devrimsel keşiflerin toplum tarafından kabul edilmesinin zaman aldığını belirtti.

Yapı Kredi’nin, kuluçka, hızlandırma ve yatırım aşamalarından oluşan geniş kapsamlı bir platform olarak tasarladığı Code.YapıKredi’nin düzenleyeceği etkinlikler önümüzdeki dönemde de devam edecek. Code.YapıKredi ile fikirlerini bir adım daha öteye taşımak isteyen girişimcilerin desteklenmesi hedefleniyor. Platform sayesinde yazılımcılara ayrıca finansal teknoloji uygulama programlama arayüzleri (OpenBankingAPI) de sağlanıyor. Böylelikle fintech ekosisteminin gelişimine katkıda bulunmak amaçlanıyor. Dijital dünyanın dili kodlamayı öğrenmek isteyen herkese açık bir platform olan Code.YapıKredi hakkında daha fazla bilgi code.yapikredi.com.tr adresinden alınabiliyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)