BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinÇinli turistlerin yeni gözdesi Türkiye----

Çinli turistlerin yeni gözdesi Türkiye

Çinli turistlerin yeni gözdesi Türkiye
18 Aralık 2017 - 15:00 www.finansgundem.com

Türkiye, artık Çinliler için tek başına gelinen ve bir hafta 10 gün kalınan bir turistik merkez haline geldi. Çinliler Türkiye’nin coğrafyasını, özellikle de İstanbul’un tarihi dokusunu çok beğeniyor…

Çinlilerin yıl içinde iki uzun tatili var; biri Bahar Bayramı (Çin geleneksel ay takviminde yeni yıl, ocak veya şubat ayına denk gelir), diğeriyse Ulusal Bayram (1 Ekim’de başlar). Bu iki tatilde Çinliler iki şey yapar: Kimisi memleketine dönerek aile bireyleriyle hasret giderir, kimisi de seyahat eder.

Yıl içinde çok az izin kullanmayı tercih eden çalışkan Çinliler için seyahat, son 10 yılda popüler tatil alışkanlıklarından biri haline geldi.

Çin, geniş coğrafyaya sahip bir ülke. Havası soğuk olan kuzey kesimde yaşayan vatandaşlar güneye gidip astropikal bölgede tatil yapmayı arzularken, iklimi sıcak ve nemli olan güney kesimde oturan vatandaşlar ise karla kaplı bembeyaz bir yeni yılın hayalini kurar. Ülkenin doğu kesimindeki Sarı Nehir ve Bohai Körfezi sahillerinde çeşitli deniz ürünlerinin tadına bakmak, batı kesimdeki yaylalarda görkemli doğal manzaraların tadını çıkarmak da Çinli turistlerin tercihleri arasında yer alır.

Son yıllarda yurtdışına seyahat etmek moda oldu. Bu yılın ilk yarısında Çinli vatandaşların gerçekleştirdikleri yurtdışı seyahat sayısı 62 milyon 30 bine ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.1 arttı. Çin’in orta gelirli sınıfı için birkaç bin veya 10 bin ABD Doları harcayarak yurtdışı seyahat yapmak artık büyük bir sorun değil. Çin, çok sayıda ülkeyle turizm anlaşması imzaladı. Vize işlemlerinin kolaylaştırılması ve çok sayıda profesyonel turizm acentesi sayesinde geniş bir yurtdışı seyahat piyasası oluşturuldu. Son birkaç yıldır Çinli vatandaşlar ailece yurtdışına çıkıp seyahat ediyor, Çinlilerin gezi alışkanlıkları da değişiyor, daha önce gittikleri yerlere hızlıca göz atıp geçen Çinli turistler, artık içinde bulundukları mekana nüfuz edip her yönüyle tadını çıkarmak istiyor. Alışveriş, gezinti, balık avlama, sağlık ve macera gibi seyahat türleri, Çinlilerin tercihleri arasında yer alıyor.

“Türkiye’ye seyahat çok uygun”

Bu yıl Ulusal Bayram ve Güz Ortası Bayramı’nın (Ay Bayramı) arka arkaya olması nedeniyle sekiz günlük resmi tatil oldu. Tatil rakamlarına göre, Çinli vatandaşların tatilde gerçekleştirdikleri seyahat sayısı 700 milyonu buldu. Yurtdışı seyahat bakımından, Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkeleri seyahat destinasyonu olarak seçen turizm acentelerinin sayısı arttı. Eskiden Çinlilere yabancı gelen Türkiye de Çinli turistlerin yeni gözdesi oldu.

Yıllardır yurtdışı seyahate önemli bir yer veren Beijing Fashion International Travel Agency Co. Ltd’nin Genel Müdürü Jerry Tang, tecrübesini China Today Türkiye ile paylaştı.

Ulusal Bayram ve Bahar Bayramı tatilleri, büyük miktarda turizm geliri yarattığı için “altın hafta” olarak adlandırılıyor. Ekim ayı başına denk gelen Ulusal Bayram tatilinde Türkiye’ye seyahat etmek çok uygun.

Fashion şirketi bu yıl 24 Eylül-4 Ekim arasında her gün bir ila üç turist grubunu, yani toplamda 400’den fazla Çinliyi Türkiye’ye getirdi. Bu kişilerin yüzde 70’i sadece Türkiye’de seyahat etti, yüzde 30’u ise Türkiye ve Mısır’ı kapsayan seyahat programına katıldı. “Altın hafta”dan sonra da Türkiye’ye gelen Çinli turistlerin sayısı azalmadı. Jerry Tang, 2018 Mart ayı için uçak rezervasyonları aldıklarını söyledi. Bu, üç günde bir, her ay 10 turist grubunun Türkiye’ye geleceği anlamına geliyor.

Türkiye seyahatinde iniş ve çıkışlar

Çinli turistlerin Türkiye seyahatleri ne durumda? Fashion şirketinin genel müdürü Jerry Tang, diğer ülkelere göre Türkiye’nin turizm destinasyonu olarak Çinli turistlere açılmada geç kaldığı görüşünde. Jerry Tang, pazara girilen 2004 yılından 2015 yılına kadar Çinli turistlerin sayısının belli bir boyuta ulaştığını, 2015’te Türkiye’ye giden Çinli turist sayısının 300 bini bulduğunu söyledi, bu rakamın bu yıl 300 bini aşabileceğini ifade etti.

Jerry Tang’a göre, 2017 yılının ilk yarısı, Çinlilerin Türkiye’ye seyahatleri konusunda toparlanma dönemiydi. 16 Ağustos 2016’dan önce, Türkiye’deki güvenlik durumu ve Çin Ulusal Turizm İdaresi tarafından yapılan seyahat uyarısından dolayı, Türkiye’ye seyahatlerde kısmen durgunluk yaşandı. Seyahat uyarısı kaldırıldıktan sonra eylül ayından itibaren Türkiye’ye seyahat talebi yeniden canlanmaya başladı.

Jerry Tang’ın çalıştığı Beijing Fashion International Travel Agency Co., Ltd 9 Eylül günü ilk turist grubunu gönderdi. 2017 yılının başında Türkiye’ye giden Çinli turistlerin sayısında istikrarlı bir yıla girildi, Türkiye’de yeniden asayiş sağlandı. Çin ve Türkiye’deki turizm acenteleri ve hava yolları tanıtım ve fiyatlar gibi konularda ortaklaşa çaba harcadılar. Bu nedenle bu yıl Ulusal Bayram tatilinde tekrar çok sayıda Çinli turist Türkiye’ye gitti. Resmi olmayan istatistiklere göre, sekiz günlük tatilde Çinli turizm acentelerinin Türkiye’ye gönderdikleri turist sayısı 7 bini aştı.

Türkiye’nin cazibesi

Çok sayıda Çinli için pek tanınmayan bir ülke olan Türkiye, hangi bakımlardan Çinli turistlerin ilgisini çekiyor? Fashion şirketi Genel Müdürü Jerry Tang’ın bu konuda görüşü şöyle:

“İlk olarak, Türkiye’nin geniş bir coğrafyası var, coğrafi konumundan dolayı hem kültürel hem de doğal manzaraları söz konusu; bu ülkede hem Avrupa hem de Asya kültürünü bir arada yaşamak mümkün. Eğer tarih, kültür ve dini inançlara meraklıysan, Türkiye ziyarete değer bir ülke. Türkiye’deki doğal kaynaklar da çok zengin, plaj, deniz ve karla kaplı dağlar bulunuyor. Kışın kayak merkezine yazın dalışa gidebilirsin. Özellikle Türkiye’nin bütün sahillerindeki deniz suyu çok kaliteli, deniz tatili için mükemmel plajları var. Ayrıca Türkiye’deki turizm tesisleri de mükemmel, yıldızlı oteller yeterince oda sağlayabiliyor, turist sayısında patlama yaşansa bile sorun çıkmaz.”

Jerry Tang sözlerine şöyle devam ediyor: “Bence Türkiye tekrar tekrar gezilebilecek bir ülke, her seferde değişik yerler ziyaret edilebilir. Örneğin Kapadokya çok ilginç bir yer, çok sayıda turist onun için Türkiye’ye gidiyor. Lonely Planet dergisi tarafından seçilen dünyanın balon turu için en uygun iki yerinden biri Kapadokya, öbürü ise Doğu Afrika’daki bir otlak. Dünyanın birçok yerinde balon turu yapılabiliyor, ancak Kapadokya’da balondan yeryüzüne bakmak harika, aynı zamanda yüzden fazla balonun yerden beraber havalandığı görkemli bir manzara oluşuyor. Tavsiye ettiğimiz balon turuna müşterilerimizin çoğu katıldı.”

Çinli turistlerin seyahat programında önemli bir konuda alışveriş, Türkiye seyahatlerinde bu bir istisna değil. Beijing Fashion International Travel Agency Co., Ltd, her turist grubu için iki çeşit alışveriş tarzı ayarlıyor; biri turistlerin pazar ve yerel mağazaları dolaşıp alışveriş yapması, diğeri ise Türkiye’nin kaliteli deri kıyafeti, halı ve porselen ürünlerine olan büyük talebin karşılanması için toplu alışveriş.

Türkiye’yi tanımak

Çinli turistler Türkiye’ye geldikten sonra daha çok turistik yerleri gezip görüyor. Fasion şirketi Genel Müdürü Jerry Tang, seyahat ürünlerinde kültürel yerler ve tarihi kalıntıların ağırlıklı olduğunu belirtiyor ve “Ancak son dönemde daha derin ve kapsamlı bir seyahat deneyimi talep eden Çinli turist sayısı çoğalıyor. Sadece golf oynamak isteyen müşterilerimiz var, onlar için ayrı bir seyahat programı organize ediliyor. Türkiye’de her yıl golf yarışması düzenleniyor. 10 yıl önce Türkiye turizm pazarına girerken, bu ülke seyahat paketinin bir parçasıydı. Örneğin, bir turist grubunun seyahat güzergâhı Mısır, Türkiye ve Yunanistan; veya Mısır, Türkiye, İsrail’i kapsayabiliyordu. Bu hatlarla turistler bir seferde birkaç ülkeyi görebiliyor, uçuş bağlantıları da kolay oluyordu. Ancak şimdi turistler hususi olarak Türkiye’ye gidiyor, 10 günden uzun bir sürede Türkiye’nin farklı yerlerini ziyaret ediyorlar” diyor.

Jerry Tang, ilk günlerde Türkiye’yi iyi tanımadıkları için tek seyahat hatları olduğuna, ancak zamanla seyahat ürünlerini çeşitlendirdiklerine dikkat çekiyor. Tang’ın verdiği bilgiye göre, klasik bir 10 günlük seyahat programı şöyle oluyor: “Turistler Beijing’den İstanbul’a vardıktan sonra hemen aktarma yaparak Kapadokya’ya geçer, ardından Konya ve Antalya’ya gider. Konya, tarihi İpek Yolu güzergâhındaki önemli noktalardan biri, Sufi öğretisinin kurucusu Mevlana’nın memleketi, Çinli turistler burayı çok merak ediyor. Normalde bu taraflarda birkaç gün kalıyorlar. Yolculuk, Pamukkale, İzmir ve Çanakkale’yle devam eder. Yolculuğun son durağı ise İstanbul. Seyahat ücreti mevsime göre çok değişiyor. Kışın ortalama ücret bin 500 dolarken, yaz mevsiminde ise 14 bin doları buluyor. Son dönemde çok sayıda müşterinin şahsi isteğine göre özel seyahat programı ayarlandı, 100 bin doların üzerinde ücretlere bile çıkıldı.”

Jerry Tang, Türkiye’nin tanınmışlığıyla ilgili olarak şunları söylüyor: “İlk yıllarda komşu ülkelerimizle, Avrupa ülkeleri ve ABD’yle kıyaslandığında Türkiye’nin Çinli turistler arasında tanınma oranı yüksek değildi, ben de Türkiye’yi zamanla tanıdım. Örneğin sıkça şu soruyu soruyoruz: Bu ülkedeki şehirlerin neden bu kadar derin tarihi birikimi var? Bu yılın nisan ayında Avrupa’nın doğu kesimindeki birkaç ülkeyi ziyaret ettim, yerlilerle sohbet ederken tarih konuşuyorduk, o zaman bu ülkelerin Osmanlı İmparatorluğu’yla sıkı tarihi bağları olduğunu öğrendim.”

Çözüm bekleyen sorunlar

Türkiye’ye giden Çinli turist sayısında yakında patlama olup olmayacağı sorusunu yanıtlayan Jerry Tang, hava taşımacılığındaki kapasite yetersizliğinin en büyük engel olduğunu vurguluyor.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen bir basın toplantısında, 2018 yılında Çin’de “Türkiye Turizm Yılı” kutlanacağı, Türkiye’nin hedefinin 2 milyon Çinli turisti ağırlamak olduğu açıklandı. Ancak Jerry Tang, bu hedefi kısa vadede gerçekleştirmenin mümkün olmayacağını, çünkü taşıma gücünün çok büyük bir sorun olduğunu, şu anki uçak seferlerine göre 1 milyona ulaşmanın bile zor olacağını savunuyor.

Bilindiği gibi, ülkeler arasındaki ekonomik, kültürel ve turistik bağlantılar hava taşımacılık kapasitesine de yansıyor. Örneğin, Çin ile ABD arasında her alanda yoğun temas ve iletişim korunuyor, Çin’in farklı kentlerinden ABD’ye yüzlerce direkt uçuş bulunuyor, ABD’nin de diğer ülkelerin de havayolu şirketleri Çin ile ABD arasında uçuş yapıyor. Ancak Çin ile Türkiye arasında direkt uçuş yapan tek havayolu Türk Hava Yolları. Şirketin sadece Beijing, Shanghai ve Guangzhou olmak üzere üç uçuş noktası var, bu üç kentten günde birer uçuş seferi, haftada ise sadece 21 uçuş seferi gerçekleştiriliyor.

“Türkiye Turizm Yılı” düzenlenecek

2018 yılında Çin’de Türkiye Turizm Yılı etkinliği düzenlenecek, iki ülkenin ilgili birimleri yoğun hazırlık içinde. Etkinlikle daha çok Çinlinin Türkiye’ye gitmesi ve iki halk arasındaki karşılıklı anlayış ve dostluğun artırılması hedefleniyor. Peki bu konuda Türk turizm sektörüne Çinli meslektaşlarından öneriler var mı?

Beijing Fashion International Travel Agency Co., Ltd’in Genel Müdürü Jerry Tang, öncelikle Türk meslektaşlarının çalışmalarını övgüyle değerlendirdi, ardından kendi görüşünü dile getirdi.

Jerry Tang, Türkiye’de Çince rehber sayısında büyük açık bulunduğunu, Çinceyi akıcı konuşan rehber sayısının çok az olduğunu, bunun Çinlilerin Türkiye’ye seyahat fikrini olumsuz etkileyen bir engel teşkil ettiğini vurguladı. İkinci olarak, yurtdışına çıkan Çinli turistlerin yabancı yemeklere alışamaması genel bir sorun. Turizm acenteleri normalde turistleri yerel mutfağı denemeye teşvik eder. Ancak sıcak su içmek özellikle orta yaş Çinliler için çok temel bir alışkanlıktır. Bunun sağlığa iyi geldiğini düşünüyorlar. Ancak Türkiye’deki restoranlarda sıcak su bulunmuyor. Bu, Çinli turistleri zorluyor. Bu nedenle Çinli turistler Türkiye’ye geldikten sonra hemen Türkçe şunu sormayı öğrenirler: “Sıcak su var mı?”

Jerry Tang, “Tabii, bunlar esas unsurlar değil. En önemli olan Türkiye’deki güvenlik durumunda istikrarın korunması. Suriye’deki savaş bir an önce sona ersin, böylece Türkiye’nin etrafında ve bütün bölgede barışçı ve huzurlu bir ortam olsun” diyor. (Kaynakları derleyen: Liu Jia)

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)