BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÇin'de tüketici enflasyonu giderek artıyor----

Çin'de tüketici enflasyonu giderek artıyor

Çin'de tüketici enflasyonu giderek artıyor
09 Aralık 2016 - 13:39 www.finansgundem.com

Özellikle sarmısak olmak üzere sebze fiyatlarında ciddi artış yaşanırken, Çin'de hükümet yetkilileri de alarma geçti.

Çin'de tüketici enflasyonu üç aydır yükseliyor ve Kasım ayında da bu durum devam etti. Sanayi enflasyonu da beklenenden yüksek çıkarken, Beijing hükümetinin fiyat seviyelerini varlık balonu dengesi açısından iyi gözlemlemesi gerekiyor.

Ekonomistlerin görüşüne göre, yüksek gıda fiyatlarının yanı sıra, konut piyasası, ev eşyaları ve genel tüketim talebi de artış gösterdi. Emtia fiyatlarındaki yeni gerileme ise Çin'in üretici fiyatlarını deflasyona çekti ve şirketlerin karlılığı arttı.

Çin'in tüketici fiyat endeksi geçen yılın aynı dönemine göre Kasım ayında yüzde 2.3 artış gösterirken, Ekim'de de bu oran yüzde 2.1 seviyesindeydi. Rakamlar Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanırken, Capital Economics ekonomisti Julian Evans-Pritchard, Çin'in teşvik güdümlü toparlanma stratejisinin bu yıl yerel fiyat baskısını artırdığını dile getirdi.

Yüksek fiyatlardaki en önemli etken taze sebze fiyatları olurken, geçen yılın aynı dönemine göre sebze fiyatları yüzde 15.8 artış gösterdi. Ortaya çıkan spekülasyonlarla da, Çinli yatırımcılar özellikle sarımsak olmak üzere sebzeye yatırım yaptı. Ülkede bu yıl sarmısak fiyatları neredeyse ikiye katlandı ve yetkililerin de dikkatini çekti.

Aynı şekilde ülkede gaz ve dizel yakıt fiyatları da yüzde 4.6 ve yüzde 6.0 artış gösterdi. Bank of Communications ekonomisti Liu Xuezhi, yaptığı açıklamada 'Enflasyon şu an ılımlı gözüküyor fakat ilerisi için tehlike yaratabilir' şeklinde konuştu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)