BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaRöportajlarCeylan Pirinçcioğlu Türk turizmini anlattı----

Ceylan Pirinçcioğlu Türk turizmini anlattı

Ceylan Pirinçcioğlu Türk turizmini anlattı
22 Ekim 2014 - 08:43 www.finansgundem.com

Sektörün ünlü ve önemli aktörlerinden VIP Turizm CEO’su Ceylan Pirinçcioğlu, Doğuş ve Koç grubunun otel, marina yatırımlarını değerlendirdi

SERAP SÜRMELİ – FINANSGUNDEM.COM

Uzmanlara göre Türk turizmi yılı keyifli bitirecek. Hedeflenen beklenti 43 milyon ziyaretçi, 36 milyar dolar turizm geliri. Yıl genelinde hedeflenen büyüme ise yüzde 8-10 arası. Bir de Avrupa'da en çok turist çeken Fransa, İspanya, İtalya, Türkiye ve Yunanistan'dan oluşan beş ülkenin yatak arzı artışında Türkiye yüzde 31 ile önde.

VIP Turizm Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ceylan Pirinçcioğlu’nun sözleri de başlagıçta aynı heyecanı yansıtıyor “Bizim şirketimiz kurulduğu zaman ziyaretçi sayısı 500 binin altındaydı. Şimdi 35 milyonu geçiyoruz” diyen Pirinçcioğlu, son 12 senede yaşanan kesintisiz artışa dikkat çekerek, dünyanın dört bir yanından gelen konukların Türkiye’nin ekonomisine de ivme kazandırdığını söylüyor, ekliyor: “Bu da Türkiye’yi gelişen pazarlar içerisinde bir lider pozisyonuna getirdi.”

“Ancak” diyor. Bir hayal kırıklığırı dile getirmekten de geri kalmıyor: “2014 senesinin doluluk oranları arzu ettiğimiz seviyede olmamıştır.” Niye demeye kalmadan, gerekçelerini sıralıyor… Yurt dışında otel ve marina yatırımlarıyla son zamanlarda hayli öne çıkan Doğuş Gubu ve Koç Grubu’na ise hiç kıskanmadan ‘kutlama’ mesajı gönderiyor.

Usta turizmci, sektörün önemli aktörü Ceylan Pirinçcioğlu ile Türk turizmini, şirketini, iş dünyasının yurt dışı yatırımlarını, her zaman gündem olan uzay projesini ve kendi hayalini konuşuyoruz.


 
TURİSTLER TÜRK EKONOMİSİNE İVME KAZANDIRDI AMA…

-Bu sene Türk turizminde beklentiler karşılandı mı?

-Bizim şirketimiz kurulduğu zaman 500 binin altında gelen ziyaretçi vardı. Şimdi 35 milyonu geçiyoruz. Onun için bu çok heyecan verici bir şey. Özellikle son 12 yılda kesintisiz olarak bir artış yaşadık. Geçen seneki gerginlikten biraz sekte vurdu ama şimdi yine aynı tempoda ileriye doğru bir artışımız var. Buraya dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerimiz Türkiye’nin ekonomisine de ivme kazandırdı. Bu da Türkiye’yi gelişen pazarlar içerisinde bir lider pozisyonuna getirdi. Bunların hepsi bir etken. İstanbul’un en trendy ve en gözde şehirlerinden birisi olması bütün dergilerde, bloglarda yer alması… Ayrıca THY’nin çok büyük katkısı var; özellikle tanıtımı ve servisi dünyada beğeniyle izleniyor. Dediğim gibi bunların hepsi bir faktör. O yönde de her yıl bir artış gösteriyor. Bu yılda küçük bir artış söz konusu diye düşünüyorum. Ancak 2014 senesinin doluluk oranları arzu ettiğimiz seviyede olmamıştır. Tabi burada iki faktör var. Birincisi etrafımız çok fazla sorun dolu. İkincisi de Türkiye’deki seçim öncesi ve sonrası gerginlikler. Bunun yanı sırada yapılan yatırımların artmış olması. Yani yatak kapasitelerinin artmış olması sayı artarken doluluk oranlarının düşüyor olması gibi bir denge var. Bizim etrafımızda biraz daha barış ve huzur ortamı olması halinde bu sayıların çok daha süratle kapatılıp aşılacağını düşünüyorum. 2015 daha güzel olacak. Aslında yaz ayı güzel geçti. Özellikle Orta Doğu’dan çok büyük bir trafik aldık. Ama bundan sonra gerek kongre bazında, gerekse turistik ziyaret bazında, gerek iş etkinlikleri bazında İstanbul’da ve de Türkiye’de ilerleme olacağını düşünüyorum.
 
ONLINE ÜZERİNE ÖZEL BİR YATIRIM YAPIYORUZ

-Sizin sektörde yeni açılımlarınız, planlarınız var mı?


-Şimdi, turizmi üç ana başlıkta toparlayacak olursak. Birisi tamamen tatil anlamında. Bunun altında çok geniş kavramlar var ve kademeler var. Kışı var, yazı var vs. Diğer taraftan iş ve kongre diyeceğimiz toplantı ve iş gezileri. Ondan sonra da temalı konular var. Mesela sağlık turizmi gibi…

Teknolojiyi daha etkin kullanarak, online üzerine özel bir yatırım yapıyoruz. Bununla ilgili dinamik bir pazarlama çalışmamız olacak. Bizim burada iddialı olduğumuz dal ise kongre alanında. Ama ana konumuz turizmde de devam edeceğiz.


 
ŞEHİR TURİZMİNDE ÇOK DAHA İYİ ÇALIŞMALAR YAPMALIYIZ

-İtalya, İspanya ve Yunanistan’la rekabette ne yapıyorsunuz?


Bizim Türkiye olarak hem kültür tarafında, hem tatil turizmi tarafından çok önemli bir noktadayız. Özellikle bu kongre turizminde. Bakın kongre turizmi hassas bir konu. Çünkü en az bir sene önceden o ülkeye karar veriliyor ve ona göre bir organizasyon yapılıyor. Bizim buradaki konumumuz Akdeniz çanağının içerisinde özellikle Doğu Akdeniz ülkeleri arasında ki Yunanistan, Hırvatistan, Mısır, İsrail ve Türkiye gibi ülkeler bulunuyor. Tabi Mısır’da olan olaylar onlara olumsuz yansıdı ve Türkiye’ye bir kayış oldu. Ama onlar da bu sefer fiyatları aşağı çekerek bir yapılanma yaptı. Orada böyle bir rekabet var. Diğer taraftan İtalya’nın kendine has bir yapısı var. Orada harcama rakamları Türkiye ortalamalarının üstünde. Onlarla rekabet etmek yerine, bizim kendimize özgü taraflarımızı ön plana çıkartıyoruz. ‘Orası Batı Roma, burası Doğu Roma’ diyerek. Tabi bizim bir takım dezavantajlarımız var bu şehir turizminde. Yapılaşmalarımız ve korumalarımız o kadar iyi değil. Burada Avrupa kentlerine gittiğiniz zaman gerçekten iyi bir koruma var. O açıdan şehir turizminde bizim daha iyi çalışmalar yapmamız lazım. Onun yanı sıra İspanya daha fazla sahil turizmine yönelik. İspanya ilk büyük turizm hareketini yakalamış bir ülke olarak bazı hatalar yaptıklarını sonradan gözlemlediler. Çok üst üste binaların olması ve onların eskimesi ve sonrasında yenilenmemesi, doğaya tam uygun olmaması gibi bazı eksiklikleri oldu. Ama hala çekici tarafları var. Her ülkenin kendine farklı has özellikleri var. Bunları görmek, bunları yaşamak güzel. Onun için bizim de kentlerimizi, kasabalarımızı iyi korumamız lazım ve her yere benzetmemeleri  ve kendi hissiyatını içinde barındırması lazım.
 
YURT DIŞINA GİDENLER HER SENE DAHA DA ARTACAKTIR
-Yerli turist niye iç turizmi değil de dış turizmi tercih ediyor?


-Birincisi yurt dışında farklı bir kültürü yaşamak tercih edilebilen bir şey. Tabi ki Türkiye’de tatil yapmak da çok keyifli. Kendi ülkemizin güzellikleri de malum. Ama arada bir değişiklik olsun diye yurt dışına tatile çıkmada fiyatların daha ucuz olması ve uçmanın daha hesaplı olması önemli faktörlerden. Çok güzel kampanyalar var. Uçak şirketlerinin hazırladığı kampanyalar, ayrıca bizim hazırladığımız kampanyalar da var. Yani yurt dışı için çok cazip fırsatlar oluşabiliyor ve onları değerlendirmek gerekir diye düşünüyoruz. Ve her sene yurt dışına gidenler daha da artacaktır. Biz oraya gideceğiz ve her giden bir kişi Türkiye’yi tanıtacak. Bir nevi büyükelçilik yapıyorlar ve oradan Türkiye’ye turist çekiyorlar.
 
FERİT ŞAHENK ÇOK VİZYONER BİR İNSAN VE HERKESİ TAŞIYOR

-Bir turizmci olarak Doğuş Grubu ve Koç Grubu’nun yurt dışında (Avrupa)marina ve otel yatırımları hakkında ne düşünüyorsunuz?


-Özellikle Doğuş Grubu için çok vizyoner bir girişim. Hatta toplamış olduğu marinalar müthiş ve çok başarılı çalışmalar yapıyorlar. O doğrultuda kendilerini tebrik ediyorum. Ferit Şahenk çok vizyoner, duyarlı bir insan ve herkesi taşıyor. Ayrıca Koç Grubu’nu da başarılı buluyorum.


 
İNŞALLAH BEN DE UZAYA GİDECEĞİM
-Uzay Turizmi projenizi anlatır mısınız? İlk uçuş ne zaman? Katılımcılar nasıl süreçlerden geçiyorlar?


-Uzay turizmi özellikli turizmlerden birisi. Uzay konusu gerçekten yeni bir adım olacak. Gerçi turizmi başladı ama biz daha ucuza yapıyoruz. Çünkü ilk uzay turisti 20 milyon dolar vererek uzaya gitti. Bizim başlatacağımız hareket de 20 milyon doların çok daha altında bir rakam. Bu seyahat bizde  100 bin dolar gibi bir rakamla yaşanılacak bir tecrübe. Yeryüzünden 100 km. uzaklaşarak, oradan siyah çizginin arkasına geçip dünyanın bir tarafını oradan görmek.

Buna ilk yazılan değişik seyahatlerimizde bize eşlik eden, yakın dostumuz Ahu Aysal oldu. Kendisi 100 bin doları ödedi ve ilk önce onu göndereceğiz.  Bu tecrübede kendisi öncülük yaptı.

Ahu Hanım eğitim olarak da jet pilotlarıyla, trici dediğimiz kendi vücudunuzun üç mislini hissettiğiniz sürate çıkan bir uçuş yaptı. Ondan sonra yer çekimsiz bir ortamda bir çalışma yapıldı ve ona katıldı. Çünkü uzaya çıktığınız zaman yaklaşık 5-6 dakikalık bir süre içerisinde yerçekimsiz bir ortamda kalıyorsunuz. İşte o yerçekimsiz ortamı şimdiden yeryüzünde hissetmek te mümkün.

Ahu Hanım deneyimlerde ilk uçuşunu Hollanda Kraliyet Hava Yolları’nın pilotlarıyla yaptı. Öbürünü de Fransa’da bu iş için özel bir uçak var (Jumbo 747) onunla yaptı.
Ahu Aysal’ın dışında epeyce ilgili var. Ama şu anda söylemeyeyim.  Zaman içerisinde hepsini duyarsınız. İnşallah ben de gideceğim. Çok arzu ediyorum ve planımızda da var.
2015’in ilk yarısında uçuşlar başlayacak ve Ahu Aysal ilk 100 içerisinde.  Ama sıralama çekilişle olacak. Burada bunu yürüten Hollandalı bir kuruluş var ve bütün dünyadan gelen kayıtları onlar alıyorlar. (FOTOĞRAFLAR/SİNAN ÖZEL)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)