BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaÇEDAŞ'tan Tokat'a 350 milyon TL'lik yatırım----

ÇEDAŞ'tan Tokat'a 350 milyon TL'lik yatırım

ÇEDAŞ'tan Tokat'a 350 milyon TL'lik yatırım
17 Şubat 2017 - 11:01 www.finansgundem.com

ÇEDAŞ, 2023 yılına kadar Tokat’a 350 milyon liralık yatırım yapacağını açıkladı. Yapılacak yatırımlarda, kırsal kesimin de payının artırılacağı belirtildi

Türkiye genelinde hizmet veren 21 elektrik dağıtım şirketi arasında en az kesinti yaşanan bölge unvanını alan ÇEDAŞ, kent merkezi ve ilçelerden sonra şimdi de yatırımı köylere taşıyor. ÇEDAŞ, 2023 hedefleri doğrultusunda sadece Tokat kırsalında 2017-2023 arasında 200 milyon toplamda ise 350 milyon liralık yatırım yapmayı planlıyor.

2010 yılında özelleştirme sürecinin ardından Sivas, Tokat ve Yozgat’ta elektrik dağıtımını üstelenen Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. (ÇEDAŞ), kesintisiz enerji için yatırımlarına ara vermeden devam ediyor. Bu yıl üç ilde yaklaşık 105 milyon liralık yatırım yapacak olan kurum, bu rakamın yaklaşık 30 milyon liralık bölümünü Tokat’a ayırdı. Kent merkezleri ve ilçelere yaptığı yatırımların sonuçlarını alan ve 21 dağıtım bölgesi arasında müşteri memnuniyetinin en yüksek olduğu kurum olarak öne çıkan ÇEDAŞ, yeni dönemde yatırımlarında aslan payını kırsal kesime ayırma kararı aldı. Şirket, 2017-2023 tarihleri arasında sadece Tokat kırsalında 200 milyon lira yatırım yapmayı planlıyor.

YATIRIMLARDA KIRSAL KESİMİN PAYI ARTACAK

2010-2015 yılları arasında üç kente toplam 400 milyon liralık yatırım yaptıklarını söyleyen ÇEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa, 2016 yılını değerlendirmek, 2017 ve daha sonrasında yapacakları çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere Tokat’ta basın mensupları ile bir araya geldi.

2016 yılında şirket olarak Tokat’a yaklaşık 25 milyon liralık yatırım yaptıklarını anlatan Akboğa, bu yıl söz konusu rakamın yaklaşık 30 milyon liraya çıkacağını dile getirdi. Akboğa, “Bunun 10 milyon lirasını köy şebekelerini yenilemeye ayırdık. Bundan sonra da kırsal kesime yönelik yatırımlarımız artarak devam edecek. Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda biz de kendi vizyonumuzu belirledik. Şirketimiz 2017-2023 yıllarında köylerin elektrik şebekelerini yenileyerek kırsalda yaşan tüketicilerimize kaliteli, kesintisiz ve sürekli enerji temini noktasında önemli bir çalışmaya imza atmayı planlıyor. Bu çerçevede söz konusu dönemde toplam yatırımın yüzde 60’ını Tokat kırsalına ayırarak 200 milyon liralık yatırım yapma
hedefimiz var” dedi.

ÇEDAŞ Genel Müdürü Akboğa, 2017-2023 arasında Tokat’a bağlı 552 köyde, 80 bin 500 direk, 820 trafo, 470 kilometre orta gerilim, 2 bin 350 kilometre de alçak gerilim hattını yenileyeceklerini, kırsal ve şehir merkezi olmak üzere toplamda 350 milyon lira harcama yapılacağını söyledi.

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ EN YÜKSEK BÖLGE

Toplantıda elektrik enerjisinin insan hayatının temel taşlarından biri olduğu bilinciyle yol aldıklarını anlatan Akboğa, bu amaçla kesinti, arıza ve sorunlara hızla müdahale ederek müşteri memnuniyetini en yüksek düzeye taşıdıklarını da dile getirdi. 2010 yılında üç kentte 49 bin 136 olan toplam arıza sayısının 2015 sonu itibarıyla 18 bin 569’a gerilediğine işaret eden Akboğa, “Alçak ve orta gerilimde arızaları yüzde 63 düşürdük. Arıza süreleri de 2010 yılına göre yüzde 81 oranında azaldı. Attığımız bu adımların sonuçları
bize Türkiye genelinde birincilik getirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun 2015 Elektrik Piyasası Gelişme Raporu’na göre Türkiye genelindeki 21 dağıtım bölgesi arasında, en az elektrik kesintisi yaşanan bölge olduk” diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2016 yılında yaptığı ‘Müşteri Memnuniyeti Anket Sonuçları’nda da tüketici sorunlarına en hızlı yanıt veren şirket olarak öne çıktıklarını söyleyen Akboğa, tüm bu pozitif sonuçlarda teknolojiye yapılan yatırımların büyük payı olduğuna işaret etti.

SCADA SİSTEMİNE 2017’DE 53 MERKEZ ENTEGRE EDİLECEK

Elektrik dağıtımında arızaları uzaktan izlemeyi ve hatları uzaktan beslemeyi mümkün kılan ve ‘Veri Toplama ve Uzaktan Kumanda Kontrolü’ olarak ifade edilen SCADA sisteminin 100 merkezi kapsadığını belirten Akboğa, 2017 yılında ise 33’ü şehir merkezi 20’si ise kırsal bölgelerde olmak üzere 53 merkezi daha SCADA sistemine entegre edeceklerini böylece bölgedeki şebeke hakimiyetini artıracaklarını söyledi.

PLANLI KESİNTİLER MOBİL TRAFO İLE BİTİYOR

Müşteri memnuniyetini en yüksek noktaya taşımak için mobil trafolar sayesinde planlı elektrik kesintisi çalışmalarına da son verdiklerini dile getiren Akboğa, “Sivas, Tokat ve Yozgat illerinde kullanılmak üzere 3 adet mobil trafoyu sistemimize kattık. Böylece olası kriz anında mobil trafolar kullanılarak elektrik kesintilerinin önüne geçilirken altyapı yatırımları sırasında planlı kesinti yapmadan enerjiyi sürekli verebiliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

ÖZELEŞTİRME SONRASI KAYIP-KAÇAK YÜZDE 55 AZALDI

ÇEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa, şirketin özelleştiği 2010 yılından bu yana yaptığı yatırımlar ve denetimler sonucunda kayıp-kaçak oranını Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) belirlediği hedefin altında bir seviyeye taşıdıklarını söyledi. EPDK tarafından elektrik dağıtım şirketlerine uygulama dönemleri için kayıp-kaçak hedef oranları belirlendiğini dile getiren Akboğa, “Hedef ve gerçekleşmeler doğrultusunda dağıtım şirketlerinin performansları ölçülmektedir. 2016 yılı şirketimiz için belirlenen hedef oran yüzde 7,93’tür. Şirketimiz ise hedef kayıp-kaçak oranını 5,97 olarak gerçekleştirmiştir. Özelleştirme dönemi ile kıyasladığımızda bölgemizde yüzde 55 seviyelerinde bir kayıp-kaçak iyileşmesi gerçekleştirilmiştir” şeklinde konuştu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)