BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemCazibe merkezi olarak Siirt----

Cazibe merkezi olarak Siirt

Cazibe merkezi olarak Siirt
21 Şubat 2017 - 10:36 www.finansgundem.com

Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, Siirt’in yatırım fırsatlarını anlatmak için İstanbul’da yapılan çalıştayı yazdı, Siirtli iş adamlarına seslendi…

Siirt; tarih, kültür ve medeniyetiyle kadim bir şehir. Ayrıca, jeopolitik bir konuma sahip. Tarihte ticaret yollarının kesişim noktasında bulunan şehir, günümüzde de Güneydoğu ve Doğu illerinin birçoğu ile Suriye, Irak ve İran’a oldukça yakın bir konumda bulunuyor.

Öte yandan, iklim ve tabiat koşulları bakımından tarım ve hayvancılık için son derece elverişli bir coğrafyaya sahip. Yeraltı ve yerüstü kaynaklar ile akarsular bakımından da oldukça zengin. Turizme uygun bir doğası var. Manevi açıdan da bereketli topraklar. Bunların yanı sıra, genç nüfus oranının yüksek ve insan kaynağının zengin olduğu bir il. Bu çerçevede, güvenlik riskinin olmadığını ve Siirt’in güvenli bir yer olduğunu da belirtmek gerekir.

Yatırım fırsatları

Siirt, maden kaynakları ve akarsulara yönelik yatırımlar için önemli fırsatlar sunuyor. Ayrıca, tarım ve hayvancılık ile tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi için önemli yatırım fırsatlarına sahip. Tekstil ve hazır giyim gibi emeğe dayalı veya hafif sanayi yatırımları için de oldukça elverişli bir il. Siirt’te yapılacak üretimi çevre illere satma ve yakın Ortadoğu ülkelerine ihraç etme imkânı da yüksek.

Çağrı ve veri merkezi gibi yatırımlar başta olmak bazı hizmet sektörü yatırımları için de elverişli koşullara sahip. Öte yandan, Siirt’in doğa, inanç ve mutfak turizmine yönelik yatırımlar için de uygun olduğunu belirtmeliyiz.

Uygun yatırım koşulları ve fırsatlarının yanı sıra, Siirt’teki yatırımlara devlet büyük teşvik veriyor. Hem 2012 yılında yürürlüğe giren Yatırım Teşvik Programı, hem de bu yılın başında yürürlüğe giren Cazibe Merkezleri Programı (CMP), Siirt’te yapılacak yatırımlara önemli ölçüde teşvik ve destek sağlıyor.

İstanbul çıkarması

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası, CMP kapsamında Siirt’e sağlanan destekleri ve Siirt’in yatırım fırsatlarını Marmara Bölgesi’ndeki Siirtli işadamlarına anlatmak amacıyla geçen cumartesi günü İstanbul’a çıkarma yaptı. Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu’nun ev sahipliğinde yapılan “Cazibe Merkezi Olarak Siirt ve Yatırım Fırsatları” başlıklı çalıştaya; Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, Siirt Milletvekili Prof. Dr. Yasin Aktay, Siirtli ünlü işadamları Ethem Sancak ve Nihat Özdemir başta olmak üzere çok sayıda işadamı, sanayici, siyasetçi ve bürokrat katıldı.

Oldukça verimli geçen çalıştayın çok önemli olduğunu düşünenlerdenim. Çalıştay ile bir yandan işadamları yatırım fırsatları ve sağlanan destekler konusunda bilgilendirildi, diğer yandan da bu tür girişimlerin bir sinerji yaratarak Siirt’in ekonomik kalkınmasına giden süreci başlatmasının ilk adımı atıldı.

Fedakârlık zamanı

Bu noktada; Siirtli işadamlarına büyük iş düştüğünü, ellerini taşın altına koymalarının tam zamanı olduğunu söylemeliyiz. Siirtli işadamları Siirt’in ekonomik kalkınmasını sağlayacak sermaye, girişimcilik bilgisi ve ruhu ile cesarete fazlasıyla sahipler. Bu çerçevede, çok ortaklı büyük sanayi yatırımlarının da bir model olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Ayrıca, Siirt Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde “Siirt Yatırım ve Kalkınma Vakfı” kurulmalı. Vâkıfa, Siirt dışında faaliyetleri olan Siirtli işadamlarının da katılımı mutlaka sağlanmalı. Böyle bir girişimin, Siirtli işadamları arasında bir sinerjinin oluşmasına katkı sağlayacağı söylenebilir. 

Öte yandan, Siirtlilerin yeniden atamasını bekledikleri Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman’dan da, üniversite bünyesinde bir “KOBİ Araştırma ve Uygulama Merkezi” kurması isteniliyor. Söz konusu merkez, hem yatırım hem de faaliyet aşamasında yatırımcılara her konuda danışmanlık hizmeti vermeli ve yol göstermeli.

Siirt’in ekonomik kalkınmasına giden sürecin yakında başlaması ümidiyle çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese bir Siirtli olarak teşekkür etmek isterim.

Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MEHMET YUSUF BALIK22 Şubat 2017 08:13

    Siirt Yatırım Vakfının kurulması çok kıymetli bir fikir. Bu fikir sahiplenilerek devamı getirilmelidir. Güçlü şehirlerin lobi faaliyetlerini sürdürmeleri için bir sivil harekete dönüşmeleri gerekiyor