BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCanikli: Bankacılık sistemimiz sağlam, köpük yok----

Canikli: Bankacılık sistemimiz sağlam, köpük yok

Canikli: Bankacılık sistemimiz sağlam, köpük yok
27 Mart 2017 - 03:26 www.finansgundem.com

Başbakan Yardımcısı Canikli, Türkiye bankacılık sisteminin sağlam olduğunu söyleyerek "Köpük yok, sanal hiçbir şey yok" dedi

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Fenerbahçe Devlet Demiryolları Sosyal Tesislerinde, Kadıköy gümrükçü ve mali müşavirleri ile bir araya geldi.

Canikli burada yaptığı konuşmada, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik saldırılarının onda birinin başka bir ülkeye yapılması halinde o ülkenin ekonomisindeki bütün makro dengelerin bozulacağını dile getirerek, kredi derecelendirme kuruluşlarının kredibilitelerinin kalmadığını ifade etti.

Fitch'in Türkiye ile ilgili değerlendirmesini 28 Ocak'ta açıklayacağını söylediğini hatırlatan Canikli, ancak bu tarihten 8-10 gün önce piyasaların negatif olduğu bir ortamda Avrupa Konseyi'nin Türk bankacılık sisteminin yönetim ve denetim içeriğinin AB müktesebatına uyumlu olduğuna dair bir karar verdiğini söyledi.

Canikli, piyasaların bu haberi çok sevdiğini, o gün TL'nin değer kaybının durduğuna işaret ederek, "Bundan yaklaşık 1,5 saat sonra da Londra'dan Fitch adına bir açıklama yapıldı. Açıklama şu; 'Biz 28 Ocak'ta notumuzu açıklayacağımızı ilan etmiştik. O, büyük ihtimalle notun indirilmesi şeklinde olacak'. Bu açıklamadan sonra piyasanın yönü tekrar negatife döndü." dedi.

Bir kredi derecelendirme kuruluşunun ilk defa herhangi bir ülke ile ilgili notu ilan edeceği tarihten önce, nota yönelik bir açıklama yaptığını belirten Canikli, şöyle devam etti:

"Piyasalar biraz olumluya döndü ya… Avrupa Konseyi'nin bankacılık sektörümüzle ilgili yapısını tescil eden açıklaması piyasayı olumlu hale getirince, tekrar algıyı bozmak için o açıklamayı yaptı. 28 Ocak'ta da son vuruşu yapacaklardı. O günkü değerlendirmelere bakın. 28 Ocak'tan önceki yorumları bakın, dolar 4 lira, 5 lira, 6 lira, 7 liraya kadar çıkacak yorumları yapıldı. Bu saldırıları ortadan kaldırmak için çok yoğun bir şekilde çalıştık. Biz de bir yol bulduk. Bir silah ama çok güçlü bir silah. Ama çok sınırlı mermisi var. O yüzden onların açıklama yapacağı 28 Ocak'ı bekledik. Fitch açıklamayı cuma günü gece 23.00'te yaptı. Piyasalara yansıması, pazar gecesi Asya piyasalarına oldu. TL bir anda değer kaybetmeye başladı ve dolar karşısında 3,94'e kadar çıktı. Fakat son anda bir şey oldu ve önce sakinleşti. Sonra da TL değer kazanmaya başladı. Ertesi gün Türkiye piyasalarında TL'nin değer kazanması devam etti ve o tarihten bugüne sakinleşti. 28 Ocak'tan bu yana yüzde 7,30 değer kazandı. Dalga boyu da küçüldü. Dolar/TL sığ bir alanda, küçük bir dalga boyunda istikrara kavuşmuş durumda. Ondan sonra, 'Ne oldu?' diye şaşkınlığa uğradılar ve hala da şaşkınlıkları devam ediyor. Onu çözemiyorlar, çözemezler, çözemeyecekler de."

"Köpük yok, sanal hiçbir şey yok"

Dünyanın en güçlü bankacılık sisteminin Türkiye'de olduğunu ifade eden Canikli, Amerika'da reel sektörle finansal sektör arasındaki ilişkinin 1'e 9 olduğunu dile getirerek, "Yani bir birim mal ve hizmet üretimi karşılığında çıkartılan menkul kıymet ve türevleştirilerek üretilen toplam finansal varlıkların değeri 9. Yani 1 varlığa hizmet, 9 varlıkla temsil ediliyor. Bu, bazı ülkelerde 12'ye kadar çıkıyor." dedi.

Bu ülkelerdeki bankaların aktiflerinin de bu şekilde varlıklarla dolu olduğunu, Türkiye ekonomisinde bu oranının 1'e 1 olduğunu aktaran Canikli, "Ve bankaların aktifleri de bu 1'e 1'lerle dolu. Yani sağlam, köpük yok, sanal hiçbir şey yok. Türk bankalarının aktiflerinde şişirilmiş hiçbir şey yok. O nedenle güçlü, o nedenle karşı koyuyor." dedi.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)