BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringÇağdaş Faktoring'den bir ilk----

Çağdaş Faktoring'den bir ilk

Çağdaş Faktoring'den bir ilk
25 Mayıs 2013 - 15:26 www.finansgundem.com

Çağdaş Faktoring, İş Yatırım ve Atradius, garantili menkul kıymet ihracı gerçekleştiriyor

Çağdaş Fatoring, İş Yatırım ve dünyanın en büyük kredi sigorta şirketlerinden Atradius, Türk sermaye piyasasında bir ilki gerçekleştirerek sigortalı Varlık Teminatlı Menkul Kıymet (VTMK) ihraç edecek.
Çağdaş Faktoring, nitelikli yatırımcılara, 28 Mayıs 2013 tarihinde 40 milyon TL tutarında Varlık Teminatlı Menkul Kıymet (VTMK) satışı gerçekleştiriyor. Bu, Faktoring sektöründe ilk VTMK işlemi olurken, Türkiye’de de ilk sigortalı VTMK işlemi olacak.
Birim nominal değeri 1 TL, vade süresi 2 yıl olan VTMK ihracı, İş Yatırım Menkul Değerler’in aracılığında, Elit Bağımsız Denetim şirketinin teminat sorumluluğunda gerçekleştiriliyor. 3 ayda bir değişken kupon ödemeli ihracın vade başlangıç ve takas tarihi 30 Mayıs 2013, vade sonu tarihi de 28 Mayıs 2015 olarak belirlendi. Kotasyon BİST kot dışı pazarda işlem görecek.
VTMK ihracı kapsamında Çağdaş Faktoring ve merkezi Hollanda Amsterdam’da bulunan Atradius Credit Insurance’nin Türkiye şubesi arasında iflas ve temerrüt teminatlarını içeren sigorta sözleşmesi imzalandı. Böylece Çağdaş Faktoring’in faktoring alacaklarına ilişkin fatura borçluları belli bir limit kapsamında sigortalanmış oldu. Fatura borçlusunun temerrüdü durumunda sigortalanmış alacağa ilişkin sigorta şirketinin ödeyeceği tutar azami 180 günde şirkete ödenecek.
Yatırımcılar açısından en güvenilir enstrüman
Çağdaş Faktoring Genel Müdürü Cevdet Aksu, Türkiye’de ilk kez sigorta şemsiyesi altında yapılacak VTMK ihracının, bundan sonra yatırımcıların ‘paramı kaybeder miyim?’ korkusuna en iyi cevap olduğunu belirtti. Aksu, “Aslında yatırımcılar açısından da en güvenilir enstrüman artık bu tip işlemler olacak. Öte yandan, dünyanın ilk 3 sigorta şirketinden biri olan Atradius ile Türkiye’nin en büyük aracı kurumu İş Yatırım’ın böyle bir yapının ana ortakları olması da bu ürünün ne kadar gelecek vadettiğinin kanıtıdır. Ürünün sermaye piyasasına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Bu işlemde teminat varlıkları oluşturan faktoring alacaklarına ilişkin fatura borçlularının ödemelerinin sigortalandığını söyleyen Aksu, “VTMK itfa edilinceye kadar teminat varlıklar ihraççının yönetiminin veya denetiminin kamu kurumlarına devredilmesi halinde dahi teminat amacı dışında tasarruf edilemez, rehnedilemez, teminat gösterilemez, kamu alacaklarının tahsili amacı da dahil olmak üzere haczedilemez, iflas masasına dahil edilemez, ayrıca bunlar hakkında ihtiyati tedbir kararı verilemez” şeklinde konuştu. Aksu, yıl sonuna kadar toplam 100 milyon TL ihraç yapmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
Bu enstrüman Türk yatırımcısına uygun
İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral da “Bu enstrüman Türk yatırımcısının ‘riskten korunma’ isteğine oldukça uygun” dedi. Nitelikli yatırımcıya satılacak bu ihraca yerli yabancı fon şirketleri, emeklilik fonları, aracı kurum ve bankalar, sigorta şirketleri, portföy yönetim şirketleri ile en az 1 milyon lira veya muadili sermaye piyasası aracına sahip olan yatırımcıların katılabileceğini söyleyen Aral, “Bugün itibariyle yatırımcı iki yıllık tahvile yatırım yaptığında bileşik faizle yıllık yüzde 5,30 getiri elde ederken, bu enstrümanla buna ilaveten yüzde 3 ile yüzde 4 getiri sağlamış oluyor” diye konuştu.
Atradius Ülke Müdürü Taner Işık ise kredi sigortası ile ticari faaliyetlerinde vadeli satış yapan bir şirketin, vadesinde alacağını tahsil edememe riskini sigortaladıklarını belirtti. Dünyada bu işi yapan ilk 3 şirket arasında yer aldıklarını ifade eden Taner, Türkiye’de 2007 yılında faaliyete başladıklarını anlattı. Bu sistemi Türkiye’de daha önce yabancı sermayeli şirketler çokça kullanırken, Çek Kanunu’nun ardından şimdi her iş alanından firmaya hizmet verdiklerini söyleyen Işık, “Kredi sigorta şirketi ile faktoring şirketlerinin ortak iş yapması Avrupa’da ve dünyada sıklıkla görülür ancak Türkiye’de bunun örneğine pek rastlandığı söylenemez. Çağdaş Faktoring ile gerçekleştirdiğimiz bu işbirliği faktoring piyasasında bir ilk olan ve çok ses getiren faydalı bir işlem oldu. Bunun bir parçası olmaktan son derece mutluyuz” dedi.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)