BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBrezilya yine karışıyor!----

Brezilya yine karışıyor!

Brezilya yine karışıyor!
24 Nisan 2017 - 08:59 www.finansgundem.com

Brezilya ekonomisi toparlanmaya başlamışken Anayasa Mahkemesi'nin kararı ekonomiyi derinden etkileyebilir

Brezilya'da Anayasa Mahkemesi, uzun zamandır sürdürdüğü soruşturmayı sonuçlandırdı ve bürokratların bir kısmına görevden el çektirdi.

Akşam Gazetesi yazarı Deniz Gökçe konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Latin Amerika çok ilginç bir bölge. Venezuela zaten çok kötü bir durumda. Brezilya ise, tam ekonomiyi toparladı, ülke yeniden büyümeye başladı, işler yoluna girdi denirken, birdenbire devreye ülkenin Anayasa Mahkemesi girdi!

ABD medyasında Wall Street Journal Brezilya'nın son durumunu kısa bir süre önce aktarmıştı. Anayasa Mahkemesi ülkenin bakanlarının üçte birini ve de en üst düzey siyasetçilerinin önemli bir kısmını, rüşvet nedeni ile hukuka teslim ederken, Latin Amerika’nın en büyük ekonomisini canlandırmaya uğraşan Başkan Michael Temer de eli kolu bağlanmış ve de sanki duvara çarpmış gibi oldu.

Geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi yargıçlarından Edson Fachin’e, Brezilya'nın en önemli hukuk kurumu olan Anayasa Mahkemesi'nce uzun zamandır incelenen sekiz Bakanı, Parlamentonun her iki kanadının lider yöneticilerini ve de 50 kadar senatörü ve Federal görevliyi gözaltına alma ve soruşturma görevi verilmişti.

Zaten, kısa adı Petrobras olan ülkenin dev boyuttaki kamu petrol şirketinin ,son üç yılda nerede ise 100 kadar kişinin tevkif edilmesine neden olduğu, ülkenin en etkili iş insanlarının ve tüm partilerinin siyasetçilerinin, rüşvet ve şike nedeniyle hukuka teslim edildiği biliniyordu.

Son günlerde de, ülkenin başındaki Michael Temer iflasa oldukça yakın olan kamu emeklilik sisteminin dev sorunlarını çözmek için boğuşurken, bir de Petrobras şirketiyle ilgili yaygın hukuk mücadelesi, ilaveten gündeme gelmişti.

Bu durumda ülkede kargaşa, zaten yapılmaya zorla çalışılan reformların yapılamamasına kadar da gidebilirdi. Başkan Temer emeklilik sisteminde emekli olabilmek için 65 yıldan önce izin vermeyen bir değişikliği, siyasete kabul ettirmekle uğraşıyor. Başka bir şekilde ülkenin dev bütçe açığını ve de bir türlü kontrol altına alınamayan resesyonunu ortadan kaldırmak mümkün olamayacaktı.

Rüşvet konusu ile ilgili olarak ortaya çıkan sorunlar da eklenince , ülkede reform yapmaya artık başlanması gerektiği zaten söylenmeye başlamıştı.Başkan şimdi daha büyük hızla ekonomik reform yaratması gerektiğini biliyordu, ama sorunlar da çok büyüktü.

Hukuka teslim edilen bakanlar arasında Başkan Temer’in baş yardımcısı Eliseu Padilha ve de Başkanlık Genel Sekreteri Wellington Moreira Franco da vardı. Ticaret Bakanı, Dışişleri Bakanı ve de Tarım Bakanı da Anayasa Mahkemesinde sorgulanan ve göz altına alınan bakanlar arasında idi.

Bütün bu mahkemelik olmalar , göz altına alınmalar , Odebrecht adlı ülkenin en büyük özel inşaat şirketinin, 70 adet, hâlâ çalışan veya bir kısmı da daha önceden çalışıp ayrılmış elemanlarının, Petrobras ile ilgili rüşvet işine kamu yetkililerini karıştırmış olmasından kaynaklanıyor !

Bakalım Brezilya'nın rüşvet davası sonunda nereye kadar gidecek!

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Böyle adaletin ........24 Nisan 2017 22:57

    Siyasiler ceplerini dolduruyor sonrada açığı kapatmak icin emeklilik yasini 65 cikartiyorlar bir ulkede hırsızlık varsa o ülkede millet ancak mezarda emekli olur

  • FARK!!!24 Nisan 2017 15:32

    "Anayasa Mahkemesi ülkenin bakanlarının üçte birini ve de en üst düzey siyasetçilerinin önemli bir kısmını, rüşvet nedeni ile hukuka teslim etmiş.." Onlar da gelişen ülkeler statüsünde biz de!!