BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsada satış baskısı sürebilir----

Borsada satış baskısı sürebilir

Borsada satış baskısı sürebilir
26 Kasım 2017 - 07:14 www.finansgundem.com

BIST 100 Endeksi’nde satış baskısı devam ediyor. Endekste yükseliş yönündeki ataklar sınırlı kalırken, satış ağırlıklı seyir sürüyor. Kısa vadede 104.200 seviyesinin altında zayıflama belirginleşebilir.

Piyasalarda belirsizliğin yaşanması, nakde geçmek ve güvenli limanlara sığınmak isteyenlerin sayısını artırıyor. Öngörülebilirliğin olmaması Dolar/TL, euro/TL ve gram altında yeni zirveler kırılırken BIST 100 Endeksi 100 binin üzerinde yatay hareketin yaşanmasına neden oluyor.

Almanya’ya ilişkin siyasi endişelerin bir miktar azalması ile euro/dolar paritesi son altı haftanın en yüksek seviyesi 1.1875 seviyesine yükseldi. Dolar/TL kuru tarihi zirvesine yakın bir seyirle 3,9553 seviyesinde bulunuyor. Euro/TL ise yeni rekor kırarak 3,72’lere tırmanırken gram altın 163 lirayla zirveye yakın seyrediyor.

Rapor baskısı sürüyor

Brent petrolün varil fiyatı ise 63,86 dolar seviyesinde. Brent petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve ortaklarının 30 Kasım’da Viyana’da gerçekleştirilecek toplantıda üretim kısıntısı anlaşmasını uzatabileceğine ilişkin işaretlerle birlikte, 2015 yılının ortalarından bu yana ilk kez varil başına 63 doların üzerinde kapandı.

Fiyatlar, kasım ayında yüzde 4’ün üzerinde değer kazandı ve üst üste beşinci ayını da kazançla geçirmeye yöneldi.

Yabancı raporların piyasalar üzerindeki baskısı devam ediyor. Standard and Poor’s (S&P) Türkiye’yi dünyanın en kırılgan beş ülkesi arasında göstermesi, JP Morgan’ın Türk lirasında “ağırlığı azalt” tavsiyesi, İsviçre’nin en büyük bankası UBS’in Türk varlıklarında benzer şekilde “ağırlığı azalt” tavsiyesinin ardından kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in açıklamaları piyasalarda tansiyonu arttırdı.

Son haftaya dikkat...

Fitch Ratings’in, ABD’deki Zarrab davasına ilişkin yürütülen soruşturmanın Türk bankalarını negatif not baskısı altında bırakabileceği uyarısında bulunması hisse senetlerinde satışı getirirken kurlardaki artışı güçlendirdi.

BIST 100 Endeksi’nde satış baskısı devam ediyor. Endekste yükseliş yönündeki ataklar sınırlı kalırken, satış ağırlıklı seyir sürüyor. Kısa vadede 104.200 seviyesinin altında zayıflama belirginleşebilir.

Böylesi bir durumda Endeks, 101.200 seviyesindeki desteğine gerileyebilir. Öte yandan endeksin yeniden 105.000 seviyesinin üzerine çıkması ve 108.000 direncinde zorlanması hacimle desteklenmedikçe teknik görünümde iyileşme olmayacağından satış baskısının devamı gündeme gelecektir

Daha uzun vadeli iyimserlik için ise tekrar 110 bin seviyesinin yukarı yönlü geçildiği gözlenmeli. Yabancıların endeksin gerilemelerinde alıcılı olmaya başladıkları gözleniyor. 17 Kasım haftasında yabancılar hisse senetleri piyasasında nette 99 milyon dolar tutarında alıcılı oldular.

Sert dalgalar ‘geçici’ olur

Fitch Ratings, ABD’deki soruşturmanın bankaların itibarını olumsuz etkilemesinin, bankaların piyasaya erişimlerini azaltması ve büyük cezalar karşısında devlet tarafından desteklenmemesi karşısında bankaların negatif not baskısı ile karşı karşıya kalabileceklerini, ifade etti. Kurum, büyük bankalar için not artırımına gidilmesinin, öngörülebilir gelecekte mümkün görülmediğini ifade etti.

Borsada ise BIST Banka Endeksi, Fitch’in açıklamalarının da etkisiyle haftayı yüzde 5,19 oranındaki değer kaybıyla 151.924 seviyesinden tamamladı. Akbank hisseleri bir haftada yüzde 7,22 oranında değer kaybederken Yapı ve Kredi Bankası yüzde 7,05, Halkbank ise yüzde 6,31 değer kaybetti. Zarrab davasına ilişkin gelişmeler banka sektörü üzerinde baskı yaratmaya devam edebilir. Hisse senetlerinde yaşanabilecek sert dalgaların geçici olduğu ise unutulmamalı.

Dolar zirve noktasında

Reel kur endeksi, ocak ayında Merkez Bankası’nın müdahale ettiği seviyelere geriledi.

Bu nedenle artık kritik eşiklerdeyiz.

Dolar/TL için bu seviyeler zirve olarak kalabilir. Kur Merkez’in bağımsızlığı yönündeki açıklama sonrası 3.90’a geriledi ancak tutunamadı.

Dolar/TL kuru haftayı 3,9553 seviyesinden tamamladı.

Dolar kurunda zirve seviyesi 4,04. Bu seviyelere doğru her atakta satış baskısı artacaktır.

Parite tırmanışta ‘Amerika’ zirvede

ABD hisseleri, Şükran Günü tatilinin ardından “Black Friday” gününde yükseldi. ABD piyasaları, Black Friday dolayısıyla yarım gün işleme açık kaldı. S&P 500 Endeksi, teknoloji grubunun en iyi performansı gösteren sektör olmasıyla birlikte yüzde 0,2 yükselerek 2.602,42’ye çıktı ve ilk kez 2.600 puanın üzerinden kapandı.

Nasdaq Bileşik Endeksi, Amazon hisselerinin 2,6 yükselişiyle rekor seviyeye ulaşmasıyla gün içi ve kapanış rekorları kırdı. Dow Jones Endeksi ise 31,81 puanlık bir yükselişle 23.557,99’a ulaştı ve kapanış rekoruna yakın bir seviyeden günü tamamladı.

Zeynep Aktaş - Milliyet

* SAYFADA YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ26 Kasım 2017 11:23

    BORSA AZILI VURGUNCU PATRONLARIN KONTROLUNDEN KURTARILMALI AÇIKÇA BU VURGUNCU ŞİRKETLERE KAYUMMA AKTARILMALIDA BUDA ÇOK ZOR AKSİ HALDE BU VURGUN GÜN BE GÜN ARTIP KÜÇÜK YATIRIMCI BİTECEKDİR.

  • Zühtü26 Kasım 2017 11:17

    Aynen emlak konut için heryer kritik seviyedir. Her seviyeden düşer.

  • Ferat26 Kasım 2017 09:10

    Emlak konut düşer

  • Otorite26 Kasım 2017 08:12

    Dunya borsaları çok iyi Bist bu dalgayı gecikmelide olsa yakalamalı

  • ismail26 Kasım 2017 11:41

    hayat herşeye rağmen güzel.. dünyada ve denizde her zaman dalgalanmalar olacaktır. bize düşen bu dalgalanmalar karşısında uygun yer ve zamanda pozisyon almaktır..:)