BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaO şirketlerin satışları yüzde 37, kârları yüzde 54 arttı----

O şirketlerin satışları yüzde 37, kârları yüzde 54 arttı

O şirketlerin satışları yüzde 37, kârları yüzde 54 arttı
14 Mayıs 2017 - 08:02 www.finansgundem.com

2017’nin ilk çeyrek analizine göre borsada işlem gören imalat sanayi sektöründeki 161 şirketin satışları yüzde 37, kârları ise yüzde 54 arttı. 2016 ile kıyaslandığında bu rakamlar ciddi sıçramaya işaret ediyor

Borsa şirketleri 2017 yılına güçlü başladı. İmalat sanayinde işlem gören 161 şirketin yüzde 66’sı kâr elde ederken toplam satışlar yüzde 37 arttı. Kâr artış oranı ise yüzde 54’e çıktı. Bir önceki yıl sadece yüzde 9 artan satışlar, 2017’nin üç aylık döneminde ciddi bir sıçrama yaşadı. Bu gelişme şirketlerin hem esas faaliyet kârlılığını hem de net kârlılığı olumlu yönde destekledi. 

2016 yılı hem dünyada hem de Türkiye’de belirsizliklerin yoğun olduğu bir yıldı. Terör olayları varlığını sürdürdü, temmuz ayında darbe girişimi yaşandı, ardından yurt çapında OHAL ilan edildi. Yurtdışındaki en önemli gelişme ise İngiltere’nin Brexit kararı oldu. İtalya’daki referandum ve ABD’de Trump’ın Obama’nın yerine koltuğa oturması 2016’nın öne çıkan gelişmeleriydi. Bu ortam para piyasalarında yüksek volatiliteye neden olurken, turizm ve ulaştırma sektöründe daralmaya neden oldu. Buna bağlı olarak taş ve toprak sektöründe de kârlılıklar geriledi. İletişim, bilişim, tekstil yine kârlılıkların düştüğü sektörler arasında yer aldı. İlk çeyrekte bankalar yüksek bir performans göstererek kârlılıklarını yüzde 65 oranında artırdı. En yüksek kâr artışıysa hizmet sektörü, metal ana, petrol ve kimya sektörlerinde gözlendi. İmalat sanayinde ise kârlılıklar yüzde 54 oranında yükseldi.

Büyükler arayı açtı

Borsa şirketlerinde kâr artışında sigorta ve hizmet sektörü önde koşarken metal ana, kimya, petrol ve plastik, teknoloji, holding yatırım, banka ve imalat sanayi sektörlerinde karlar yüzde 50’nin üzerinde artış gösterdi İmalat sanayinde en yüksek kârı 902 milyon TL ile Ereğli Demir Çelik gerçekleştirdi. Şirketin satışları yüzde 62 yükselirken kârlılığı yüzde 450 arttı. Tüpraş 869 milyon TL kar açıkladı. Şirketin kar artışı yüzde 1001, satış artışı ise yüzde 99 oldu. Tüpraş için analistlerin kâr beklentisi 685 milyon TL idi. Şirketin beklenenin üzerinde bir faaliyet performansı göstermesi beraberinde kârın da tahminlerin üzerinde gerçekleşmesine olanak tanıdı. Sadece Tüpraş’ta değil, Petkim, Aygaz, Arçelik gibi Türkiye’nin en büyük firmalarında beklentilerin üzerine çıkan kârlar açıklandı. Petkim’in karlılığının artmasında özellikle gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanan petrokimya talebi ve düşük seyreden petrol fiyatlarının etkili olduğu gözleniyor. Beyaz eşya sektöründe vergi indirimlerinin talebi öne çekmesi, şirketlerin bir önceki yıl düşük kalan satış artışlarının canlanması kârlılığın yükselmesinde etkili oldu.

3 alan olumsuz etkilendi

2017 yılının üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre en fazla olumsuz etkilenen sektörlerin başında ticaret, turizm, ulaştırma, gıda ve taş, toprak şirketleri gelmekte. Turist sayısındaki azalma sektörü olumsuz etkilerken kârların da düşmesine neden oldu. Turist sayısındaki gerilemeye bağlı olarak ulaştırma sektörünün de olumsuz etkilendiği görülüyor. Rusya ve AB ülkeleriyle gerilen ilişkiler, Türkiye’nin riskli ülke olarak görülmesi ve mevsimselliğin etkisiyle 2017’nin ilk çeyreğinin zararla kapatılmasına neden oldu.

Otel rezervasyon sitesi booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerine mahkeme kararıyla durdurma kararı verilmesi, Airbnb için de kapatılma söylentilerinin sürmesi sektörü olumsuz etkileyen gelişmeler arasında yer alıyor. Teknolojinin kolaylıklarından yararlananlar şehir otellerinde rezervasyonların önemli oranda bu portallar üzerinden gerçekleştiriyor.

Sporcu - sanatçı yatırım atağında

Yüksek gelirleri ile gündeme gelen sanatçı ve futbolcular artık paralarını lüks yaşamın simgesi olan arabalar, villalar ya da gece hayatında eritmiyor. Kazançlarını portföy şirketlerinin profesyonel yönetimine teslim ederken birikimlerini büyütüyorlar.

Yapılan istatistik çalışmalarına göre hayatlarının zirvesine milyoner olarak tırmanan her beş futbolcudan üçü en geç beş yıl içerisinde iflas ediyor. Bunu fark eden portföy yönetim şirketleri de sanatçı ve futbolcuları yakın takibe almış görünüyor. İstanbul Portföy de bu kurumlardan birisi.

Şirket, sanatçı ve futbolcuları ulaşılacak hedef müşteri grubu arasında değerlendirirken hem kazandığını hem de kazandırdığını, söylüyor. 2012 yılında sadece 20 milyon TL’lik bir fon büyüklüğüne sahip olan şirket, Aralık 2016’da Ashmore Portföy’ün yüzde 100 hissesini satın alırken yönettiği tomlam fon büyüklüğü de 1 milyar TL’yi aştı.

2017’ye gelindiğinde ise konsolide fon büyüklüğünü 1,7 milyar TL’ye çıkardı. Şirketin Genel Müdürü Burak Üstay ise bu yılsonunda 2 milyar TL’ye ulaşabileceklerini öngörüyor.

Kamuoyunun çok yakından tanıdığı birçok ünlünün portföyüne yön verdiklerini söyleyen Burak Üstay, sanatçı ve sporcuların en büyük sıkıntısının günlük koşuşturmaca içerisinde birikimlerini verilen yanlış kararlarla eritmeleri olduğunu söylüyor. Üstay, yurt dışında da benzeri bir sorunun olduğuna dikkat çekiyor.

Profesyonel sporcuların yurtdışında yüzde 75’inin emekli olduğunda tüm paralarını kaybettiğini, yurt içerisinde ise bu oranın yüzde 80’e çıktığını, söylüyor. İstatistikler profesyonel futbolcu ve sanatçıların birikimlerini yönlendirme noktasında zorlandığını gösteriyor. Üstay ise parlak dönemlerinde kazanan sanatçı ve sporcuların bu birikimlerini iyi değerlendirmeleri halinde emeklilik dönemlerinde de pekâlâ standartlarını koruyabileceklerini, söylüyor. (Zeynep Aktaş / Milliyet)

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)