BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBİST 100 bu seviyeye tutunabilecek mi----

BİST 100 bu seviyeye tutunabilecek mi

BİST 100 bu seviyeye tutunabilecek mi
26 Kasım 2017 - 07:34 www.finansgundem.com

Piyasalardaki sıkıntılı süreç devam ediyor. Gündem daha çok ABD’deki davaya kaymış durumda. 27 Kasım’da jüri seçimi, 4 Aralık’ta ise davanın başlaması bekleniyor. Gelecek karar konusunda belirsizlik olduğu için piyasalar gardını almakta zorlanıyor.

Son günlerde piyasaların gözü kulağı ABD’deki davada. Türkiye’ye yabancı yatırımcı bakışında da bunun izlerini görmek mümkün. Türkiye CDS’lerindeki (risk primi) yükseliş, Fitch’in Türk bankaları ceza alırsa kredi notunun düşeceği uyarısı, yatırım bankası JP Morgan’ın 2018 görünüm raporunda TL için ağırlığını azalt tavsiyesi gibi bazı işaretler mevcut. Dalgalı havalarda döviz kurları piyasaların seyri açısından referans işlevi görüyor. Kur yükselişi sonuç. Döviz kurlarındaki yükselişin beslendiği nedenleri ortadan kaldırmadan sonucun değişmesini beklemek fazlaca iyimserlik olur. ABD’deki dava dışında cari açık, yüksek enflasyon gibi başkaca bazı nedenleri saymak mümkün. Ancak para politikasıyla ekonomi politikası arasındaki uyumsuzluk sanki daha önemli bir paya sahip.

DİZGİNLEMEYE ÇALIŞIYOR

Ekonomi yönetimi 250 milyar TL’yi bulan kredi garanti fonu (KGF) teşvikiyle ekonomide büyümeyi tercih ederken merkez bankası sıkı para politikasıyla döviz kurlarını ve enflasyonu dizginlemeye çalışıyor. Bir yandan ısıtılmaya diğer yandan soğutulmaya çalışılan bir yapı var sanki. Temel ekonomi politikası ve para politikalarına uyum açısından ABD Merkez Bankası (Fed) uygulamaları bu açıdan iyi bir örnek sayılabilir. 2008 küresel krizinde ekonomi küçülünce, Fed faiz oranlarını sıfıra çekip piyasaya bolca nakit verdi. Uygulanan politika sonuç verip ekonomide büyüme, işsizlikte düşüş gibi sonuçlar ortaya çıkınca da aylar öncesinden verilen mesajlarla piyasayı hazırlayarak faiz artırıp bilanço küçültme, piyasadan para çekme kararları alındı. Merkez bankasının Faiz silahını çekmekte tereddütlerinin yanı sıra dövize satış yönlü müdahale için rezervlerin çok da rahat olmadığı malum. Hareket alanı çok da geniş olmayan Merkez Bankası, TL uzlaşmalı döviz satış ihaleleri ve bankaları geç likidite penceresi faizine yönlendirip örtülü faiz artırımı gibi operasyonlar deniyor. Bunların etkileri ise sınırlı.

SONUÇLAR İYİ OLMADI

14 Aralık’taki Merkez Bankası toplantısı ve faiz kararı bu açıdan önemli. Piyasada faiz artışı yönündeki beklentiler hafiften dillendirilmeye başladı. Enflasyonu düşürmeden faiz düşürme gibi ekonominin doğal işleyişine aykırı uygulamalar 90’lı yıllarda denendi, sonuçları hiç de iyi olmadı. Öncelik ekonomi yönetiminin de vurgu yaptığı üzere enflasyonun aşağı çekilmesinde. Bu noktada kur mu, faiz mi ikilemi tekrar öne çıkıyor haliyle. İkisi de maliyet, ikisi de finansman gideri. Diğer yandan merkez bankasının güven ve bağımsızlığı tartışma konusu haline gelmeye başladığı noktada Cumhurbaşkanlığı ekonomi danışmanlarından Cemil Ertem’in merkez bankasının karar almada bağımsızlığına vurgu yapan açıklamaları önemliydi. Ertem’in açıklamalarına ilk tepkiyi döviz kurları verdi, dolar/TL kısa süreli de olsa 3.90 seviyesine geri çekildi. Almanya’da güçlü gelen son ekonomik verilerle birlikte seçim sonrası hükümet kurma çabalarının sürüyor olması Euro’ya güç kazandırırken bu durum iç piyasalarda Euro/TL kuruna da yansıdı. Fed tutanaklarında enflasyon endişesine bağlı olarak faiz artış hızının yavaşlayacağı varsayımı ile dolar zayıfladı. Dışarıda doların değer kaybına rağmen altının ons/dolar fiyatı yatay seyrederken içeride gram/TL fiyatı ise kur etkisiyle yükselişini sürdürüyor. Her ne kadar belli ölçüde olumsuz fiyatlanma yapılsa da siyasi görünümdeki ABD’deki dava sonuçlanıncaya kadar piyasalar üzerinde baskı sürecek, gibi görünüyor.

BORSA TUTUNMA ÇABASINDA

Borsada düşüş trendiyle birlikte destek noktalarında tutunma çabası sürüyor. İlk destek 103.000 olarak görülüyor. Bu seviye aynı zamanda çıkış trend desteği olması açısından önemli. Sonraki destekler 100.000-99.000 seviyelerinde. Olası tepki alımlarının ilk direnci ise 107.000 seviyesinde bulunuyor. Olası tepki çıkışının devamı için bu seviyenin geçilmesi gerekecek. Destek noktalarında tepki alımları görülse de satış baskısı sürebilir.

DOLAR/TL KURU ÇIKIŞ TRENDİNDE

Dolar/TL kurunda çıkış trendi devam ediyor. 3.87 ilk destek olarak görülürken bu seviyenin üzerinde çıkış trendi korunacak. Sonraki destekler 3.84-3.80 seviyelerinde. Yukarı yönlü hareketlenmeler ise 3.98-4.02 ve 4.10 direnç noktaları. Direnç seviyelerinde görülen satış denemelerine rağmen çıkış hareketi gücünü koruyor.

Zeynel Balcı - Hürriyet

* SAYFADA YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR. YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tekin27 Kasım 2017 09:53

    Ülkenin durumu çok kötü. Dolar 5 lira borsa 90 bin lira mümkündür

  • hayırlısı26 Kasım 2017 22:36

    piyasa testere gibi tutunmalı ama para çiziyor grafiği

  • KILIÇ26 Kasım 2017 14:48

    DOLARIN DÜŞÜŞÜ HIZLA DEVAM ETMELİ İHRACATÇI ETKİLENİR DEYİP YAYGARA ÇIKARAN SÖZDE KENDİNİ EKENOMİST GÖRENLER TL NİN İTİBARINI DÜŞÜNMELİ AKSİ HALDE HER GÜN ZAMLA UYANIRIZ VE ÇÖKÜŞE GİDERİZ .