BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinBirbuçuk yıl içinde 30 milyar doları eridi----

Birbuçuk yıl içinde 30 milyar doları eridi

Birbuçuk yıl içinde 30 milyar doları eridi
23 Mart 2014 - 11:49 www.finansgundem.com

​23 yaşında altın satışına aracılıkta kazandığı 6 milyon doları yeni yatırımlarla katlayan Batista Brezilya'nın 'Gezi'si yüzünden 30 milyar $ kaybetti

​EBX Group’un kurucusu Brezilya’lı Eike Batista’nın serveti, son 1.5 yılda yaklaşık 30 milyar dolar eridi. Batista’nın kariyeri vatandaşı, ünlü futbolcu Ronaldinho’ya benzetildi. Can Mumay'ın Hürriyet'teki haberine göre Batista, tıpkı Ronaldinho gibi hızla yükselip, aynı hızla aşağa düştü.

23 yaşında 60 milyon dolarlık altın sattı. 6 milyon dolarını cebine koydu. Bu yaşta bunu başardıktan sonra herkes onun dağılacağını düşünüyordu. Yanıldılar. 6 milyon doları delikanlı sayılacak bir yaşta cebine koyduktan sonra Amazon Ormanları’nın derinliklerine doğru yola koyuldu. 25 yaşına geldiğinde 100’lerce kişiye iş veriyordu. Bu hikaye EBX Group’un kurucusu Brezilya’lı Eike Batista’nın hikayesi. Batista’nın bugün milyarlarca doları olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ama yok. Son 1 buçuk yılda serveti yaklaşık 30 milyar dolar eridi. 2011 yılında “4 yıl sonra dünyanın en zengin adamı olacağım diyordu” bugün dünyanın en zengin 100 adamı arasında bile yer almıyor. Onu yıkan ise Brezilya’nın ‘gezi’si oldu... Batista, zenginler listesine ünlü futbolcu Ronaldinho gibi hızlı girdi ve aynı hızla çıktı.

FUTBOL VE SAMBA ÜLKESİ

Brezilya bugün artık sadece futbol ve sambayla anılan bir ülke değil. 1997 yılında yapılan bankacılık reformu sayesinde 2008 finansal krizi ülkeyi ‘teğet geçti’. Carlos Lula, ve Dilma Rousseff gibi başkanların da ekonomik reformlar konusunda son derece istikrarlı bir duruş sergilemesi ülkeyi dünya ekonomisinde önemli bir yere taşıdı. Yani Brezilya futbolda düşüşe geçtikçe ekonomisi şahlandı. Son yıllarda yeni bir Ronaldinho çıkaramayan ülke bunun yerine global çapta yeni zenginler çıkardı. Bunun en önemli örneklerinden biri ise Eike Batista oldu. Batista 18  yaşına kadar neredeyse Brezilya’ya adım bile atmadı. Babasının işi dolayısıyla Almanya, Belçika Avrupa’da gezip durdu. 23 yaşına geldiğinde ise ailesi Brezilya’ya geri dönme kararı aldı ve kardeşi ile birlikte dönmeyen Eike’nin para muslukları kesildi.

Avrupa sokaklarında 5 parasız bir hayat geçirmeye başladı. Çocukluğu boyunca en büyük hobisi yüzme olan üst sınıf bir ailenin çocuğu için bu onda büyük bir tramva yarattı. Daha sonra kapı kapı gezerek sigorta poliçeleri sattı. Kazandığı ona yetmiyordu. Alıştığı hayatı sürdürmek için Brezilya’ya geri döndü. Okuduğu bir dergide Amazon ormanlarında altın arandığını gördü. 60 milyon dolarlık satış yaptı. 80’lerin ortasında kurduğu EBX isimli şirketin piyasa değeri 2011’de 40 milyar dolara yaklaştı. 90’lı yıllarla Brezilya’dan çıktı. Şili, Kolombiya, Arjantin’de de enerji ve emtia işi yapmaya başladı. Geçen yıla kadar her şey iyi gidiyordu. Hatta 2012 yılındaki bir röportajında Batista, “Şu an Dünya’nın en zengin adamı Carlos Slim onu üç yıla geçeceğim. İşlerim iyi gidiyor, dünyanın en zengin adamı ben olacağım” dedi. Ama olmadı.Batista’nın Brezilya’da seveni kadar sevmeyeni de var. Açtığı Twitter hesabını 1 milyon 350 bin kişi takip ediyor. Bu Brezilyalı bir işadamı için oldukça yüksek bir rakam. Batista kendisine kim yazarsa yazsın Twitter’dan cevap veriyor.

İşadamı, “İletişime girmeyi seviyorum. Teknoloji harika bir şey. İnsanların duygularını anında paylaşabiliyorsunuz” diyor. Halkla ilişkileri seven bu adam 2011 yılında Meselenin Özü (The Heart of the Matter) isminde bir biyografi kitabı da yazdı. Batista’nın bu kitabı kısa süre içinde ülkesinde en çok satan kitaplar arasına girdi. Bazı insanlar ise Batista’nın bu medyatik kişiliğini ise sulu, abartılı ve itici buluyor.

2013’te rüzgâr tersine döndü

2013’te Batista’nın arkasından esen rüzgar tersine döndü. Batista bir seferinde Amerikalı bir seyirci topluluğu önünde, “Ülkemizin büyüklüğü adeta bir kıta gibi. Kaynaklarımız sınırsız. Siz Amerikalılardan bile daha çok kaynağımız var. Sizden daha avantajlıyız. Ve bu ülkeyi yıllardır harika insanlar yönetiyor” demişti. Eike’nin adeta taptığı politikacılara karşı halkın geçen mayısta ayaklanması Brezilya ekonomisinden büyük çıkışlara neden oldu. Brezilya halkının 2016 dünya Kupası için yapılan ‘abartılı harcamaları’ protesto etmesi sonucunda Rio De Janerio sokakları son zamanlarda hiç olmadığı kadar karıştı.

Yabancı çekildi Batista bitti

Brezilya’daki kitlesel eylemlerden sonra yabancı sermaye Brezilya’dan hızlı bir şekilde çıkmaya başladı.(Tanıdık geliyor mu?) Batista’nın şirketlerinin büyük bir kısmına ortak olan Abu Dhabi Invesment Group Batista üzerinden elini çekti. Şirketle olan ortaklıklarının büyük bir bölümünü bitirdi. Bundan sonra zaten işleri iyi gitmeyen Batista’nın düşüşü hızlandı. Batista’nın şu an elinde sadece 200 milyon  doları kaldığı ifade ediliyor. İşadamı geçen aylarda iflas koruma istedi. 1.5 yılda 30 milyar dolardan fazla kaybeden Batista uzun süredir medyaya konuşmuyor.  Twitter’da 1 milyon 350 bin takipçisi olan Eike mayıstan 
beri tweet bile atmıyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)