BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaRöportajlarBest Coffee Shop’tan büyük atak----

Best Coffee Shop’tan büyük atak

Best Coffee Shop’tan büyük atak
24 Ağustos 2015 - 09:41 www.finansgundem.com

Lavazza kahvesiyle beyaz yakalılar ve gençlerin kalbine giren Best Coffee Shop’lar caddelere iniyor. Lavazza Türkiye CEO’su Akyüzol atağı anlatıyor

SERAP SÜRMELİ – FINANSGUNDEM.COM

Hiç ‘cennet’ içtiniz mi?
“Cennet içilir mi?” demeyin.
Lavazza’ysa ‘evet’, deneyin…

İkinci Dünya Harbi bitmiş… Avrupa enkaz. Hala dumanı tüten binalar, yaralı kalpler, gülmeyen yüzler. Ama insanoğlu bu, yıktığını yapıyor, hatalarını tamir ediyor. O günlerde nefis bir koku, keyif veren bir lezzet yüzlerdeki gerginliği alıyor, ruhları gevşetiyor. İletişimin henüz sınırlı olduğu zaman diliminde yerküre hayata yeniden başlarken, radyolar, duyanların merakını cezbeden ilginç bir sloganı haykırıyor: “Lavazzaparadiso in tazza…”
Yani, fincandaki cennet Lavazza…

İşte o günden bugüne dünya kahve pazarında zirvede olma yarışından kopmayan,  dünyanın her yerinden kahve alan ama sihirli kavurma işlemini Çizme’de yapan Lavazza,  Türkler’in kahve zevkini ‘filtre’den geçiriyor.  Her fincanda kendi kahve kültürünü, ‘cennet’i masaya getiriyor.
 
 

KAVACIK’TA BULUŞMA
Dünyanın en büyük kahve üreticilerinden biri fincanımda. Üstelik kapsül kahvede de sektörün önemli oyuncularından Lavazza. Tasarımı ve içimiyle beyaz yakalılar ve gençler arasında kendine özgü bir hava, damak tadı yaratan marka, kahve çeşitleriyle haklı olarak iddialı, gururlu. 25 yıl önce Türkiye’ye giren İtalyan devinin 2007’den beri distribütörü olan Best İthalat, Lavazza’yı Türk kahveseverlerle kendi markası Best Coffee Shop’larda buluşturuyor…

Ve ekip şimdi yeni buluşmalara hazırlanıyor. Hedef mi? Büyük!
Türkiye’de her kentte, her köşede yaşanan çetin kahve rekabetinde Lavazza farkını başarılı bir stratejiyle sürdüren bu ekibin ‘lideri’ Sertaç Akyüzol’la genel merkezde buluşuyoruz.
Sertaç Akyüzol Lavazza’nın Türkiye CEO’su ama Best Coffee Shop’un babası. Lavazza’nın ürün kalitesinden aldığı enerjiyle Best Coffee Shop markasını adım adım büyütüyor. Her atak dikkatli ve bilinçli.

Ve marka artık fincana sığmıyor, ‘taşıyor’... Best Coffee Shop’ların ağırlıklı olarak firma içlerinde, üniversitelerde ve AVM’lerde olduğunu söyleyen Akyüzol, “Caddelere inmeye başlıyoruz” diyor.

Kahve olarak Lavazza’nın içildiği Best Coffee Shop’larda sunulan ürün yelpazesinin zenginliğini “Sandviç, pasta grubu, makarna grubu, pizzalar, dondurma ve yakında da çorba servisimiz başlayacak” sözleriyle ifade eden Sertaç Akyüzol, İstanbul’daki kafe sayısının 40’ı aştığını, Ege ve Akdeniz sahillerine yayıldıklarını, Ankara dahil ilk 6 büyükşehirde yeni bir yapılanmaya başladıkları anlatıyor. Van, Erzurum, Elazığ’ın yanına yakında Malatya ve Denizli’yi de ekleyecek olan Best Coffee Shop’un vizyonunda fluluk yok. Aksine, çok net. Akyüzol’un söylediği gibi, daha çok noktayı fethetmek… Zaten gelecek bu ‘franchise fetih’ üzerine kurulu: “Yıl sonuna kadar da bir aksilik olmazsa kendi markamız olan Best Coffee Shop’u 75 şubeye çıkaracağız. Önümüzdeki beş yıl içinde de 200 mağazayı geçeceğiz…”

Franchise’in bedeli ne kadar derseniz, Sertaç Akyüzol ‘anahtar teslimi’ mağaza ücretini de açıklıyor… İşte kahve sohbetinde ortaya çıkan ‘kahvecinin taktikleri’…
 
DÜNYANIN HER YERİNDEN KAHVE ALINIYOR, KAVURMA İŞLEMİ İTALYA’DA YAPILIYOR.
 
Finansgundem.com: Lavazza’yı kısaca tanıtır mısınız? Türkiye pazarına ne zaman girdi,  kaç şubeye ulaştınız?
Sertaç Akyüzol: Lavazza dünyanın en büyük çekirdek kahve üreticisi markası. Lavazza 1895 yılında İtalya’da kurulmuş ve 120 yıldır kahve sektöründe büyük bir oyuncu. Brezilya başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinden kahve alıyorlar ama kavurma işlemini İtalya’da yapıyorlar. Toplam 120 ülkede de distribütörlük aracılığıyla ürünlerini satıyorlar.
Lavazza yaklaşık 25 yıldır Türkiye pazarında yer almakta. Biz 2007’de Lavazza ürünlerinin Türkiye distribütörlüğünü aldık ve o günden beri kahve satışını gerçekleştiriyoruz. Ürün çeşitliliğinde de üç temel ürün gamı var; çekirdek kahve grubu, filtre kahveler grubu ve kapsül kahve grubu. Bunların dışında şuruplar vs. yani tamamlayıcılarımız bulunmakta.
 
-En iddialı olduğunuz kahve türü hangisi?
Sertaç Akyüzol: Lavazza, dünyada çekirdek kahve ve kapsül kahvede bayağı iddialı. Doğal olarak biz de iddialıyız.  Hatta oralardaki pazar payımızı büyütüyoruz ve daha farklı tatlar sunuyoruz. Filtre kahvede de ürün çok kaliteli ama Türkiye’de bir ağız tadı, bir damak var ve o çok iyi değil. Biz o ağız tadını iyileştirmeye çalışıyoruz ve yavaş yavaş iyi bir ivme yakaladığımızı düşünüyorum.
 
 

-Kahve dışında başka ürününüz var mı?
Sertaç Akyüzol: Best Coffee Shop’larda sandviç, pasta grubu, makarna grubu, pizzalar, dondurma ve yakında da çorba servisimiz başlayacak.  Best Coffee Shop’larda Lavazza kahve kullanmaktayız. Ama Türk kahvesinde yine kendi markamız olan Kafe Valente ve çay markamız olan Sör Valente kullanmaktayız. Yiyecek ürünlerimizi de reçeteleri bize ait olmak üzere Türkiye’nin en müstesna yerlerinde üretimini yaptırttığımız ürün gamlarımız.
Bu arada kapsül kahve makinalarımızın da satışını Best Coffee Shop’lardan yapıyoruz.
 
CADDELERE İNMEYE BAŞLIYORUZ
 
-Best Coffee Shop markasıyla Anadolu’ya açılacağınızı duyurdunuz? Neden Lavazza değil de Best Coffe Shop?
Sertaç Akyüzol: Lavazza olarak biz franchise vermiyoruz. Lavazza’nın biz kahve ürünlerini Türkiye’ye dağıtıyoruz. Otel, restoran, kafe, ofis ve otomatlara ayrı ayrı satış kanallarımızdan dağıtım yapıyoruz.  Best Coffee Shop markasıyla Ankara’da üç kafemiz var. 2015 sonuna kadar Ankara’da üç tane daha açmayı hedefliyoruz. Van, Erzurum, Elazığ’dayız. Yakında Malatya ve Denizli açılacak, görüşmeler sürüyor. Aslında Anadolu’da çok büyük bir atağımız yok. İstanbul ağırlıklı büyüyoruz, 40 küsur kafemiz var. Ama caddelerde yokuz dikkat ederseniz. Biz şirket içlerinde, üniversite içlerinde ve AVM içlerinde varız ağırlıklı olarak. Yavaş yavaş da caddelere inmeye başlıyoruz. Ama dükkan kiralarını da biz belirleyemiyoruz. Ne yazık ki caddelerde kiralar aşırı pahalı. Ama bundan şikayet etmenin de bir anlamı yok. Çünkü eskiden de pahalıydı. Bazen uygun kiralık yerler bulabiliyoruz ve bulduğumuzda da değerlendiriyoruz.
 
BEST COFFEE SHOP İÇİN FRANCHISE BEDELİ 140 BİN EURO
 
-Best Coffee Shop markası için franchise verecek misiniz? Franchise maliyeti ne kadar?

Sertaç Akyüzol: Yaklaşık yedi yıldır kendi markamız olan Best Coffee Shop’la 55 şubeye ulaştık. Yakın zamanda da 3 şubemizle beraber 58 şube olacağız. Yıl sonuna kadar da bir aksilik olmazsa 75 şubeye çıkmayı planlıyoruz. Önümüzdeki beş yıl için de hedefimiz 200 mağazayı geçmek. Biz burada franchise ile büyüyoruz. Bunun çok iyi yanları da var, eksik yanları da var. Franchise ile büyüyünce üç tane havuzu bir araya getirmeye çalışıyoruz. Yer bulma havuzu, franchise havuzu ve elman havuzu. Biz doğru noktada, doğru franchise ile büyümek istiyoruz ve büyüyoruz da.
Best Coffee Shop markası için franchise anahtar teslimi, inşaat dahil 130-140 bin eurolara çıkıyor. (400 bin TL civarı) Bu fiyata franchise bedeli, her türlü ekipman ve her türlü inşaat dahil. Kafelerimizin iç alanı 60-70 metrekare, dış alan bizim için standart oluyor.
 
 

KAHVEMİZİN KALİTESİ KONUSUNDA ÇOK İDDİALIYIZ
 
-Birçok Türk ve yabancı kahve markası var. Bu piyasada nasıl bir rekabet var. Siz nasıl bir farkındalık yaratıyorsunuz?

Sertaç Akyüzol: Bizim öncelikli farkımız kahvemizin kalitesi. Bu konuda çok iddialıyız. İkincisi, bizim içerideki ürünlerimizin çeşitlilikleri. Bugün rakiplerimize nazaran bizdeki pizza, makarna ile biraz daha çabuk ve hızlı üst düzey kaliteli ve doyurucu ürün gamı farklılığımız. Bir de sunduğumuz fincan ve karton bardaklarla da kalitemizden dolayı ciddi bir farklılık yarattığımıza inanıyoruz.
 
-Türkler, kahve tüketiminde dünya sıralamasında kaçıncı sırada?
Sertaç Akyüzol: Biz dünyada ilk üçe giren ciddi çay tüketen bir ülkeyiz. Kahve olarak da Türk kahvesi içiyoruz. Çekirdek filtrede de ağırlıklı olarak otel ve kafelerde tüketiliyor. Evlerde doğru dürüst filtre kahve içilmiyor. Bu bir alışkanlık meselesi ve zaman meselesi. Ama henüz bir kahve kültüründen bahsedemeyiz. Ama bir ileriki aşama ofislerde daha sonra da evlerde olacak.
Bakın dünyada ülkelerin coğrafi konumuna göre içtikleri kahvenin tipi belli olmakta. Örneğin, Danimarka’da, İsveç’te yani kuzey Avrupa ülkelerinde ciddi bir filtre kahve tüketimi var. Çünkü iklim soğuk ve siz istediğiniz kadar shot espresso için içinizi ısıtmaz. Bu nedenle iklimi soğuk olan ülkeler daha çok filtre kahve tüketirler. İklimi sıcak olan ülkeler de espresso kahve tüketirler. Brezilya ve İtalya gibi.
Özellikle şunu da söylemek istiyorum iyi kahve sütsüz ve şekeriz içilir.
 
 

BEYAZ YAKALILAR KAHVE TÜKETİMİNDE İLK SIRADA, GENÇLER İKİNCİ

-Müşteri portföyünüzden bahseder misiniz? Daha çok hangi kesime hitap ediyorsunuz?

Sertaç Akyüzol: Türkiye’de kahve tüketiminde ilk sırada beyaz yakalılar, ikinci sırada gençler var diyebilirim.
 
-Dünyada ve Türkiye’deki cironuz ne kadar?
Sertaç Akyüzol: Lavazza’nın dünyada yıllık cirosu yaklaşık 2 milyar euro. Bizim de 2015 yılı sonu hedefimiz 40 milyon TL. Tabi her yıl minimum yüzde 30 büyümeyi hedefliyoruz. Çünkü yaptığımız araştırmalar ve markamızın durumundan dolayı ciddi bir büyüme yakalayacağımızı düşünüyoruz. Şu anda ciddi bir talep var çünkü. Özellikle Ege’de, Akdeniz’de sahil olan yerlerde büyüyoruz. İlk 6 büyükşehirde şu anda yeni bir yapılanmaya başladık. Daha çok noktaya giderek hem yatırım, hem satış kanallarımızı artırarak buralarda olmak istiyoruz.
 
-Halka arzla ilgili çalışmalar nasıl gidiyor?
Sertaç Akyüzol: Bir süre bekletmeye aldık. 2015 yılına olmaz ama 2016 yılında tekrardan gündeme getirebiliriz.  Sonunda şirket ciddi anlamda büyüyor. 2015 yılında da yüzde 20 civarında bir büyümeyi öngördük. İlk 6 ayda yüzde 10 büyüdük ama ikinci 6 aylıkta yüzde 25-30 büyüyüp ortalamayı yüzde 20’ye getirmeyi hedefliyoruz. Zaten yaptığımız satışlardan da bunu görüyoruz.

-Son olarak neler söylemek istersiniz?
Sertaç Akyüzol: Biz franchise işine yatırım yapmak isteyenlere karlı, düzgün ve geleceği olan bir iş imkanı sunuyoruz.  Bu konuda da çok iddialıyız. 
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gannikus babafos02 Nisan 2022 13:05

     :( Lavazza distribütörlügüne Best Coffee kaybetti shoplar kapandi iflas etmistir Lavazza ile mahkemelik bilginize