BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBanka & Kredi KartlarıBDDK tüketimi mi azaltacak?----

BDDK tüketimi mi azaltacak?

BDDK tüketimi mi azaltacak?
20 Ağustos 2013 - 07:30 www.finansgundem.com

BDDK’nın kredi ve kredi kartı önlemlerinin yankıları sürüyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tüketici kredileri ve kreti kartı kullanımındaki artışa ilişkin aldığı önlemlerin yankıları sürüyor. Bankacılık sektörü temsilcileri uygulamaların olası olumsuz etkilerine dikkat çekerken, reel sektör temsilcilerinden uygulamaların maliyetler üzerindeki olumlu etkisine vurgu yaptı. BDDK’nın yayımladığı sermaye yeterliliği, karşılık ve kredi kartları mevzuatına ilişkin yönetmelik taslaklarının bankaların 2013 yılı kârlılığını yaklaşık yüzde 1.5 puan azaltabileceğini öngörüyor. BDDK’nın henüz taslak halindeki kararlarınının büyümeyi tetikleyecek şekilde ticari kredilere avantaj getirmeyi ve tüketimin önüne geçmek için de bireysel kredileri frenlemeyi hedeflediği görüşü ağır bastı.
SERMAYE YETERLİLİĞİ DÜŞER
BDDK’nın yayınladığı yönetmelikle getirilen yeni düzenlemelerin ilk etapta tüketici kredisi faizlerinde artışa, ticari kredi faizlerinde ise düşüşe, kredi kartlarına getirilen limitler nedeniyle kart kullanımında azalmaya ve asgari ödemenin artırılması nedeniyle de takibe düşen alacaklarda artışa neden olması ilk etapta öngörülen etkiler. Önlemlerin genel olarak bankaların bu yılki kârında 2 milyar TL civarında bir azalmaya ve özellikle kredi kartı portföyü yüksek olan bankaların bunlardan daha fazla olumsuz etkileneceği tahmin ediliyor. Ayrıca sermaye yeterlilik rasyosunun düşeceği öngörülüyor.
KOBİ PORTFÖYÜ AVANTAJLI
Analistler, genel karşılık oranlarının ihracat kredilerinde yüzde 1’den yüzde 0’a ve KOBİ kredilerinde yüzde 1’en yüzde 0.5’e indirilmesinin Halkbank gibi KOBİ kredilerinde ağırlığı olan bankaları olumlu yönde etkileyeceğini öngörüyor. Bunun yanında, tüketici kredilerinin toplam kredilerine oranının yüzde 25 üzerinde olan bankaların karşılık oranlarının yüzde 4’e çıkarılmasının olumsuz etki yapacağı dile getiriliyor. BDDK’nın hesaplanan karşılık giderlerini 2013-2014 ve 2015 yılına yayarak yazılabilmesi imkanı sağlamasının bankalar için pozitif olduğunu ifade eden analistler, ihracat ve KOBİ kredilerinin genel krediler içerisindeki payının nispeten düşük olmasının alınan kararların bankacılık sektörü karlılığına olumsuz etki yapacağını vurguluyor.
Takibe düşüşleri tetikleyebilir
Reuters’ın yaptığı analizde ise BDDK’nın tüketici kredilerindeki artışı sınırlamaya ve kredi kartı kullanımında limit getirmeye yönelik attığı adımların bankaların kârlarında ve sermaye yeterlilik rasyosunda düşüşe neden olmasının; kredi kartı asgari ödeme limitlerinin artırılmasının da takibe dönüşüm oranlarında artışı tetiklemesinin beklendiği belirtildi. Düzenlemelerin sektörün kârını baskılaması beklenirken, kredi kartı portföyü yüksek olan bankaların uygulamalardan daha fazla olumsuz etkileneceği öngörülüyor. Kredi kartları için kredi risk ağırlıklarının artırılmasının da sermaye yeterlilik rasyosunu yarım puan kadar aşağı gelebileceğini belirtilirken, ayrıca, bankaların düzenlemelerden gelecek söz konusu olumsuz etkileri dengelemek için kredi kartlarındaki, bonus, puan ve mil gibi uygulamaları azaltabileceğine dikkat çekiliyor.
İSO: BDDK kararları sanayi için yeni bir umut ışığı
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan BDDK’nın sermaye yeterliliği, karşılık ve kredi mevzuatına ilişkin değişiklikler konusunda atmış olduğu adımların, tüketimi değil yatırımı ve istihdamı artırıcı kredilere pozitif ayırımcılık getirmesi anlamında çok önemli oluğuna dikkat çekti. Genel karşılık oranlarının ihracat kredilerinde ve KOBİ kredilerinde düşürülmesini olumlu olarak değerlendiren Bahçıvan, şöyle devam etti: “Bu indirimler, ihracatçı ve KOBİ niteliğinde kuruluşların kredi imkanlarını artıracaktır. Bu da sanayi sektörünün finansman sıkıntısının hafifletilmesine katkı sağlayacak. BDDK’nın almış olduğu son kararlar, konunun sanayi ve KOBİ’ler lehine iyileştirileceğine yönelik bir umut ışığıdır.”
Amaç tüketimi kontrol etmek
Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürü Ali İhsan Gelberi, kredi büyümesinin devam ettiğini belirterek, “Merkez Bankası kredi büyümesinden rahatsız olduğunu her fırsatta belirtiyordu. Ama Bankanın kredi büyümesini yavaşlatması için elinde çok fazla enstrümanı yok. BDDK bu işi doğal olarak daha iyi yapar. Bu alınancak olan kararlar ticari kredi faizlerinin lehine, tüketici kredilerinin aleyhine bir durum. Çünkü tükektici kredilerinde artış daha hızlı ve ekonomi yönetimini daha fazla rahatsız ediyor” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)