BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBayramda çalışanlar ne kadar ücret alacak?----

Bayramda çalışanlar ne kadar ücret alacak?

Bayramda çalışanlar ne kadar ücret alacak?
22 Temmuz 2015 - 10:46 www.finansgundem.com

Bayramda tatil yapmayıp çalışanlar ne kadar ücret alacak? Bayramda çalışan işçiler için verilmesi gereken ücret ne kadardır?

Tatile gitmeyerek, bayram izni yapmadan bayramda çalışanların ne kadar ücret alacağı merak konusu. Bayramda çalışanlar için kanunlar ne diyor? Bayram çalışmak zorunlu mu? İşte cevabı...

BAYRAMDA ÇALIŞMAK ZORUNLU MU?

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde, söz konusu günlerde çalışılması için işverence işçinin onayının alınması gerekiyor. İşçinin genel tatil günlerinde çalışmaya onay vermemesi durumunda, işçi anılan günlerde çalıştırılamıyor. İşçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerindeki ücretleri, çalışmadan yani bir iş karşılığı olmaksızın ödeniyor.

EĞER GÜNLÜĞÜ 70 LİRAYSA...

İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ilave olarak ödenir. Örnek: Ramazan Bayramının birinci günü çalışan işçi Ali Bey’in günlük ücreti 70 lira ise, Ali Bey’e Ramazan Bayramının birinci günü çalışması karşılığında ilave bir 70 lira daha olmak üzere toplam 140 lira ücret ödenmesi gerekiyor. Ali Bey Ramazan Bayramının 3 günü de çalışmış olursa üç günlük çalışması karşılığında toplam 420 lira bayram çalışması ücreti ödenmesi gerekiyor.

SÖZLEŞME İLE HAKLAR KALKMAZ

Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara aykırı hükümler konulamaz. Bu hususlarda işçilere daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan kanun, toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi veya gelenekten doğan kazanılmış haklar saklıdır (İş Kanunu Md. 45). Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara aykırı hükümler konulamaz. Aksi halde bu tür hükümler geçersiz olur.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)