BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBarzani ve Talabani Kuzey Irak'ın gelirlerini talan ediyor----

Barzani ve Talabani Kuzey Irak'ın gelirlerini talan ediyor

Barzani ve Talabani Kuzey Irak'ın gelirlerini talan ediyor
26 Eylül 2017 - 07:38 www.finansgundem.com

Referandum inadıyla bölgeyi ateş topuna çeviren Barzani, Kuzey Irak’taki gelirleri ailesine aktarıyor. Elde ettiği geliri ise Avrupa'da yatırıma yönlendiriyor. Kerkük ve Süleymaniye gelirleri de Talabani'ye akıyor

İsrail’in açık ABD’nin ise gizli desteğini arkasına alarak “Bağımsızlık referandumu” yapan ve bölgede büyük bir savaş potansiyelini harekete geçiren IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin kurmak istediği Kürt devleti sadece iki ailenin daha fazla zenginleşmesini sağlayacak.

ABD’nin desteğiyle kurulan özerk Bölgesel Kürt Yönetimi’nin tüm kaynakları şu anda dahi Barzani ve Talabani ailesine kanalize edilmiş durumda. Petrol, gaz, telekominikasyon ve ordu, medya ve siyasette tamamen hegemonya kuran iki aile kaynakları paylaşıyor ve parayı Avrupa’da yatırım yapmak için kullanıyor.

GSM HATTI ONA BAĞLI

Barzani ailesi başkent Erbil ve Dohuk’ta, Talabani ailesi ise Süleymaniye ve Kerkük’te Kuzey Irak’ın neredeyse tüm kaynaklarına “çökmüş” durumda. IKBY Başbakanlığı, Mesud Barzani’nin yeğeni Neçirvan Barzani’ye teslim edilirken, bölgenin en önemli GSM şebeke servisi olan Korek Telekom ise Barzani’nin diğer yeğeni olan Peşmerge generallerinden Şirvan Barzani’ye ait. Diğer GSM servislerinin sermayeleri büyük oranda yurtdışı kaynaklı.

AİLE ŞİRKETİ MİLYARLAR KAZANIYOR

Erbil ve Dohuk’un tüm ekonomisini Mustafa, Mensur ve Neçirvan Barzani paylaştı. Bu isimler kurduğu açık ve paravan şirketlerle petrol, gaz, kaçakçılık, inşaat ve gıda işletmeleri bulunan bu isimler IKBY’yi aile şirketine çevirmiş durumda. Bu işler Nasri isimli kolektif şirketler grubu bünyesinde yürütülüyor ve milyarlarca dolarlık bir rant sağlıyor.

KERKÜK VE SÜLEYMANİYE’Yİ TALABANİ YİYOR

Kerkük ve Süleymani’ye ise pazar Talabani’ye emanet. Sağlık sorunlarıyla boğuşan Celal Talabani, Kürdistan Yurtseverler Birliği’ndeki (KYB) etkisini kaybetse de ailesi Süleymaniye ve Kerkük’teki ekokomiyi elinde tutuyor. Özellikle gaz ve petrol ticaretinden milyarlar kazanan Talabani şirketlerinin kontrolü, Celal Talabani’nin eşi Hero İbrahim Ahmet Talabani’de. Kubat Talabani şirketlerin kontrolünü yürütürken Talabani’nin diğer oğlu ise Zanyari isimli Süleymaniye Peşmerge İstihbarat birimlerini tam anlamıyla kontrol altına aldı.

ORDUDA AŞİRET ALIŞKANLIĞI

Peşmergedeki paylaşım Erbil ve Dohuk’ta da farklı değil. Resmiyette peşmerge birimleri IKBY Peşmerge Bakanlığı’na bağlı görünse de gerçekte emirler Mesud Barzani’nin oğlu Mesrur Barzani’den gidiyor. Peşmergenin en önemli birliği olan ve “özel kuvvetler” olarak tasarlanan Zeravani ile KDP Peşmergesi’nin İstihbarat birimini oluşturan Parastin tüm hücrelerine kadar Mesrur Barzani’nin kontrolünde. Referandumdan önce Süleymaniye’den Erbil’e gelmek isteyen IKBY Meclis Başkanı Goran Partisi’ne mensup Yusuf Muhammed’i şehre sokmayan ve ölümle tehdit eden de Mesrur Barzani’ye bağlı peşmergelerdi. “Gönüllü Peşmerge Birlikleri”ndeki kontrol de tıpkı Zerevani ve Parastin’de olduğu gibi Mesrur Barzani’de. Medyada da durum neredeyse aynı. IKBY’nin dünya medyasındaki görünür yüzü olan Erbil merkezli Rudaw TV Neçirvan Barzani’ye ait şirket tarafından yönetilirken, Kürdistan 24 ve Bas News ise Mesrur Barzani’nin şahsına ait. Süleymaniye’de ise Kürdistan TV Talabani ailesine ait.

Talabani ile birlikte 'çöktü'!

IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin kurmak istediği Kürt devleti sadece iki ailenin daha fazla zenginleşmesini sağlayacak. Kuzey Irak bölgesini Talabani ile paylaşan Barzani tüm gelir kaynaklarında hegemonya kurdu. Barzaniailesi başkent Erbil ve Dohuk'ta, Talabani ailesi ise Süleymaniye ve Kerkük'te Kuzey Irak'ınneredeyse tüm kaynaklarına “çökmüş” durumda.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • DAYI26 Eylül 2017 15:54

    size ne? daha düne kadar ayaklarına kırmızı (pardon turkuaz) halılar seriyordunuz, şimdi ne oldu da belden aşağıya vurmaya başladınız, ayıp değil mi? nedir bu aşağılama komplekseri? bizim ülkemizde durum farklı mı?

  • K226 Eylül 2017 15:42

    her yerde olduğu gibi kaymağı yine kendileri yiyor......................hop gir borsaya barzani bey ve mahdumları yükselt aradaki payı cebe at size daha yetmez...................................

  • Yakut26 Eylül 2017 12:04

    Bizde çalıyor ama çalışıyor nasıl seçmeni rahatsız etmiyor, orada da aynısı.

  • k226 Eylül 2017 09:24

    zenginler bu kadar parayı ne yapacak acaba..................açgözlülük zaten savaşın en başlıca nedenleri.........

  • Kural26 Eylül 2017 09:23

    Bizim memlekette yeni bir kural oluştu. İyi geçinirken(çıkarlar aynı yöndeyken) mübarek, büyük, ulu vs gibi sıfatlarla anılan insanlar çıkar çatışmasında tü kaka insanlara dönüyor. Kardeşim bu insanlar aynı, eskidende bu şirketleri vardı. Bu sistem dün kurulmadı. O zaman neden yazmadınız bunları. Bunun adı İKİYÜZLÜLÜK. Bugün iyi diyip yarın kötü diyeceğiniz daha kaç kişi olacak. Daha çok şey söylemek isterdim ama sizin için bu kadarı yeter...