BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKarşılıksız çekte büyük artış----

Karşılıksız çekte büyük artış

Karşılıksız çekte büyük artış
17 Şubat 2017 - 14:04 www.finansgundem.com

Ocak ayında karşılıksız çek adedi yüzde 44, tutarı ise yüzde 30 oranında artış gösterdi. Bununla birlikte, çek kullanımı yüzde 73 oranında artış gösterdi

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından Ocak ayı çek raporu yayınlandı. Rapordaki verilere göre yılın ilk ayında, bankalara ibraz edilen çek tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 52 artarak 69 milyar TL, ibraz edilen çek adedi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72,8 artarak 2,1 milyon adet seviyesinde gerçekleşti.

Karşılıksız işlemi yapılan çekler

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında artarken, karşılıksız işlemi yapılan çek adedi yüzde 44 oranında arttı.

Parasal tutarı 2,3 milyar TL olan 64,4 bin adet çeke karşılıksız işlemi yapıldı. Aynı dönemde, karşılıksız işlemi yapılan 191 milyon TL tutarındaki 6,3 bin adet çek daha sonra ödendi.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranı

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı tutar olarak geçen yılın aynı dönemine göre 0,5 puanlık azalışla yüzde 3,3 olurken, adet olarak 0,6 puanlık azalış ile yüzde 3,1 oldu.

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin il bazında dağılımı

Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarı ve adedinin en fazla olduğu 5 il, sırasıyla İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir oldu. Tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu iller ise yüzde 12,3 ile Iğdır, yüzde 10,7 ile Ardahan, yüzde 10 ile Kars, yüzde 8,3 ile Yozgat ve yüzde 7,7 ile Kırklareli oldu. Tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 2,1 ile Çanakkale, yüzde 1,9 ile Giresun ve yüzde 1,5 ile Sinop oldu. Adet olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu 5 il sırasıyla yüzde 6,4 ile Iğdır, yüzde 6 ile Ağrı, yüzde 4,6 ile Bitlis ve Şanlıurfa, yüzde 4,5 ile Düzce oldu. Adet olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 1,7 ile Sinop, yüzde 1,6 ile Aksaray ve yüzde 1,6 ile Çanakkale oldu.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • realite17 Şubat 2017 19:25

    bu piyasayı bu saatten sonra ne kosgeb kredisi ne kgf kredisi ne hibeler ne teşvikler ne banka kredilerinde açılacak musluklar ne şu ne bu .. toplayamaz .. sorun bir ; mal satılmıyor talep az..kiralar çok yüksek..harcama alışkanlıkları berbat..tasarruf şart..artı personel maliyetleri yüksek..doğalgaz vb bazı genel giderler coşmuş..bunlar düzelmedikçe 100 ay vadeli sıfır faizli bedava para verseniz kar etmek zor..