BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBanka ve aracı kurumlara getirilen o zorunluluk!----

Banka ve aracı kurumlara getirilen o zorunluluk!

Banka ve aracı kurumlara getirilen o zorunluluk!
09 Aralık 2016 - 09:05 www.finansgundem.com

Sözcü gazetesi ekonomi yazarı Nedim Türkmen bugünkü köşesinde varlık barışı uygulamasına ilişkin detaylara yer verdi. Son tebliğ ile banka ve aracı kurumlara bazı zorunluluklar getirildi. Bunlar neler? İşte Türkmen'in o yazısı;

Kamuoyunda bilinen adı ile “Varlık Barışı” uygulamasına ilişkin 3 Ağustos 2016 tarihinde yayımlanan 1 seri nolu Baz ıAlacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun Genel Tebliği'nin ( VII ) bölümünde açıklamalar yapılmıştı.

Bu defa 2 Aralık 2016 tarihli Resmi Gazete' de Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun 3/6 Genel Tebliği'nde ( Seri No: 4 ) bu konuya ilişkin ilave açıklamalara yer verilmiştir.

6736 sayılı Kanun ile son 5 yılda dördüncü kez getirilen Varlık Barışı düzenlemesi ile, bundan önce 120 milyarlık bir varlığın Türkiye'ye getirilmesi sağlanmıştı. Son getirilen düzenleme ile ilgili, ağustos ayında yayımlanan tebliğde bütünkonular açıklığa kavuşturulmuş iken, 4 Numaralı Tebliğ ile yapılan düzenlemeleri anlamakta güçlük çekmekteyiz.

Meclis iradesi devre dışı…

Varlık Barışı'na ilişkin Meclis'e sunulan ilk taslak metin, Komisyonlarda ve Meclis Genel Kurulu'nda değişikliklere uğradıve 6736 sayılı Kanun'da bu hali yer aldı. Kamuoyunun ve muhalefetin itirazları sonucu, Genel Kurul'dan geçirilemeyenhükümler Kanun yerine, bahsettiğimiz 4 seri nolu tebliğ ile getirilmiştir. Tebliğin çıkarılmasında, Maliye Bakanlığı'nın TOBB ile yaptığı görüşmelerin de büyük etkisi vardır. İşadamları tereddütlerini ortaya koymuşlar ve Maliye Bakanlığı da yasa ile veremediği güvenceleri bir genel tebliğ ile işadamlarına vermiştir. Bu düzenleme de Meclis'in devre dışı bırakılması ayrı bir tartışma konusu olmakla birlikte, biz tebliğdeki düzenlemelerin ana başlıklarını siz değerli
okuyucularımıza sunalım.

Tebliğ ile bankalara getirilen zorunluluk …

6736 sayılı Kanunun 7'nci maddesinin uygulanması bakımından, banka veya aracı kurumlar ya da Gümrük İdaresi ile ilgilidiğer kurum ve kuruluşlar, gerçek ve tüzel kişilerin madde kapsamında Türkiye'ye getirdikleri varlıklarına yönelik işlemlere ilişkin taleplerini yerine getirmeye mecburdurlar. Dolayısıyla, anılan maddenin uygulanması bakımından banka ve aracı kurumlar, gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışından getirdikleri varlıklara ilişkin hesap açma taleplerini karşılamak ve bildirimlerini almak, ilgili diğer kurum ve kuruluşlar da bu varlıklara ilişkin işlem taleplerini yerine getirmek zorundadırlar.

Tebliğ ile böyle bir hüküm getirilmesinin nedeni; bankaların “kara para aklama suçunu'' işleme korkusunu ortadan kaldırmak içindir. Bu hükme rağmen özel ve yabancı bankaların varlık barışı işlemlerine aracılık etme konusunda isteksiz davranacakları aşikârdır. İş yine devlet bankalarına kalacaktır.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)