BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBank Asya ortaklarını umutlandıran karar----

Bank Asya ortaklarını umutlandıran karar

Bank Asya ortaklarını umutlandıran karar
27 Aralık 2015 - 14:41 www.finansgundem.com

AİHM'nin Demirbank kararı, TMSF'nin elinde olan Bank Asya'nın ortaklarını umutlandırdı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2001 yılında TMSF'nin el koyduğu Demirbank davasında, 'mülkiyet haklarını ihlal ettiği' için Türkiye'yi suçlu buldu ve yapılan itirazı reddetti. Karar, halen TMSF'nin elinde olan Bank Asya'nın ortaklarını umutlandırdı.

Meydan gazetesinde Gökmen Köse imzasıyla yayınlanan habere göre AİHM, 2001 krizi sonrasında el konulan ve ardından HSBC'ye satılan Demirbank ile ilgili emsal bir kararı onadı. AİHM, geçen temmuz ayında Demirbank hissedarlarının 2006 yılında açtığı davayla ilgili kararını verdi, 'mülkiyet haklarını ihlal ettiği' gerekçesiyle Türkiye'nin tazminat ödemesine hükmetti. Ardından Türkiye temyiz talebinde bulundu fakat AİHM bu talebi reddetti. Türkiye'nin ihlaller nedeniyle ne kadar tazminat ödeyeceği konusundaki karar, daha sonra açıklanacak. Cıngıllı Holding ve Sema Cıngıllıoğlu, AİHM başvurularında mahkeme masrafları da dâhil olmak üzere Türkiye'den toplam 744 milyon 350 bin Euro tazminat istiyor. 

13 BİN HİSSEDAR DA HAKKINI ALABİLECEK 
Demirbank'ın el konulduğu tarihte 13 bin küçük ortağı bulunuyordu. Bu ortaklar, davaları düzgün yürütülemediği için AİHM'ye başvuramamıştı. Fakat kararın gerekçesi 'mülkiyet hakkını ihlal' olduğundan, zaman aşımı geçerli olmuyor. Bu yüzden hissedarların da dava açıp tazminat almaları mümkün olacak. 

KENTBANK DA TAZMİNAT KAZANMIŞTI
TMSF'nin 2001 yılında el koyduğu bir diğer banka da Kentbank'tı. Yapılan başvurular sonucu AİHM Türkiye'yi haksız bulmuş ve "El koymanın dönemin hükümetinin baskısıyla ve Hazine'nin çıkarları gözetilmeksizin gerçekleştiği, dolayısıyla meşru olmadığı sonucuna varmıştır." kararını vermişti. AİHM, banka ortaklarına ise 4.1 milyar dolar tazminat ödenmesine hükmetmişti.

BANK ASYA ORTAKLARI UMUTLANDI
AİHM'nin Demirbank ve Kentbank hakkında verdiği karar, Bank Asya ortakları için umut oldu. BDDK, Bank Asya'ya da benzer gerekçelerle el koymuştu. 300'e yakın Bank Asya ortağı BDDK aleyhine dava açmıştı. Türkiye'de hukuk yolları tıkandığında ise ortaklar davayı AİHM'ye taşıyabilecek.
ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gscimbom29 Aralık 2015 14:39

    744 milyon tl istiyor. Daha belli değil alacakları. Yıl kaç 2001 o zaman kim vardı koalisyon şimdi kim varr, herşey değişti siyasi konjoktür değişti. Boşa umutlanıyorlar. Bence o parayı alamazlar...

  • insanlar büyülenmiş sanki28 Aralık 2015 13:24

    bankalara şirketlere gündelik siyasi çıkarlar için el konuluyor, bedelini halk ödüyor!! ve birileri halen bu durumu alkışlıyor :( yazıklar olsun!!

  • Huseyin Ts28 Aralık 2015 12:44

    Bank Asya bir an evvel sahiplerine iade edilmeli ve havuz medyası aracılığıyla kaybettiği itibarı iade edilmeli bir siyasi çekişme uğruna halkın faaizsiz bankası heba edilmmemeli bu ak partiye hemde itibar kazandırır

  • Asya28 Aralık 2015 04:59

    Hükümet Koza grubu ve bank Asya da şirketlerin net kaderini belirlemeli. Devlet kurumlarına mı devredilecek, tasfiyemi edilecek, birilerine mi satılacak. Patronlara mı iade edilecek ne edilecekse bir an önce yapılmalı! Kayyum işinş bir an önce tamamlamalı

  • Halk28 Aralık 2015 00:09

    Halk bankası bir fiattan alış ilan etse, Ve önce bir halkbana ön satış başvuruları alınsa ve halkbank kontrolü sağlayacak kadar hisse satışı gelirse, Halkbank bankayı satın alması gibl bir formül herkes için en iyisi! ve yatırımcılar hisseleri satsalar çık iyi olur. Bunun dışında bu bankadan artık hayır gelmez!

  • Enes 27 Aralık 2015 18:59

    asyab hissesi 0.65 kapatmış cuma bi hareketlenme oldu pazartesi bakalım alım fırsatı vercekmi.

  • Isot urfali27 Aralık 2015 18:00

    Bence atanan kayyumdan alınsın milletin vergileriyle ödenmesin kayyum ne yapar saraya kaçarmi acaba

  • Flamenco7227 Aralık 2015 16:18

    İdarenin Hukuk devletinin ne kadar içselleştirdiğini İMAR BANKASI yasalarına ve sürece bakıp anlayamayan aydınımsı primatlar..Bir dönem öve öve bitiremedikleri bir anlayışı şimdi yerden yere vurunca komik oluyorlar..

  • Rhinox27 Aralık 2015 15:07

    Gozgore göre batiriyorsunuz bankayi sessiz kalan ve bu isun icinde olan siyasiler calisanlarin vebalini aliyir.

  • Susamuru27 Aralık 2015 15:03

    Yaw bankayi batirdiktan sonra tazminat alsan ne bu devirde banka batiriliyor yazik be. Yatirimciya calisanlara yazuk degil mi. Çalışan bankayi yalan ettiler bari devletin bi katilim bankasi olsa