BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAvusturya'da ipler aşırı sağın elinde----

Avusturya'da ipler aşırı sağın elinde

Avusturya'da ipler aşırı sağın elinde
18 Ekim 2017 - 08:21 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, Avusturya'daki seçim sonuçlarını değerlendirdi. Gökçe, seçimin galibi Sebastian Kurz'un işinin zor olduğu görüşünü paylaştı. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Avusturya zaten Avrupa’daki en tutucu ülkelerden biri olarak bilinir. Geçtiğimiz günlerde yapılan genel seçimde, tutuculuğu devam ettiren ve hatta artıran Avusturyalı seçmenler, en çok oyu 31 yaşındaki Sebastian Kurz adlı, çok genç, siyasette oldukça birikimsiz ve de bir öğretmenle bir sekreterin tek çocuğu olarak, çok erken yaşta siyasete girmiş olan ama siyasete yaklaşımında da Fransa Başkanı Macon’u önemli ölçüde taklit eden bir kişiye oyların çoğunluğunu vermiş oldular.

27 yaşında Avusturya Dışişleri Bakanı olan Kurz, bugün 31 yaşında AB’nin en genç siyasal lideri. 2015’te de Merkel’le benzer siyasi çizgide ama farklı bir partide üye olmakla beraber, göçmenler konusunda Merkel ile kapıştığı ve sonunda Merkel’e baskıyla, göçmenlere kapıları kapattırdığı biliniyor. Mayısta da kendi tutucu Halk Partisi’nin başkanlığına gelmişti.

Bugün aşırı sağ Halk Partisi’nin başkanı olan Kurz, önce Sosyal Demokratlarla işbirliğini bırakmış, koalisyondan çıkmıştı. Sonra da iki gün evvel yapılan seçimlerde de yüzde 31.6 oy alarak seçimde birinci olmuş bulunuyor. 2013’te ise sadece yüzde 24 oy almışlardı. Avusturya’nın kanunlarına göre yüzde 31.6 oy tamamen gerçekleşse de, Kurz gene de kurallara göre, tek başına hükümeti kuramıyor.

Kurz’un partisi geçmişte, en çok 1999 seçiminde 26.9 oy alarak Jörg Haider yönetiminde çalışmıştı. Yani Kurz partisine hamle yaptırmış oldu.

Ancak seçimde oyların yüzde 26 kadarı da, gene çok aşırı sağ partilerden Özgürlük partisine gitmiş. Bu partinin daha önceki en yüksek oyu yüzde 20.5 olmuştu. Özgürlük partisinin başkanı Heinz Christian Strache seçimdeki büyük başarılarını sevinçle gündeme getirirken, olası koalisyonlar hakkında henüz bir açıklama yapmamış. Strache’nin ağırdan alması, kendi üyelerinin Dışişleri ve İçişleri gibi önemli konularda görev alması talebiyle yakında ortalığa döküleceğini gösteriyor. Bu da Viyana’nın Avrupa Birliği’nde bazı taleplerle, mesela göçmenler konusunda, ortaya çıkması demek olacak.

Kurz ise farklı bir koalisyon peşindeymiş. Sosyal Demokratlar yüzde 26.8 oy almış. Ama Sosyal Demokratlar Avusturya’nın çok aşırı miktarda sağa kaydığını söylüyor.

Kurz mayısta hükümetin görevden düşmesini sağlamıştı. Kurz Fransız Macon gibi tek başına sadece kendi partisiyle işi üzerine almayı planlıyordu ama bunu beceremedi. Kurz yabancıların Avusturya’nın bonkör refah sisteminden faydalanamamasını, kanunsuz göçün engellenmesini ve de AB’nin sınırlarının göçmenlere karşı daha iyi korunması gibi konuları gündeme getiriyordu.

Diğer siyasetçiler Kurz’un, aslında gerçekten önemli bir siyasetçi olmadığı kanısında!

Kurz şimdi de son çare olarak Türkiye aleyhine konuşmaya başladı. Hadi hayırlısı!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)