BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAvrupa’yı heyecanlandıran Türk projesi----

Avrupa’yı heyecanlandıran Türk projesi

Avrupa’yı heyecanlandıran Türk projesi
17 Şubat 2016 - 09:04 www.finansgundem.com

Avrupa Yatırım Bankası Grubu Türkiye Temsilcisi Massimo d’Eufemia Finansgundem.com’a konuştu, destek verdikleri projeleri anlattı

SERAP SÜRMELİ – FİNANSGUNDEM.COM / ÖZEL
 
Avrupa Birliği’nin finans kurumu Avrupa Yatırım Bankası, Türkiye’de KOBİ’lere ve enerji sektöründeki yatırımlara kredi desteği sağlıyor. 2015’te 4 binden fazla işletmeye sağlanan finansman toplamı 1 milyar euro. Kamu ve özel 12 banka ile işbirliği yapan Avrupa Yatırım Bankası, son dönemde TANAP projesine yönelik 1 milyar euro destek vaadiyle ön plana çıktı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Projesi’nin dün Conrad İstanbul Bosphorus Hotel ‘de düzenlenen tanıtım toplantısına katılan Avrupa Yatırım Bankası Grubu Türkiye Temsilcisi Massimo d’Eufemia, Finansgundem.com’a özel açıklamalar yaptı. d’Eufemia, İstanbul’la Bulgaristan sınırı arasındaki yeni demiryolu projesiyle ilgilendiklerini ve incelediklerini söyledi. “Türkiye’de özelikle de krediye erişimin çok kolay olmadığı bölgelere odaklanıyoruz” diyen Massimo d’Eufemia, finansgundem.com’un sorularını yanıtladı.
 
 BİZİM KÜÇÜK İŞLETMELER İÇİN DESTEK TAAHHÜDÜMÜZ VAR
 
-Avrupa Yatırım Bankası olarak Türkiye’deki hangi bankalarla işbirliği yapıyorsunuz? Kamu veya özel banka ayırımı var mı?

 
-Türkiye’de 12 bankayla işbirliği yapıyoruz. Bunlar kamu ve özel bankalar. Bu bankalar hem Türk hem uluslararası kurumlar tarafından kontrol edilen bankalar. Aslında bu uzun bir liste. Kamu bankalarından aklıma gelenler Ziraat bankası, Vakıfbank, Halkbank, Kalkınma Bankası. Özel bankalardan da İş Bankası, Yapı Kredi, Garanti Bankası ve Finansbank.
 
-Bankalar üzerinden verdiğiniz kredileri en çok kimler kullanıyor?
 
-Çok önemli oranda uzun vadeli kredileri küçük işletmelere temin ediyoruz. 2015 yılında Türkiye çapında 4 binden fazla küçük işletmeye toplam 1 milyar euroluk finansman sağladık. Bizim küçük işletmeleri ve aile işletmeleri destekleme taahhüdümüz var. Özelikle de krediye erişimin çok kolay olmadığı bölgelere odaklanıyoruz. Bu önemli bir taahhüt ve önümüzdeki yıllarda da bu taahhüdümüze devam edeceğiz.
Bildiğiniz gibi Türkiye’de çok kalkınmış bölgeler de var Marmara ve Ege bölgesi gibi. Ayrıca çok ciddi girişimcilerin girişimleri var ve bunlarında desteklenmesi gerekiyor. Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu gibi. Biz bu bölgelerde de tüm çabalarımızı ve bütün dikkatimizi yoğunlaştırıyoruz. Ve bu sayede KOBİ’lere, küçük işletmelere ihtiyaç duydukları fonları sağlıyoruz ki kalkınabilsinler.
Kadın girişimciler için henüz spesifik bir girişimimiz yok. Bizim finansman sağladığımız şirketlerde kadınlar tarafından yönetilenler var ve bunun daha da artacağını umuyoruz.
 
-Türkiye’de en büyük krediyi hangi bankaya verdiniz?
 
-Her bankanın kullandığı bir fon var ve bunu düzenli olarak alıyorlar. Rakamsal olarak bir liste yok. Ancak fonlar tamamen kullanıldığı zaman yeni fonlar sunuyoruz ki faaliyetlerine devam edebilsinler. 


 
ENERJİ VE ULAŞIM SEKTÖRÜNDEKİ PROJELERİ DEĞERLENDİRİYORUZ
 
-Türk şirketleri, Avrupa Yatırım Bankası’ndan kredi almak için direkt mi başvuruyor yoksa Banka aracılığıyla mı?

 
-Başvurunun iki yöntemi var. Birincisi, 25 milyon euro’dan daha az maliyeti olan projelerde şirketler, Türk bankalarına başvurabiliyorlar. Daha büyük kapsamlı projeler içinse yani 25 milyon euro’dan fazla olduğunda doğrudan bize başvurabiliyorlar. Bu arada İstanbul ve Ankara’da ofislerimiz var.
 
-Türkiye’deki enerji sektörüne verdiğiniz desteği anlatır mısınız?
 
-Enerji sektöründe Türkiye’deki faaliyetlerimiz daha da artırma konusunda çok kararlıyız. Mesela TANAP projesinin finansmanının incelenmesi çalışmasını tamamlamak üzereyiz. TANAP, Türkiye’de şu ana kadar bu dönemde inşa halinde olan en önemli enerji projesi. Avrupa Yatırım Bankası’da, bizim değerlendirmemiz olumlu yönde sonuçlanacak olursa o zaman bu projeye 1 milyar euroluk fonla destek vermek istiyor.
Enerji sektöründe başka projelerde var.  Gaz depolamayla ilgili bir proje var. Bir çok önemli güneş ve rüzgar enerjisi alanındaki projelere de destek veriyoruz.
Enerji sektörünün dışında, ulaşım sektöründeki projeleri de değerlendiriyoruz. Hala hazırlık aşamasında olan İstanbul’la Bulgaristan sınırı arasındaki yeni demiryolu bağlantı projesi. Bu çok önemli bir proje. Çünkü bu sayede Türkiye, Bulgaristan’la ve dolayısıyla Avrupa’yla bağlanmış olacak. İnceleme aşamasında olduğumuz için bir fiyat veremiyorum.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)