BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAvrupa’da ekonomiler karışık !----

Avrupa’da ekonomiler karışık !

Avrupa’da ekonomiler karışık !
15 Ocak 2017 - 08:04 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe bugün köşesini Avrupa'ya ayırdı... Seçimler nedeniyle birçok ülke ve kişi de Avrupa Merkez Bankasından şikayetçi...

Wall Street Journal yazarı T.Fairless Avrupa’nın durumunu çok güzel özetlemiş. Aşağıda 2010-2015 arasında Avrupa ülkelerinin durumunu açıkça gösteren bir tablo var. T.Fairless’in tablosunu aktarıyoruz.

Ancak unutulmamalı ki 2017 yılında dört büyük Avrupa Birliği ülkesinin, Fransa, İtalya, Hollanda ve de İtalya’nın seçimleri var. Bu seçimler nedeniyle de birçok ülke ve kişi de Avrupa Merkez Bankasından şikayetçi.

Tablodan hemen farkına varmamız gereken şey de ABD ve Almanya’nın krizi oldukça atlattığı. Unutmayalım, tablo 2010-2015 arasının ortalama büyümesini sergiliyor. 2016 yılı henüz yok. Ama ABD ve Almanya yüzde 2 büyüme civarındalar. Almanya’nın 2016 büyümesi de yüzde 1.9 olarak tahmin ediliyor. Almanya 2016 büyümesi bugünlerde “resmen” ilan edilecek.

Ama Avrupa Bölgesi geneli ve de hızlı büyüyemeyen Fransa, Hollanda ve İtalya ise tabloda gösterildiği gibi ABD ve Almanya’nın büyüme oranının yarısındalar. Avrupa ülkeleri Avrupa Merkez Bankası'ndan ve de Başkanı Draghi’den 10 trilyon euro’luk AB ekonomisine yeterince destek sağlanmadığı gerekçesi ile şikayet etmekteler.

Güney Avrupa ülkelerinin çoğu durgunluktan şikayetçiler, Merkez Bankasının destek vermeyi beceremediğini vurguluyorlar.

Büyümesi daha yüksek olan Almanya başta olmak üzere, başkaları da faizlerin çok düşük tutulduğunu, ama enflasyonun yüksek olduğunu, dolayısı ile banka mevduatlarında duran fonlarının reel getiri sağlayamadığını gündeme getiriyorlar. Düşük faizlerle kayba uğratıldıklarını söylüyorlar ve faiz artışı talep ediyorlar. Ama Avrupa Merkez Bankası ABD’nin peşinden gidip faizleri arttırırsa mesela İtalya ne yapacak konusu pek gündeme getirilmiyor.

2016 için yüzde 1.9 büyümesi beklenen ( bugün yarın ilan edilecek ) Almanya’da üçüncü yıldır kamu maliyesi bütçesi fazlası vermiş durumda. Ama Almanya’da işsizlik yüzde 4 civarında iken, mesela İspanya’da yüzde 23 kadar.

Euro bölgesi enflasyonu ise bu günlerde yüzde 1.1 , yani enflasyon Avrupa Merkez Bankasının çok düşük faizinden ve de bankaların mevduat faizinden yüksek! Başta Almanya olmak üzere Kuzey Avrupa ülkeleri “Düşük faiz ile yükselen enflasyon tasarruflarımızı adeta yiyor!” demekteler.

Herkezi eşanlı memnun etmek galiba mümkün değil!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)