BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkATM sektörünün yeni oyuncusu Güney Kore’den...----

ATM sektörünün yeni oyuncusu Güney Kore’den...

ATM sektörünün yeni oyuncusu Güney Kore’den...
15 Mart 2016 - 14:25 www.finansgundem.com

Dünya ATM pazarının dördüncü büyük firması olan Güney Koreli Nautilus Hyosung, Protem ile artık Türkiye’de

Türkiye ATM pazarına yeni bir oyuncu katıldı. Güney Kore merkezli Nautilus Hyosung, dört markanın kıyasıya rekabet ettiği ATM pazarına yerli bir ortakla, Protem’le girerek bu alanda bir ilke de imza atmış oldu.

Nautilus Hyosung, Güney Kore’nin 25’inci büyük şirketi Hyosung’un bünyesinde faaliyet gösteriyor. Hyosung; bilişim, tekstil, inşaat, kimyasal malzemeler, endüstriyel ürünler gibi birçok alanda üretim yapıyor. Yıllık cirosu 12 milyar dolara ulaşan grup, 1979 yılında Nautilus Hyosung markasıyla ATM pazarına girmişti. Güney Kore’de bulunan tesislerinde yıllık 100 bin adet ATM üreten firma, Çin’e yeni kurulan tesisleriyle beraber üretim kapasitesini yıllık 144 bin adet ATM’ye çıkarıyor. Grubun dünya çapında yaklaşık 500 bin ATM’si faal olarak kullanılıyor.

Son yıllarda dünyada en hızlı büyüyen ATM markası olarak dikkat çeken Nautilus Hyosung, 85 bin cihazla Güney Kore pazarının yüzde 50’sine sahip ve pazarın en büyük ATM tedarikçisi konumunda. ABD pazarında ise ATM sayısı kısada sürede 300 bine ulaşmış. Burada da yüzde 30 payla pazar lideri. Nautilus Hyosung, Türkiye pazarına ise yıllardır finans sektörüne farklı cihazlar  tedarik eden Protem’le giriş yaptı. Bu iki şirketin işbirliği, ATM’lerinin özellikleri ve Hyosung’un yeni nesil bankacılık ürünleri şubat ayında İstanbul’da düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı. Çok sayıda sektör temsilcisinin katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Nautilus Hyosung Uluslararası Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Sanghwan Kweon, finans sektörü için ürettikleri tüm ürünleri kendilerine ait Ar-Ge merkezinde tasarladıklarını söyledi. Bir ATM’de kullanılan tüm ana modülleri de kendi tesislerinde ürettiklerini vurgulayan Kweon, bankacılık çözümleri ve nakit çevrim teknolojileri konusunda uzman olduklarının da altını çizdi. Yıllardır Türkiye pazarına girmek istediklerini ama 2016’ya kadar beklediklerini ifade eden Kweon, “Ya Türkiye pazarını iyi bilmediğimizden, ya gerekli gayreti gösteremediğimizden ya da yeterince yerelleşemediğimiz için bu pazara giremedik. Nihayet bizim iş modelimize uygun olan ortağımızla Türkiye’de faaliyetlerimize başlıyoruz. Müşterilerimizin özel ihtiyaçlarını karşılayacak teknolojiye ve bu alanda yeterli tecrübeye sahibiz. Doğru partneri bularak pazarın gereksinimlerini özümsedik. Bu nedenle en doğru zamanın şimdi olduğuna inanıyoruz” dedi.

Üretim, kurulum, yönetim bir arada

Dünya ATM pazarında özellikle son 10 yılda birçok güçlükle karşılaştıklarını, buna rağmen büyük başarılar kazandıklarını belirten Kweon, “Global pazarda yaşadığımız zorluklar ve elde ettiğimiz büyük başarılar bize çok önem verdiğimiz 3 ana yeti kazandırdı. Bu süreçte teknik açıdan liderliği ele geçirdik, uzmanlığımız ve deneyimlerimiz arttı, sürdürülebilir inovasyonlara yatırımlar yaptık. Bu yüzden de geç kalmış sayılmayız” dedi. Nautilus Hyosung Uluslararası Satış Müdürü Hyeeun Jo ise ATM alanındaki faaliyetlerinin üretimle sınırlı olmadığını, ATM kurulumu ve yönetimi konusunda da uzman olduklarını vurguladı. Jo, Nautilus Hyosung’un bu alandaki farklılığını şöyle özetledi:

“Öncelikle müşteri odaklı bir felsefemiz var. Bu felsefe doğrultusunda, standart ürünler geliştirip her pazara aynı ürünleri sunmak yerine ülkelere, pazarlara göre ürün geliştiriyoruz. Bir diğer önemli özelliğimiz de ‘dikey entegrasyon’. Bu sayede ürün, yazılım, donanım ve ATM operasyonları gibi her türlü işi kendi bünyemizde yapabiliyoruz.”

“Pazar doygun ama bize ihtiyaç var”

Toplantıda konuşan Nautilus Hyosung’un Türkiye pazarındaki iş ortağı Protem Elektronik Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Semih Özbek ise ATM açısından Türkiye’nin oturmuş ve hazır bir pazar olduğuna işaret etti. Bu yüzden ATM’ye sürekli bir talep olmasının bir avantaj, ama pazara yeni girişlerin zor olduğunu vurgulayan Özbek, “Bu zorluğu Nautilus Hyosung’un farklı ürün ve hizmetleriyle aşarak, markayı Türkiye pazarında hak ettiği yere taşıyacağız. Bu işbirliğini sadece ATM ile sınırlı tutmayacağız, önümüzdeki dönemde diğer ürünlerle de destekleyeceğiz” dedi.

Protem olarak 23 yıldır dünya çapında adını duyurmuş köklü firmaların finans sektörüne yönelik cihazlarını Türkiye’ye getirdiklerini hatırlatan Özbek, halen piyasada bulanan 10 binlerce ürünün bakım ve onarımının da kendi personelleri tarafından yapıldığını vurguladı. Özbek, “23 yıldır güven, itibar, dürüstlük ve hizmet kalitesine öncelik veriyoruz. Şimdi bu işbirliğiyle ürün yelpazemizdeki önemli bir eksikliği de tamamlamış olduk” değerlendirmesini yaptı.

PROTEM’İN 8’İNCİ ÜRÜN GRUBU ATM OLDU

Protem, 1993 yılında 4 mühendis tarafından Ankara’da kuruldu. 1996 yılında İstanbul’a taşınan şirketin ilk işi hologram olmuş. Daha sonra çek baskı sistemlerine geçiş yapan şirket, bir süre sonra da para sayma makinesi ithalatına başlamış. 2007 yılında banknot çevrim makinesi (TCR), 2008’de banknot tasnif makinesi (Sorter) ithalatına başlayan Protem, 2014’te de para yatırma makinelerine Finans sektörünün hizmetine sunmuş. Şirket, bu yıl da ATM ithalatına başlamış oldu. Halen Türkiye pazarında 30 bin aktif makine ve 48 bin aktif kullanıcıya sahip olan Protem’in faaliyetlerini şirketin Satış Direktörü Yavuz Gürlek şöyle özetledi:

“Başta Darphane olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ve bankaların yanı sıra oldukça geniş bir müşteri kitlemiz var. Ana müşterimiz bankalar ama para sayma makineleriyle bayileri olan alt kurumlara da hizmet veriyoruz. Döviz büroları, oteller, para toplama yetkisine sahip bayiler müşterilerimiz arasında. 21 ilin yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kendi ekiplerimizle hem ürün satıyor hem de servis hizmeti veriyoruz.

Son ürün grubumuz da ATM oldu. Nautilus Hyosung ATM’lerinin standart bir üründen farklı ve üstün özellikleri var. Para sayma, para yatırma, para çevirme ve görüntülü hizmet verebiliyorlar. Önümüzdeki dönemde ‘görüntülü şube’ olarak tanımlanan ATM’leri de Türkiye’ye getireceğiz.”

KOMPAKT, NAKİT ÇEVRİMLİ ATM

Şirket, Türkiye’ye ilk olarak bu ürünle giriş yapacak. Bu ATM, ileri nakit çevrim recycling) teknolojisiyle finans kurumlarına nakit yönetim maliyetlerini düşürme ve ATM’lerinin çok daha uzun süre müşteriye hizmet etmesini sağlıyor. Madeni para verme ünitesiyle de fatura ödemelerinde tercih ediliyor. LCD, CPU ve uzun ömürlü parçalarla üretilen bu ATM, çevre dostu bir yaklaşımla tasarlanmış. Geniş ve dokunmatik bir ekrana sahip olduğu için müşteri deneyiminin de daha verimli olduğu belirtiliyor. Yüz ve el için iki güvenlik kamerası olan cihaza istendiğinde parmak izi, parmak damarı ve avuç içi damarı tanıyan biyometrik okuyucular da eklenebiliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)