BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAsya’nın yükselen talebi, petrolde rekabeti artırdı----

Asya’nın yükselen talebi, petrolde rekabeti artırdı

Asya’nın yükselen talebi, petrolde rekabeti artırdı
06 Nisan 2017 - 22:35 www.finansgundem.com

KPMG, Suudi Arabistan’ın Asya’daki pazar payını hem kısa hem de uzun vadede korumak için harekete geçtiğine dikkat çekti

KPMG Türkiye petrol ve gaz piyasaları analizinde, Suudi Arabistan’ın bir yandan OPEC’in üretim kısıntısına uyum gösterirken diğer yandan uzun vadede Asya’nın artan talebini karşılamak üzere uzun vadeli yatırım planları yaptığına yer verildi. KPMG’nin analizinde, “Suudi Arabistan’ın ulusal petrol ve doğal gaz şirketi Saudi Aramco, Asya pazarlarında dağıtım ve satış varlıklarına ortak olmanın yollarını arıyor. Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud’un bölge ülkelerini ziyareti de Suudiler’in Asya pazarına tarihi bir açılım yaptıklarının göstergesi olarak yorumlanıyor. Bölgeye yaklaşımın ilk meyvesi Malezya ulusal petrol şirketi Petronas ile Aramco’nun rafineri ve petrokimya entegre merkezi inşası çerçevesinde imza attıkları 7 milyar dolarlık yatırım anlaşması oldu. Aramco bu anlaşmayla, Güneydoğu Asya'da ilk projesini hayata geçirdi” yorumu yapıldı.

13 milyar dolarlık yenilgi

Analizde, Aramco’nun daha önce de Hindistan’ın Essar Oil şirketini satın almak istemesi ancak Rosneft’in , Essar Oil’i 13 milyar dolara satın aldığı belirtildi. Hindistan talebindeki artışa göz diken Suudi Arabistan’ı bu yenilgi durdurmaya yetmediği ve Saudi Aramco’nun Hindistan’da rafineri projelerinde varlık satın alma arayışının sürdüğü belirtildi.

Yükselen Asya talebi için sıkı rekabet yaşanıyor

Analizde, Suudi Arabistan’ın uzun vadede yatırım arayışlarını sürdürürken, diğer yandan da elindeki Asyalı müşterilerle olan sözleşmelerin vadelerini uzattığına yer verildi. Ayrıca, şirketin ABD’nin giderek artan hafif ham petrol ihracatı Arap hafif ham petrolünde Dubai/Umman ölçütüne göre kayda değer bir indirimi gerektirmesine rağmen Asya’da rekabetçiliğini korumak için belirlenen kar hedeflerine rağmen resmi satış fiyatında indirime gittiği de belirtildi. KPMG analizine göre Asya için sıkı bir rekabet yaşanırken, diğer bölgelerdeki rafinerilerle olan sözleşmelerde aşağı yönlü revizeler yaşanıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)